Μεθώντας μ'ένα κρασί αγιονορείτικο...
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεθώντας μ'ένα κρασί αγιονορείτικο...

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιο Όρος, στην νέα ελληνική λογοτεχνία, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας

Λίτσα Δαμουλή - Φίλια

32.00€ -22% 24.96€
To ταξίδι στον Άθωνα παρήγε αξιομνημόνευτο ταξιδιωτικό λόγο προσφέροντας υπέροχα κείμενα στην Ελληνική ταξιδιωτική Γραμματεία. Τα λογοτεχνικά κείμενα Νεοελλήνων λογοτεχνών που ενδεικτικά επιλέξαμε να μελετήσουμε, από τη δύση του 19ου  έως την αυγή του 21ου αιώνα, εντάσσονται στους τρεις απαράβατους άξονες της θεωρίας της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας: ιστορικός χρόνος, χωρικός και προσωπικός χρόνος του ταξιδιώτη-αφηγητή.
Tοποθετήσαμε δηλαδή τα  λογοτεχνικά ταξίδια μέσα στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα, εξετάζοντας συνάμα την ηλικία, τα κίνητρα που ώθησαν σε ένα τέτοιο ταξίδι, τις «αποσκευές σχετικών αναγνώσεων» του λογοτέχνη και γενικά όλες τις προϋποθέσεις του ταξιδιού.
Υπό την έννοια αυτή, το ταξίδι στον Άθωνα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα ξεχωριστό βίωμα για τον καθένα από τους Λογοτέχνες που συμπεριλάβαμε στη μονογραφία μας. Ο W. Dilthey βλέπει τη «συνάντηση» που φέρνει το ταξίδι στο επίπεδο του βιώματος του «Εγώ-Εσύ». Ως εκ τούτου, το ταξίδι μετατρέπεται σε  «αφύπνιση», οδηγώντας, μερικές φορές, σε μια μεταστροφή  και διαφοροποίηση  και αποβαίνοντας καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του ταξιδιώτη την οποία και  νοηματοδοτεί.
Λίτσα Δαμουλή - Φίλια

Λίτσα Δαμουλή - Φίλια (Συγγραφέας)

Η Λίτσα Δαμουλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από την μητέρα της, Τιτή Χαρ. Τσουκαλά, κατάγεται από τη Γαστούνη Ηλείας. Σπούδασε Γαλλική γλώσσα και φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Aix-en Provence και της Σορβόννης και ειδικεύτηκε στην Εφηρμοσμένη Γλωσσολογία σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και βιωματικής μάθησης. Είναι επίσης πτυχιούχος του φιλοσοφικού τμήματος της Φιλοσοφικής Αθηνών. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση σε διάφορα δημόσια σχολεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Ηλεία. Από το 1981 έως το 1987 ως καθηγήτρια της γαλλικής και από το 1998 έως σήμερα ως φιλόλογος της ελληνικής γλώσσας. Έχεις επίσης διδάξει στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα. Εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με τη λογοτεχνία, την τοπική ιστορία, τη λαογραφία. Μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Κέρκυρα, όπου εργάζεται ως ερευνήτρια του Ιουνίου Πανεπιστημίου εκπονώντας διδακτορική διατριβή. Έχει ασχοληθεί με την κριτική βιβλίου, θεάτρου, κινηματογράφου, αλλά και με την μετάφραση ποίησης και πεζού. Μελέτες της για Έλληνες ποιητές και πεζογράφους έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και στον τύπο. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη, μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γαστούνης και περιχώρων "Η Αρχαία Ήλις", όπου έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. Είναι επίσης μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων, φίλων της Τέχνης και των Γραμμάτων του νομού Ηλείας και Κέρκυρας. Έχει συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα με διοργάνωση βιβλιοθηκών και προώθηση της φιλαναγνωσίας, με διαλέξεις και παρουσιάσεις συγγραφέων σε σχολεία και σε Πολιτιστικά Κέντρα του Νομού Ηλείας. Είναι παντρεμένη από το 1995 με τον καθηγητή Ν. Φίλια, Επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
510
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.061 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση