Το καλλιτεχνικό ένστικτο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το καλλιτεχνικό ένστικτο

Ομορφιά, απόλαυση και η εξέλιξη του ανθρώπου

Denis Dutton

29.68€ -24% 22.56€

To "Καλλιτεχνικό ένστικτο" γεφυρώνει δύο συναρπαστικά και αμφιλεγόμενα πεδία, την τέχνη και την εξελικτική επιστήμη, σε μια προκλητική εργασία που θα αλλάξει διά παντός τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τέχνη -από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη μουσική και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον χορό έως την αρχιτεκτονική.

Ο Denis Dutton ισχυρίζεται ότι τα ανθρώπινα γούστα στην τέχνη είναι χαρακτηριστικά της εξέλιξής μας, διαμορφωμένα από τη φυσική επιλογή, και όχι "κοινωνικές κατασκευές" του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος, όπως διατείνεται η κριτική της τέχνης και η ακαδημαϊκή θεωρία κατά τον τελευταίο αιώνα. Η αγάπη μας για την τέχνη είναι έμφυτη και πολλές από τις αισθητικές προτιμήσεις μας -όπως αυτή για τα τοπία τύπου σαβάνας, με νερά και πλούσια βλάστηση- καθολικές. Υποστηρίζει επίσης, με ορθολογισμό και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ότι η κριτική της τέχνης πρέπει να θεμελιωθεί στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης, όχι σε μια αφηρημένη "θεωρία"· και διατυπώνει μια πρόταση εξόδου από το άχαρο πεδίο των πολιτισμικών διαμαχών, αποκαθιστώντας τον ρόλο της ομορφιάς, της απόλαυσης και των δεξιοτήτων ως ουσιωδών αισθητικών αξιών.

Είναι φανερό ότι το "Καλλιτεχνικό ένστικτο" θα προκαλέσει συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους και αντιπαραθέσεις στον κόσμο της τέχνης, καθώς προσφέρει ριζικά νέα γνώση για τη φύση της τέχνης και τη λειτουργία του ανθρώπινου νου.

Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς (Μεταφραστής)

Ο Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε εξελικτική βιολογία. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 2010 εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό lasttapes.gr

Αλέκος Μάμαλης (Επιμέλεια)


Αζαρίας Α. Καραμανλίδης (Επιμέλεια)


Denis Dutton

Denis Dutton (Συγγραφέας)

Ο Denis Dutton (1944-2010) ήταν διαπρεπής φιλόσοφος, συγγραφέας και γκουρού των ψηφιακών μέσων· τον χαρακτήριζε ευρυμάθεια και πολυπραγμοσύνη. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, σπούδασε και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Ήταν ο ιδρυτής και ο αρχισυντάκτης της εξαιρετικά δημοφιλούς ιστοσελίδας Arts & Letters Daily, την οποία η Guardian χαρακτήρισε "καλύτερη ιστοσελίδα στον κόσμο". Υπήρξε επίσης ιδρυτής του επιστημονικού περιοδικού Philosophy and Literature, στο οποίο διατηρούσε την αρχισυνταξία. Διετέλεσε καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπερι, στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (από το 1984 έως τον θάνατό του). Το πλέον πρόσφατο ερευνητικό ενδιαφέρον του ήταν οι εφαρμογές της δαρβινικής θεωρίας στην αισθητική. Το 2005, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Πέθανε σε ηλικία 66 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
424
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.75 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση