Κλείτος και Αλέξανδρος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κλείτος και Αλέξανδρος

Δρώμενο σε τέσσερις πράξεις, επτά σκηνές

Απόστολος Ράντσιος

8.00€ -10% 7.20€

Από τα πολλά ιστορικά επεισόδια της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δολοφονία του Κλείτου από τον ίδιο τον επιστήθιο φίλο του Μέγα Αλέξανδρο. Παρόλο που το περιστατικό συνέβη κάτω από συνθήκες μειωμένης νηφαλιότητας και από τις δύο πλευρές, και ενώ καταρχήν θεωρείται τυχαίο συμβάν, όμως δεν μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να αποκλεισθεί ως πράξη ύψιστης πολιτικής επιλογής.

Καρπός αυτού του προβληματισμού είναι το ανά χείρας δοκίμιο, που παρουσιάζεται με τη μορφή διαλόγων δρώμενου. Σ΄ αυτό επιχειρείται η νοηματοδότηση του γεγονότος εκείνου. Πώς αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινωνικών, φιλοσοφικών και πολιτικών δεδομένων της εποχής. Τι σηματοδοτεί για την πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πώς και κατά πόσο κατανοήθηκε, από τους τότε σύγχρονους, αλλά και μετέπειτα, Έλληνες και αλλόφυλους, η πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι διδάγματα μπορεί να αντλήσει απ’ αυτά η εποχή μας.

Απόστολος Ράντσιος (Συγγραφέας)

Ο Απόστολος Τ. Ράντσιος σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μαθητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής. Είναι διδάκτορας και υφηγητής (επίκουρος καθηγητής) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε στο Στρατό ως αξιωματικός του Κτηνιατρικού, του οποίου διετέλεσε διευθυντής για τέσσερα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής, για περισσότερο από δέκα χρόνια, και της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας για τέσσερα χρόνια. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας. Από μικρή ηλικία σαγηνεύτηκε από την Ιστορία της Μακεδονίας των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συνέτεινε σ΄ αυτό η καταγωγή του από τον τόπο εξόρυξης του περίφημου χρυσού του Παγγαίου (Νικήσιανη, ταυτιζόμενη με τη Σκαπτή Ύλη), στον οποίο στηρίχτηκε σημαντικά η Μακεδονική ισχύς. Οι δρόμοι από το χωριό στα καμίνια της εποχής εκείνης ήταν μέχρι πρόσφατα γεμάτοι από τις "σκουριές", τα υπολείμματα εκαμίνευσης του προϊόντος της εξόρυξης. Η πυροδότηση του σχετικού ενδιαφέροντός του και η δια βίου ενασχόλησή του με το αντικείμενο ήρθε ως φυσιολογική συνέπεια των προαναφερόμενων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
85
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.14 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση