Νουρ, γύρνα στον κόσμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νουρ, γύρνα στον κόσμο

Rachid Benzine

11.00€ -24% 8.36€

Ένας σπαρακτικός διάλογος ανάμεσα σε δύο υπάρξεις που δεν μπορεί να απαρνηθεί η μια την άλλη: έναν πατέρα, ανοιχτόμυαλο ισλαμολόγο, και τη νεαρή κόρη του, που εγκαταστάθηκε στο Ιράκ και προσχώρησε στον ISIS. Η αγάπη που τους ενώνει παραμένει πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο όλα τους χωρίζουν. Το κριτικό πνεύμα του πατέρα στρέφεται εναντίον του∙ οι αρχές στις οποίες πίστευε γίνονται όπλα στα χέρια της ίδιας του της κόρης. Ένα συγκλονιστικό επιστολικό μυθιστόρημα γραμμένο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ
«Εσάς τους τζιχαντιστές σας φοβίζουν οι ερωτήσεις; Αλλά αν φοβάστε τον Αλλάχ, τότε φοβηθείτε και μήπως λαθεύετε στις πεποιθήσεις σας και ψάξτε ταπεινά. Ο Αλλάχ δεν θα σας προσάψει κάτι γι’ αυτό, το αντίθετο. Το Κοράνι το διατυπώνει ξεκάθαρα όταν λέει ότι ο Αλλάχ θα στρώσει τον δρόμο προς τον Παράδεισο σε όσους αναζητούν. Η αποστολή μας ως ανθρώπων δεν είναι να βρίσκουμε απαντήσεις, αλλά να ερευνούμε. Οι μουσουλμάνοι καλούνται να είναι ταπεινοί ερευνητές και όχι παπαγάλοι που παπαγαλίζουν ασταμάτητα διάφορες ανοησίες. Το ξέρεις καλά, μικρή μου Νουρ∙ το αντίθετο της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά οι βεβαιότητες. Αυτές οι βεβαιότητες που σας οδηγούν σήμερα κατευθείαν στην κόλαση».
Η ΚΟΡΗ
«Μου μιλάς για υποτιθέμενους φόνους που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος. Δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα από τόσο μακριά, μιλάς σαν τα δυτικά μίντια. Και πώς γίνεται να θέλεις να μου δώσεις μαθήματα για τη Φαλούτζα; Όλοι εδώ θυμούνται εκείνο το αμερικάνικο αεροπλάνο, το 1991, που έριξε βόμβα μες στην αγορά… Και μιλάς τώρα για σφαγές; Χίλιοι τετρακόσιοι νεκροί με μία και μόνη αμερικάνικη βόμβα! Γυναίκες που ψώνιζαν απλώς με τα μικρά παιδιά τους να τις συνοδεύουν…
Τι μπορεί να κάνει γι’ αυτούς η φιλοσοφία σου, μπαμπά; Έλα μαζί μας εδώ, τουλάχιστον για να δεις τα πράγματα από κοντά. Για να θέσεις τις πεποιθήσεις σου σε δοκιμασία, εσύ που τόσο αρέσκεσαι στην αμφιβολία και που πάντα προτιμούσες τις ερωτήσεις από τις απαντήσεις».

Claire Never (Μεταφραστής)


Μανώλης Πιμπλής

Μανώλης Πιμπλής (Μεταφραστής)

Ο Μανώλης Πιμπλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ωστόσο πολύ σύντομα τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Από το 1994 εργάστηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και από το 1999 έως το 2018 στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας, όπου ήταν υπεύθυνος για το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο". Διετέλεσε επίσης, συμπαρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 "Βιβλία στο κουτί". Από το 1995, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, με την συλλογή ποιημάτων με τίτλο "Εκποιήματα", παραμένει ενεργός και δραστηριοποιείται στη λογοτεχνική κριτικογραφία και μετάφραση. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, όπως: "Ελληνικά εγκλήματα 2", "Η απουσία του έρωτα", "Ελληνικά εγκλήματα 4". Το χρονικό διάστημα 2010-2013 συνεργάστηκε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για τη σειρά εκδηλώσεων "Λέξεις και Σκέψεις", στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκαν συζητήσεις για λογοτεχνικά αλλά και για μείζονα κοινωνικά θέματα (προσφυγικό, εκπαίδευση, θέση μειονοτικών ομάδων, ανθρώπινα δικαιώματα) με τη συμμετοχή σημαντικών διανοουμένων. Σήμερα εργάζεται στο Κανάλι της Βουλής, όπου διατηρεί την εκπομπή "Βιβλιοβούλιο". Επίσης αρθογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Εποχή. Από το 2017 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου της ελληνικής παρουσίας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Παρίσι κ.α.), για λογαριασμό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. (φωτογραφία: Βάσω Μαραγκουδάκη)

Rachid Benzine

Rachid Benzine (Συγγραφέας)

Ο Rachid Benzine (γαλλομαροκινός, γεννημένος το 1971 στο Μαρόκο) είναι ισλαμολόγος, δουλεύει πάνω σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη ερμηνευτική του Κορανίου. Είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Aix-en-Provence και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο. Επίσης είναι υπεύθυνος της σειράς Islam des lumieres στις εκδόσεις Albin Michel. Έγραψε και ο ίδιος πολλά βιβλία για το Ισλάμ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
120
Βάρος:
0.191 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση