Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός

Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μαργαρίτης

Φίλιππος Κάραμποτ

28.62€ -10% 25.76€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609446167

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2016

  • Εκδότης

    Ισνάφι

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Κάραμποτ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίκα Μπενβενίστε (Συγγραφέας)

Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και έκανε το διδακτορικό της στη μεσαιωνική ιστορία στη Σορβόννη (Ρaris, Ρantheon-Sorbonne). Δίδαξε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μελέτες της για τα δικαστικά αρχεία της μεσαιωνικής Γαλλίας, την ιστορική ανθρωπολογία και τις σχέσεις εβραίων και χριστιανών στη μεσαιωνική Δύση έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η εβραϊκή ιστοριογραφία και η ιστορία του Ολοκαυτώματος. Το 2015 τιμήθηκε με το "Κρατικό ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα" για το έργο της "Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940", εκδόσεις Πόλις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Οντέτ Βαρών - Βασάρ

Οντέτ Βαρών - Βασάρ (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1957), και είναι ιστορικός και μεταφράστρια. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεώτερη ιστορία στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (Παρίσι ΙV). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995) με αντικείμενο τις αντιστασιακές οργανώσεις των νέων. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Για το πρώτο της βιβλίο που είναι εξαντλημένο "Ελληνικός Νεανικός Τύπος 1941-1945. Καταγραφή", τόμ. Α΄-Β΄, εκδ. ΙΑΕΝ, Αθήνα 1987, βλ. www.iaen.gr. Ερευνητικά πεδία: η συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στην Αντίσταση, η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της, η στρατοπεδική λογοτεχνία, η πολιτισμική ταυτότητα των σεφαραδιτών Εβραίων. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά "Αντί", "Ο Πολίτης", "Μνήμων", "Σύγχρονα Θέματα" (μέλος της συντακτικής επιτροπής) , "Historein", "Νέα Εστία" και στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Η Καθημερινή", "Η Αυγή". Συνεργάζεται με το περιοδικό "the books΄ journal". Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού "Μνήμων" και ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού (1990-2000). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε συλλογικούς τόμους στη Γαλλία (βλ. www.academia.edu). ΄Εχει συνεργαστεί με το "΄Ιδρυμα για την Μνήμη του Άουσβιτς" (Βρυξέλλες), με τη "Maison d΄Izieu", με τη "Fondation pour la Memoire de la Shoah" (Παρίσι) και με πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο Στρασβούργο και στην INALCO. Δίδαξε το μάθημα της "Ελληνικής Ιστορίας" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2001-2017) ως καθηγήτρια-σύμβουλος. Διδάσκει στο σεμινάριό της για τη "Γενοκτονία των Εβραίων: Ιστορία, Μνήμη, Αναπαραστάσεις" στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από το 2011 καθώς και στα ετήσια σεμινάρια του Μουσείου στην Αθήνα για τη "Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος". Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Από το 1995 ως το 2008 εξέδωσε κι επιμελήθηκε το ετήσιο περιοδικό "Μετάφραση", με αντικείμενο τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μεταφρασεολογία. Δίδαξε μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Μεταπτυχιακό Μετάφραση-μεταφρασεολογία του ΕΚΠΑ. Τιμήθηκε με τη διάκριση Chevalier de l΄ordre des Arts et des Lettres (Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών) το 2006 από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάκης Η. Γκέκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λήδα Παπαστεφανάκη

Λήδα Παπαστεφανάκη (Συγγραφέας)

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την κοινωνική ιστορία της τεχνολογίας, την ιστορία της εργασιακής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των Εβραίων. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό "Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου" της International Federation for Research in Women΄s History και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ιστορία της Εργασίας (European Labour History Network), όπου συντονίζει τις ομάδες εργασίας "Feminist Labour History" και "Labourin Mining".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καργιώτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Καργιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας στην Τσεχία. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Freie Universitat Berlin στην Γερμανία, και συγκριτική γραμματολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Emory και Princeton των Η.Π.Α. Το διάστημα 1992-1999 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στην Βουδαπέστη και στα Πανεπιστήμια Princeton και New York University στις Η.Π.Α. Το 1999 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στην Γαλλία. Έχει πολλές διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες κι επισκέπτεται συχνά ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και φιλοσοφία (κυρίως από τον 18ο-μέχρι τον 20ό αιώνα), την ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας, τις πολιτισμικές επαφές και μεταβιβάσεις και την ερμηνεία του πολιτισμού. Από το 2010 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καβάλα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κουρμαντζή (Συγγραφέας)

Η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατάγεται από τα Γιάννενα. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Η επιστημονική και διδακτική της δραστηριότητα εντοπίζεται στην πνευματική παραγωγή του χώρου της Ηπείρου και ιδιαίτερα της πόλης των Ιωαννίνων. Τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι, "Η πνευματική κίνηση των Ιωαννίνων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου", με άξονες αναφοράς τους γιαννιώτες πάροικους και τους λόγους Ψαλίδα και Βηλαρά. Επιμέρους δημοσιευμένες μελέτες της εστιάζονται στους Χ. Χρηστοβασίλη, Κ. Κρυστάλλη, Ν. Κονεμένο, Γ. Χατζή-Πελλερέν, Δ. Χατζή και Γιοσέφ Ελιγιά. Από το 1997 καθιέρωσε τη διδασκαλία της ποίησης του Γιωσέφ Ελιγιά στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ερευνητική της ενασχόληση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, άρχισε το 1992, με αφορμή τη διενέργεια Επιστημονικού Συμποσίου για το συγγραφέα του "Τέλους της μικρής μας πόλης" Δημήτρη Χατζή, διοργανωμένου από το Δήμο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Μαχαιρά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μ. Φράγκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα - Σαπφώ Πεπελάση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Δ. Λαζαρόπουλος

Παναγιώτης Δ. Λαζαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Δ. Λαζαρόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο και μεγάλωσε στη Χρυσοβίτσα Αστακού. Έβγαλε τις 6 πρώτες τάξεις του 8ταξίου Γυμνασίου κατʼ ιδίαν διδαχθείς στο Αγρίνιο και φοίτησε τις δύο τελευταίες τάξεις στο Ε΄ Γυμνάσιο αρρένων Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των Πτυχιούχων της. Σταδιοδρόμησε ως Λογιστής, Διευθυντής Λογιστηρίων ιδιωτικών επιχειρήσεων, Ανωνύμων Εταιρειών. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας. Προσέφερε τις υπηρεσίες του, επί σειρών ετών, στην Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών από τη θέση του Γεν. Γραμματέα. Επίσης επί μία εξαετία είχε την επιμέλεια της ύλης και ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της "Παρουσία". Ξεκίνησε ως ποιητής, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, αλλά παρουσιάστηκε στα γράμματα ακολουθώντας τον πεζό λόγο. Κάποια από τα έργα του παρουσιάζουν σπονδυλωτή γραφή, όπου συναντώνται όλα τα είδη του λόγου: αφήγηση, διήγηση, χρονικό, μαρτυρία, λαογραφία. Έργα του συγγραφέα Πάνου Λαζαρόπουλου είναι: "Η Αντίσταση ανάμεσα στο χθες και στο αύριο", "Η μεγάλη γύρα", "Η Πορφύρα του δειλινού", η ποιητική συλλογή "Λαχτάρες αλαργινές", "Τα πρόσωπα του φεγγαριού" (νουβέλες), "Στο δρόμο της μέλισσας" (διηγήματα), "Περπατώντας και Παραπλέοντας το Άγιο Όρος" (ταξιδιωτικό), "Το Σταυροδρόμι του Ελληνισμού" (Ιστορική μελέτη) και "Ιστορικές αντιφάσεις" (Ιστορική μελέτη). Συνεργάζεται με περιοδικά, με εφημερίδες κι έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια. Επίσης ασχολείται και με την κριτική βιβλίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λήδα Παπαστεφανάκη

Λήδα Παπαστεφανάκη (Επιμέλεια)

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την κοινωνική ιστορία της τεχνολογίας, την ιστορία της εργασιακής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των Εβραίων. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό "Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου" της International Federation for Research in Women΄s History και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ιστορία της Εργασίας (European Labour History Network), όπου συντονίζει τις ομάδες εργασίας "Feminist Labour History" και "Labourin Mining".

Άννα Μαχαιρά (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Ιωάννινα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
384
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.804 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση