Επιθυμίες και πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιθυμίες και πολιτική

Η queer ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου (1924-2016)

Κωνσταντίνος Κυριακός

23.32€ -10% 20.99€

Παρά την σύνταξη ενός διεξοδικού καταλόγου με απαιτήσεις εξαντλητικής καταγραφής, η ανά χείρας μελέτη δεν αποτελεί μόνοο ένα γενικό χρονικό των αναπαραστάσεων του ομοερωτισμού στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο σχολιασμός και η κατάταξη σε κατηγορίες οκτακοσίων πενήντα ταινιών αποσκοπεί τόσο στην θεματολογική τους χαρτογράφηση όσο και στην ανασύσταση του "ομοφυλόφιλου κανόνα" της ελληνικής κινηματογραφίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιχειρήθηκε ο συγκερασμός δύο μεθοδολογικών κατευθύνσεων: η ιστοριογραφική συνέχεια (από την "απόκρυψη" στην "ορατότητα" της ομοφυλοφιλίας) και ο επιμερισμός, ο ργάνωση και η προσέγγιση των ταινιών με βάση τις αρχές της queer κινηματογραφικής θεωρίας. Στις θεματικές κατηγορίες περιλαμβάνονται οι αποκλίσεις από τους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους αλλά και οι στερεοτυπικές αναγωγές για την περιγραφή της γελοιογραφημένης θηλυπρέπειας (κωμωδιογραφία) και της ενοχής (δραματικό είδος). Παράλληλα εξετάζονται θέματα (ελληνικής) ταυτότητας σε συνδυασμό με την αρρενοπότητα και την γκέι κουλτούρα, η γυναικεία ομοκοινωνικότητα και ομοσεξουαλικότητα, καθώς και οι απεικονίσεις της παρενδυσίας και της διαφυλικότητας.

Το ευρύ χρονικό άνυσμα (1924-2016) επιτρέπει τη μελέτη ταινιών από τον δημοφιλή κινηματογράφο των δεκαετιών του `50 και του `60, από τον "νέο κινηματογράφο" της δεκαετίας του `70 και από σύγχρονα φιλμ του ελληνικού "queer cinema". Στη μελέτη σχολιάζονται τόσο παραγνωρισμένες ταινίες που υπερβαίνουν τις κατεστημένες ιεραρχήσεις των ιρσορικών και μελετητών της κινηματογραφίας μας όσο και καταξιωμένα φιλμ σημαντικών δημιουργών  του ελληνικού κινηματογράφου. Προσεγγίζονται δημοφιλείς αλλά και άγνωστες ταινιίες όλων των περιόδων του ελληνικού σινεμά που φέρουν, μεταξύ πολλών άλλων, την υπογραφή των Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκου Κούνδουρου, Γιάννη Δαλιανίδη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Νίκου Νικολαΐδη, Τάκη Σπετσιώτη, Ανουανέττας Αγγελίδη, Γιώργου Κόρρα, Χρήστου Βούπουρα, Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Αλέξη Μπιστίκα, Χρήστου Δήμα και Πάνου Χ. Κούτρα.

Κωνσταντίνος Κυριακός

Κωνσταντίνος Κυριακός (Συγγραφέας)

O Κωνσταντίνος Κυριακός γεννήθηκε στη Χίο. Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Στα περισσότερα από εκατό μελετήματα και άρθρα του γύρω από το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την ιστοριογραφία της ελληνικής σκηνής με έμφαση σε ζητήματα πρόσληψης (θέατρο 19ου αιώνα, ρωσικό θέατρο και Αντόν Τσέχοφ), τη θεωρία της υποκριτικής τέχνης ("starstudies"), τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις του θεάτρου με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, τις αρχαιόθεμες ταινίες της ελληνικής κινηματογραφίας και θέματα κοινωνικού φύλου και ταυτότητας στο θέατρο (σκηνή και δραματουργία) και στον κινηματογράφο (queer studies και θεωρίες της αρρενωπότητας). Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάσθηκε ως δραματολόγος, συντάκτης, μεταφραστής και υπεύθυνος έκδοσης μελετών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
440
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.918 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση