Σιδηρούν παραπέτασμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σιδηρούν παραπέτασμα

Συνθλίβοντας την Ανατολική Ευρώπη, 1944-1956

Anne Applebaum

26.50€ -28% 19.08€

Από το 1945 ώς το 1953, η Σοβιετική Ένωση μεταμόρφωσε ριζικά μια ολόκλη­ρη περιοχή, από τη Βαλτική ώς την Αδριατική, από την καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου ώς τη νότια και την ανατολική της περιφέρεια. Σε τούτο το βιβλίο όμως εγώ θα επικεντρωθώ στην κεντρική Ευρώπη. Θα αναφερθώ βέβαια στην Τσεχοσλοβακία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, καθώς και στη Γιουγκοσλαβία, αλλά θα εστιάσω ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ανατολική Γερμανία. Διάλεξα αυτές τις τρεις χώρες όχι γιατί ήταν όμοιες μεταξύ τους, αλλά γιατί ήταν τόσο διαφορετικές.

Το Σιδηρούν παραπέτασμα περιγράφει πώς δημιουργήθηκαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, με την ώθηση του Στάλιν και της μυστικής αστυνομίας του, και πώς διαμορφώθηκε η καθημερινή ζωή από τη στιγμή που παγιώθηκαν. Αντλώντας από πρόσφατα ανοιγμένα ανατολικοευρωπαϊκά αρχεία, συνεντεύξεις και προσωπικές αφηγήσεις που μεταφράζονται για πρώτη φορά, η Αν Άπλμπαουμ περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα διλήμματα που αντιμετώπισαν εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθώντας να προσαρμοστούν σ’ έναν τρόπο ζωής ο οποίος αμφισβητούσε όλα όσα πίστευαν και αφαιρούσε όλα όσα είχαν αποκτήσει. Το σοβιετικό μπλοκ κατέληξε έτσι να είναι ένας χαμένος πολιτισμός, που η σκληρότητα, η παράνοια, η αλλόκοτη ηθική και η ιδιότροπη αισθητική του διατρέχουν αυτές τις ηλεκτρισμένες σελίδες.

Καλύτερη μελέτη της χρονιάς στο περιοδικό Time

Ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς στις εφημερίδες
New York Times • The Washington Post • The Wall Street Journal •
Publishers Weekly • St. Louis Post-Dispatch

Κώστας Κουρεμένος (Μεταφραστής)


Anne Applebaum

Anne Applebaum (Συγγραφέας)

Η Αν Άπλμπαουμ (Anne Applebaum) είναι αρθρογράφος και μέλος της ομάδας σύνταξης της "Washington Post". Έχει εργαστεί ως συντάκτρια εξωτερικών ειδήσεων και βοηθός συντάκτη για το περιοδικό "Spectator" (του Λονδίνου), ως ανταποκρίτρια στη Βαρσοβία για τον "Economist", όπως επίσης και για πολλές βρετανικές εφημερίδες. Η δουλειά της έχει επίσης δημοσιευτεί στις σελίδες των "New York Review of Books", "Foreign Affairs" και "Wall Street Journal". Είναι η συγγραφέας του βιβλίου "Between East and West: Across the Bor-derlands of Europe" (1995). Στο τελευταίο βιβλίο της "Γκουλάγκ - Η αληθινή ιστορία" (εκδόσεις Ιωλκός, 2009) χρησιμοποιώντας νέες πηγές, όπως επίσης και την προσωπική της, γνήσια ιστορική, έρευνα, αναλαμβάνει για πρώτη φορά, να παρουσιάσει μια πλήρως τεκμηριωμένη εξιστόρηση του σοβιετικού συστήματος στρατοπέδων, από τις απαρχές του, που χρονολογείται από την περίοδο της Σοβιετικής Επανάστασης, μέχρι την κατάρρευσή του στην εποχή της γκλάσνοστ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
632
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.31 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση