Χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό

Νέες θεωρητικές προσεγγίσεις και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα

Συλλογικό έργο

34.00€ -27% 24.82€
Τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μια έντονη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο και τους τρόπους μέτρησης της οικονομικής ευημερίας, αλλά και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Η καταλληλότητα του ΑΕΠ ως δείκτη μέτρησης μιας τέτοιας ευημερίας τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση, ενώ η αναζήτηση εναλλακτικών δεικτών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ενός εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού φορέων. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικότερα στις πιο αναπτυγμένες περιφέρειες μιας χώρας. Η συμβολή του μάλιστα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του φυσικού κεφαλαίου, καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα στην εργασία, γίνεται φορέας αξιοποίησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και παράγει υψηλές εξωτερικές οικονομίες που μοιράζονται στην ευρύτερη οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο. Το παρόν βιβλίο συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας, συνθέτοντας τα επιστημονικά πεδία της χωρικής ανάπτυξης και του ανθρώπινου δυναμικού. Με αυτή την έννοια, απευθύνεται σε μελετητές και φοιτητές της περιφερειακής ανάπτυξης και των χωρικών ανισοτήτων, σε στελέχη φορέων της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα που συνδέονται με διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και σε αναγνώστες με γενικότερο ενδιαφέρον για κριτική προσέγγιση του περιεχομένου και του προσανατολισμού της ανάπτυξης. Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα των: Αντώνη Ροβόλη, Αναστασίας Πανώρη, Παναγιώτη Πανταζή, Γιώργου Μελισσουργού, Σοφίας Σκορδίλη, Κωνσταντίνας Τσακοπούλου, Γιάννη Ψυχάρη, Κωστή Χατζημιχάλη, Βασίλη Τσέλιου, Αντιγόνης Λυμπεράκη, Δημήτρη Καλλιώρα, Παναγιώτη Αρτελάρη, Ελένης Ανδρικοπούλου, Diane Perrons, Ray Hudson, Γεωργίας Γεμενετζή, Νάντιας Γυάρου, Χριστίνας Κακδέρη, Ελισάβετ Θωίδου, Ηλία Θάνη, Mick Dunford.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λόης Λαμπριανίδης (Επιμέλεια)

Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ). Έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και τα βιβλία: "Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία" (Παρατηρητής, 2003), "Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, 1993), "Οικονομική γεωγραφία" (Πατάκης, 2001), "Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη: Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας" (σε συνεργασία με την Α. Λυμπεράκη, Πατάκης, 2001), "Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο" (Πατάκης, 2005). Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση της βιομηχανίας, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Γρηγόρης Καυκαλάς (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Καυκαλάς (D.Phil, M.A. (Sussex), Δρ. ΑΠΘ) είναι Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΜΧΑ). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα ενδιαφέροντά το εστιάζονται στην ανάλυση και στον προγραμματισμό της χωρικής ανάπτυξης. Είναι συν-διευθυντής του εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού "Τόπος: Επιθεώρηση αστικών και περιφερειακών μελετών".

Θανάσης Καλογερέσης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
528
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση