Το παραθυράκι του Ιούδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το παραθυράκι του Ιούδα

John Dickson Carr

14.40€ -27% 10.51€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604991372

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Νουβέλα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Τόπος

Ο σερ Χένρι Μεριβέιλ, δικηγόρος και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του νεαρού Τζέιμς Κάπλον Άνσγουελ, που κατηγορείται για τον φόνο του μέλλοντα πεθερού του Έιβορι Χιουμ. Ο Χιουμ βρέθηκε νεκρός από βέλος, σε κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο. Μοναδικός μάρτυρας ο Άνσγουελ, που δεν θυμόταν τίποτα γιατί είχε λιποθυμήσει, πιθανόν από ναρκωτικό που περιείχε το ουίσκι του, ενώ στo βέλος βρέθηκαν αργότερα δικά του αποτυπώματα. Ο Μεριβέιλ εξιχνιάζει το έγκλημα στη διάρκεια της δίκης, χρησιμοποιώντας με μαεστρία πλήθος ανορθόδοξων τεχνικών. «Τείνω να πιστέψω», του λένε στο δικαστήριο, «πως με τις πράξεις σου ντροπιάζεις όλες τις ένδοξες παραδόσεις του ακριβοδίκαιου αγγλικού νόμου». «Υποθέτω πως έχεις δίκιο», συμφωνεί ο Μεριβέιλ με αυταρέσκεια.

Στο βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα «παραθυράκι του Ιούδα» αποκαλείται το παράθυρο στην πόρτα του κελιού απ’ όπου μπορεί ο φρουρός να παρακολουθεί αθέατος τους φυλακισμένους. Όμως, ο σερ Χένρι Μεριβέιλ επισημαίνει ένα διαφορετικό «παραθυράκι του Ιούδα» που βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο, αλλά κανείς δεν το παρατηρεί ποτέ.

Νεοκλής Γαλανόπουλος

Νεοκλής Γαλανόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ασκεί "μαχόμενη" δικηγορία, κυρίως σε υποθέσεις εργατικού δικαίου, στις οποίες είχε ιδιαίτερη κλίση ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, στις περισσότερες με αντίδικο τον "μεγάλο εργοδότη", το Δημόσιο. Αγαπημένες του ασχολίες: ανάγνωση λογοτεχνίας, με προτίμηση στην αστυνομική (και δη στα whodunit), θεωρίας της λογοτεχνίας και της μετάφρασης, φιλοσοφίας, ιστορίας και λεξικών, καθώς και ο κινηματογράφος (σε όλο το φάσμα). Από μικρός σκάρωνε ιστορίες με "ντετέκτιβ" που λύνουν μυστήρια. Τα βιβλία του, "Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού" (Τόπος 2007) και το "Θάνατος από το πουθενά" (Τόπος 2008) έχουν λάβει επαινετικές κριτικές από όλους τους έγκυρους κριτικούς του είδους. Ο συγγραφέας έχει επίσης μεταφράσει το κλασικό αστυνομικό "Ο ασώματος άνθρωπος" (The Hollow Man) (Τόπος 2008) του Τζον Ντίξον Καρ. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.). Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα "Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού" (Τόπος, 2007) και "Θάνατος από το πουθενά" (Τόπος, 2008), το βιβλίο με νουβέλες "Οικογενειακά Εγκλήματα" (Τόπος, 2011) και "Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα" (Καστανιώτη, 2012). Διηγήματά του έχουν μεταδοθεί από τη ραδιοφωνική εκπομπή "Κλέφτες και Αστυνόμοι" στον 902. Έχει συμμετάσχει στους συλλογικούς τόμους διηγημάτων "Οικοεγκλήματα" (Κέδρος, 2008), "Το τελευταίο ταξίδι-Έντεκα νουάρ ιστορίες" (Μεταίχμιο, 2009), "Είσοδος Κινδύνου" (Μεταίχμιο, 2011) και "Κλέφτες και Αστυνόμοι", Ψυχογιός, 2013.

John Dickson Carr

John Dickson Carr (Συγγραφέας)

Ο Αμερικάνος συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών μυστηρίου Τζον Ντίξον Καρ (1906-1977) εξέδωσε επίσης βιβλία με τα ψευδώνυμα Κάρτερ Ντίξον, Καρ Ντίξον και Ρότζερ Φέρμπερν. Το πρώτο του μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1930. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αποκαλούμενης "Χρυσής Εποχής" της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου κυριαρχούσαν ιστορίες με δαιδαλώδη πλοκή και άλυτους γρίφους. Τα περισσότερα έργα του διαδραματίζονται στην Αγγλία, όπου έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αφορούν τη διαλεύκανση φαινομενικά "αδύνατων" και "υπερφυσικών" εγκλημάτων από εκκεντρικούς ντετέκτιβ, όπως ο Γάλλος Ανρί Μπενκολέν, ο λεξικογράφος δρ Γεδεών Φελ, ο δικηγόρος σερ Χένρι Μεριβέιλ και ο συνταγματάρχης Μαρτς του Τμήματος Αλλόκοτων Υποθέσεων. Έχει επηρεαστεί από τα έργα του Γκαστόν Λερού (Gaston Leroux, 1868-1927) όπως "Το φάντασμα της όπερας" και "Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου" και τις "Ιστορίες του πατρός Μπράουν" ("Father Brownʼs stories") του Γκ. Κ. Τσέστερτον (Gilbert Keith Chesterton, 1874-1936). Ο Καρ έπλασε τον πρωταγωνιστή ντεντέκτιβ του, τον ευτραφή και ευγενή λεξικογράφο δόκτορα Φελ, με υπόδειγμα τον ίδιο τον Τσέστερτον. Υπήρξε από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το είδος του ιστορικού αστυνομικού μυθιστορήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
336
Διαστάσεις:
19.8x12.9
Βάρος:
0.509 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση