FAI
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

FAI

Η οργάνωση του αναρχικού ισπανικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια (1927-1936)

Murray Bookchin

J. G. Casas

6.92€ -10% 6.23€

Η FAI (Federazione Anarchica Iberica), από το 1927 έως το 1939, αποτέλεσε την πιο τρομερή αναρχική οργάνωση που υπήρξε ποτέ. Με το λόγο και τα όπλα, οι αγωνιστές της FAI οργανώνονταν για να δράσουν. Όπως έχει γράψει ο Μ. Μπούκτσιν -στον οποίον ανήκει και η συγγραφή του πρώτου κειμένου του βιβλίου-, "η οργάνωση [FAI], καθώς αποτελείτο από μέλη νεαρής ηλικίας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκαν στην εργατική τάξη, είχε όλα τα μειονεκτήματα αλλά και τις θαυμαστές ιδιότητες του απανταχού προλεταριάτου. Έθετε τη δράση πάνω από την ιδεολογία, το θάρρος πάνω από τις επιφυλάξεις, τον αυθορμητισμό πάνω από τη λογική και την εμπειρία".
Η FAI μας εμπνέει. Γιατί τα μέλη της μοιάζουν να έχουν αδυναμίες που βλέπουμε στους εαυτούς μας και στους συντρόφους μας. Γιατί μοιάζουν να έχουν μια τρέλα και μια ψυχή και μια δημιουργική "παραφορά" που όμοιές τους συναντάμε σε όλες τις σημαντικές περιόδους της ιστορίας των επαναστάσεων και των ανατροπών (αλλά και στις δικές μας μικρές ιστορίες ανατροπής). Τα μέλη της FAI είναι πολύ "ανθρώπινα", όσο κι αν έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε σαν επικές, καθαγιασμένες φιγούρες με τις σημαίες υψωμένες ψηλά. Στις οργανωτικές συναντήσεις που κάνουν -και στις οποίες αναφέρεται το κείμενο του Casas- προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που συνηθίζουν έως σήμερα να δίνουν το βασανιστικό παρόν τους, με διαφορετικό τρόπο αλλά με την ίδια ουσία, και στις δικές μας συζητήσεις. Για αυτό ακριβώς μας απασχολεί ο τρόπος που οργανώθηκαν. Γιατί είναι άνθρωποι σαν κι εμάς και τους συντρόφους μας και μας ενώνει με αυτούς, πέρα από τις πολιτικές συμφωνίες, η επιθυμία, η επιλογή, η προτεραιότητα.

Murray Bookchin

Murray Bookchin (Συγγραφέας)

Ο Murray Bookchin (1921-2006) ήταν ριζοσπάστης συνδικαλιστής στο αμερικανικό εργατικό κίνημα, ελευθεριακός στοχαστής και κοινωνικός και πολιτικός φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη και μεγάλωσε στο Μπρονξ από γονείς ρωσοεβραίους μετανάστες (η γιαγιά του, Zeitel, ήταν σοσιαλεπαναστάτρια). Σε ηλικία 9 ετών συμμετείχε σε οργανώσεις των Κομμουνιστών για παιδιά και νέους (Young Pioneers και Young Communist League), ενώ παρακολουθούσε το Εργατικό Σχολείο κοντά στη Union Square. Αργότερα πήρε αποστάσεις αρχικά από τον σταλινισμό και έπειτα και από τον τροτσκισμό και υπήρξε ένας από τους πρώτους αριστερούς συγγραφείς που ασχολήθηκε με τα οικολογικά ζητήματα. Υπήρξε συνιδρυτής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ, θεμελιώνοντας ο ίδιος την έννοια της κοινωνικής οικολογίας. Σ΄ αυτήν, η μαρξιστική σκέψη συναντήθηκε με αυτή του ελευθεριακού κοινοτισμού/κομμουναλισμού και της κριτικής του "περιβαλλοντισμού" στην καπιταλιστική κοινωνία. Συνολικά, ο Μπούκτσιν δούλεψε σε χυτήρια, δίδαξε σε πανεπιστήμια και υπήρξε συνειδητός πολίτης, μαχητικός αγωνιστής και πολυγραφότατος στοχαστής της κοινωνίας σ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πέθανε στο Βερμόντ των ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου 2006, σε ηλικία 85 ετών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Σπανού (Μεταφραστής)


Φώτης Ιωακειμίδης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
164
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.274 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση