Πόλη και πολεοδομικές πρακτικές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πόλη και πολεοδομικές πρακτικές

Για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Συλλογικό έργο

Ελένη Ανδρικοπούλου

Μαγδαληνή Χ. Πιτσιάβα - Λατινοπούλου

76.00€ -30% 53.20€
Επτά χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο "Πόλη και πολεοδομικές πρακτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη" ανανεώνεται με στόχο, αφενός, να ανταποκριθεί στη γενική ανάγκη της συνεχούς επικαιροποίησης των γνώσεων και, αφετέρου, να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων, της εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης στις πρακτικές και τις αντιλήψεις σχεδιασμού των πόλεων. Η δεύτερη αυτή έκδοση επιδιώκει επίσης να αξιοποιήσει την εμπειρία από τη χρήση του βιβλίου ως διδακτικού συγγράμματος σε συναφή μαθήματα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων. Στο βιβλίο εξετάζονται τέσσερις βασικές συνιστώσες του σχεδιασμού των πόλεων: η αναγκαιότητα και εξέλιξη του σχεδιασμού, οι μορφές και τα εργαλεία ρύθμισης της αστικής ανάπτυξης, η αλληλεπίδραση αστικών μετακινήσεων και χρήσεων γης και, τέλος, οι πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Τα δεκαπέντε κύρια κεφάλαια του βιβλίου οργανώνονται σε τρία μέρη: Α. Έννοιες και προσεγγίσεις, Β. Ρυθμίσεις και πολιτικές, Γ. Εφαρμογές και παραδείγματα. Στόχος των συγγραφέων είναι η νέα έκδοση του βιβλίου να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει ουσιαστικά τον επιστημονικό διάλογο, την έρευνα και την εκπαίδευση στα ζητήματα αστικής ανάπτυξης και πολεοδομικού σχεδιασμού, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντας τη σχετικά περιορισμένη ελληνική βιβλιογραφία, σε ένα επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο το οποίο, καθώς οι πόλεις αποτελούν τόπο διαβίωσης ενός συνεχώς αυξανόμενου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη σημασία και κρισιμότητα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ανδρικοπούλου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Ανδρικοπούλου (Δρ ΑΠΘ) είναι Καθηγήτρια Χωρικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε ζητήματα σχετικά με την ελληνική και ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική και χωρική ανάπτυξη. Στα βιβλία που έχει γράψει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται: "Οι Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής από τη Συνθήκη της Ρώμης έως το Maastricht" (Θεμέλιο 1995), "Ο Νέος Ευρωπαϊκός Χώρος: Η διεύρυνση και η γεωγραφία της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης", επιμέλεια με Γ. Καυκαλά (Θεμέλιο 2000) και "Χωρικές επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών Πολιτικών" με Γ. Καυκαλά (Ζήτη 2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαγδαληνή Χ. Πιτσιάβα - Λατινοπούλου

Μαγδαληνή Χ. Πιτσιάβα - Λατινοπούλου (Συγγραφέας)

Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, ΑΠΘ (1973), DIC και M.Sc in Transportation, Imperial College University of London (1977), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ (1984). Διευθύντρια του Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης (1996-98). Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής στον τομέα Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών το ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Κυκλοφοριακής Τεχνικής και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας. Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια ως σύμβουλος-μελετητής, με μελέτες μεταφορών και κυκλοφορίας. Συμμετέχει ως εξειδικευμένος επιστήμονας σε διάφορες επιτροπές για τις μεταφορές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Καυκαλάς (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Καυκαλάς (D.Phil, M.A. (Sussex), Δρ. ΑΠΘ) είναι Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΜΧΑ). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα ενδιαφέροντά το εστιάζονται στην ανάλυση και στον προγραμματισμό της χωρικής ανάπτυξης. Είναι συν-διευθυντής του εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού "Τόπος: Επιθεώρηση αστικών και περιφερειακών μελετών".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Γιαννακού (Συγγραφέας)

Η Αθηνά Γιαννακού (Μ.Sc, Ρh.D.LSΕ) είναι μελετήτρια χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών και διδάσκει (με εντολή διδασκαλίας του Π.Δ. 407/80) το μάθημα Ρύθμιση του Αστικού Χώρου στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε επικεφαλής μελετήτρια πολλών χωροταξικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών μελετών. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με έμφαση στην πολιτική γης, την πολεοδομική πολιτική και νομοθεσία, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και τη σχέση μεταφορικών υποδομών και αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Σελίδες:
496
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση