Στην αποβάθρα / Μετά τη μάχη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στην αποβάθρα / Μετά τη μάχη

Denis Emorine

7.00€ -21% 5.53€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609776813

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Βακχικόν

Ένα πλούσιο θεατρικό έργο σε διάλογο και συναισθήματα, με την εξαιρετική σκηνή προς το τέλος που αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού, δίνοντας, όμως, απόλυτα, μια ανθρώπινη συγκινησιακή κατάσταση σε όλη την υπόθεση. Τρυφερό, ανατρεπτικό, με απρόοπτη εξέλιξη και συγκλονιστικό τέλος, το έργο `Στην αποβάθρα` είναι ένα θεατρικό δράμα όπου η καθημερινή ζωή και η ρουτίνα συγκρούονται με μια αναπάντεχη συνάντηση σε έναν προαστιακό σταθμό έξω από το Παρίσι.
Ο εκνευρισμός των επιβατών για την καθυστέρηση του συρμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γαλήνη μιας όμορφης κοπέλας, της Λορ, που περιμένει μόνη της στην άκρη, χωρίς να συμμετέχει στην οργή του πλήθους που μεγαλώνει. Στο σημείο αυτό μας δίνεται η πρώτη αντίθεση συναισθημάτων στο έργο. Από τη μία έχουμε την οργή και από την άλλη μια -ανεξήγητη για τα δεδομένα- ήρεμη, γλυκιά προσμονή της κοπέλας. Ένας άντρας πολωνικής καταγωγής την ξεχωρίζει μες στον κόσμο και την πλησιάζει. Ξεκινούν έναν διάλογο διανθισμένο με ποιητικά στοιχεία και αισθήματα και, αφού συστήνονται, η Λορ του εξομολογείται ότι περιμένει τον Τζουλιέν, τον αρραβωνιαστικό της. Του εξηγεί πως η αναμονή είναι αυτή που μεγαλώνει την αγάπη της για τον Τζουλιέν και πως πάντα περιμένει να τον δει να κατεβαίνει από το τρένο. Το τρένο φτάνει τελικά καθυστερημένο, αλλά ο Τζουλιέν δεν είναι μέσα, ενώ ο Μάρεκ, ο άντρας που συζητούσε μαζί της, αρχίζει να αποκαλύπτει ποιος είναι και τι απέγινε ο Τζουλιέν. Το έργο δείχνει πόσο μπορεί να αλλάξει μια συνηθισμένη ημέρα ενός ανθρώπου και να γίνει ορόσημο για τη ζωή του και το μέλλον του.
Όσον αφορά τους χαρακτήρες, η Λορ θα μπορούσε να οριστεί ως τραγική ηρωίδα, αλλά ο πραγματικά τραγικός χαρακτήρας του έργου είναι ο Μάρεκ, ο οποίος συγκλονίζεται από την ίδια του την ύπαρξη.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Νέστορας Πουλάκος

Νέστορας Πουλάκος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νέστορας Πουλάκος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vakxikon.gr Media & Publishing Group, αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Vakxikon.gr (το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο στην Ελλάδα το 2008), παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής "Το Βιβλίο" στην ΕΡΤ2, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού πρότζεκτ "Με το Βλέμμα της Κριτικής". Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, σύμβουλος επικοινωνίας και υπεύθυνος γραφείου τύπου σε κινηματογραφικές εταιρείες. Υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ελλήνων κριτικών και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης "Κινηματογράφος" (2012-2019).

Denis Emorine

Denis Emorine (Συγγραφέας)

Ο Denis Emorine γεννήθηκε το 1956, κοντά στο Παρίσι. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Σορβόννη (Παρίσι IV). Έχει συναισθηματική σχέση με τα αγγλικά, καθώς η μητέρα του ήταν καθηγήτρια αγγλικών, και έχει μια μακρινή ρωσική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του. Η αναζήτηση της ταυτότητας, το ζήτημα του σωσία και το πέρασμα του χρόνου είναι τα αγαπημένα του θέματα, ενώ τον συναρπάζει η Ανατολική Ευρώπη. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος και δραματουργός. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Θεατρικά του έχουν ανέβει στη Γαλλία, τον Καναδά (Κεμπέκ) και τη Ρωσία. Κάποια απ’ τα βιβλία του μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στις Η.Π.Α. Είναι αρχισυντάκτης του ρουμάνικου περιοδικού "Cronica" ("Iasi"). Συνεργάζεται τακτικά με το λογοτεχνικό περιοδικό "Les Cahiers du Sens". Διευθύνει δύο ποιητικές σειρές στις Editions du Cygne. Το 2004, τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Γαλλικής Ποίησης στον διεθνή διαγωνισμό της Ιρλανδίας, Feile Filiochta. Η Ακαδημία Var του απένειμε το Βραβείο Ποίησης του 2009. Έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί ποιήματα και θεατρικά του στα ελληνικά περιοδικά Εμβόλιμον, Ένεκεν και Σοδειά. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές από το 1982, έξι συλλογές διηγημάτων από το 1993, τέσσερα μυθιστορήματα από το 1989, έξι θεατρικά έργα από το 2002, και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ανθολογίες και συγκεντρωτικές συλλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπαμπάκ Σαντέγκ Χαντζάνι (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
56
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.097 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση