Η γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα

Λάζαρος Α. Αρσενίου

Όταν οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν τα σπήλαια, επιδόθηκαν στην καλλιέργεια και άρχισαν να παράγουν πλεονάσματα αγροτικών προϊόντων. Αυτά αποτέλεσαν τη δύναμη της αέναης ανάπτυξης της ανθρωπότητας. Η κατεργασία τους γινόταν χειροτεχνικά, όπως π.χ. το σιτάρι με στούμπισμα, κατόπιν με χειρόμυλα και τελικά με την Ελαφρά Βιομηχανία. Η ανάπτυξη Ελαφράς Βιομηχανίας δημιούργησε, μαζί με άλλες κοινωνικές απαιτήσεις, τη Βαριά Βιομηχανία. Όλες οι σημερινές πλούσιες χώρες, Αμερική, Ρωσία κ.ά., διάνυσαν ανά τους αιώνες αυτόν τον κύκλο ανάπτυξής τους. Και παρ` όλη την τωρινή πρόοδό τους, Αμερική και Ρωσία πηγαινοέρχονται στο Διάστημα, αλλά διατηρούν δυναμική Γεωργία, που παράγει πλεονάσματα.
Η Επιστήμη ανακήρυξε τη Γεωργία σε Πρωτογενή Κλάδο της Οικονομίας, και τη Βιομηχανία σε Δευτερογενή. Η σύγχρονη Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με Γεωργία περιθωριακή, που παράγει ελλειμματικά, και τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές. Αλλά λαοί με μεγάλους πολιτισμούς, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Σουμέριοι, Χαλδαίοι χάθηκαν για πάντα, επειδή εκτός των άλλων δεν ανέπτυξαν Γεωργία που παράγει πλεονάσματα. Οι Αιγύπτιοι με Γεωργία που έχει πλεονάσματα, διαιωνίζονται. Η Ελλάδα στροβιλίζεται σε κυκλώνα πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά εμποδίζει τη Γεωργία της να επιτελέσει τον ρόλο του Πρωτογενούς Κλάδου. Και σε περίπτωση διεθνών αναταραχών και κοινωνικών αναστατώσεων θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες, κυρίως για τους κατοίκους μεγάλων πόλεων, όπως και στη Διάρκεια της Κατοχής το 1941.

Λάζαρος Α. Αρσενίου

Λάζαρος Α. Αρσενίου (Συγγραφέας)

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως εφ. ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον Εμφύλιο Πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού "Παρτιζάνος" του Δημοκρατικού Στρατού. Επιδόθηκε νέος στη δημοσιογραφία, σε εφημερίδες των Αθηνών και της Λαρίσης, ως συντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής. Διετέλεσε συνεργάτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" Αθηνών από το 1968 μέχρι το 1997. Άρθρα του λαογραφικά και οικονομικά δημοσιεύθηκαν στην "Γυναίκα" και σε άλλα περιοδικά των Αθηνών. Τιμήθηκε με τα Μετάλλια της Εθνικής Αντιστάσεως και του Δήμου Τρικάλων. Έγραψε τα βιβλία: - "Τα τσελιγκάτα", Αθήνα 1972 (πρώτο Πα) - "Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική, κατάπτωση ελληνική και εθνική", Αθήνα, Γρηγορόπουλος 1979 - "Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη", Αθήνα, Τολίδης 1982 - "Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους, 1881-1993", Τρίκαλα, Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. 1994 - "Η ανατομία του έπους 1940-41", Δωδώνη 1998 - "Η Θεσσαλία στην αντίσταση", 3η βελτιωμένη έκδοση, Λάρισα, Έλλα 1999
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
80
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.132 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση