Μνημείων άνδρες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μνημείων άνδρες

Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στην ιστορία

Robert M. Edsel

15.83€ -27% 11.56€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601427607

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Λιβάνης

Καθώς ο Χίτλερ επιχειρούσε να κατακτήσει το δυτικό κόσμο, οι στρατιές του λεηλατούσαν μεθοδικά τα κορυφαία έργα τέχνης στην Ευρώπη, από αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ντα Βίντσι μέχρι έργα του Βαν Άικ και του Βερμέερ, τα οποία κλάπηκαν για λογαριασμό του Φίρερ.
Τα μέλη της ομάδας Μνημείων Άνδρες είχαν εντολές από τον πρόεδρο Ρούσβελτ και την υποστήριξη του στρατηγού Αϊζενχάουερ, όμως δε διέθεταν οχήματα, καύσιμα, γραφομηχανές ή εξουσία. Επιδόθηκαν με σθένος σε έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρόνο, με στόχο τη διάσωση των μεγαλύτερων πολιτιστικών θησαυρών του κόσμου από την καταστροφή στα χέρια φανατικών Ναζί.
Αυτοί οι απρόσμενοι ήρωες άφησαν πίσω τους επιτυχημένες σταδιοδρομίες και κατευθύνθηκαν στο επίκεντρο του πολέμου, διακινδυνεύοντας -και σε ορισμένες περιπτώσεις χάνοντας- τις ζωές τους.
Αυτή είναι η ιστορία τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρήστος Καψάλης (Μεταφραστής)


Robert M. Edsel

Robert M. Edsel (Συγγραφέας)

Η εντρύφηση του Ρόμπερτ Μ. Έντσελ στην ιστορία της ομάδας "Μνημείων Άνδρες" ξεκίνησε την εποχή που ζούσε στη Φλωρεντία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενώ στεκόταν στην Πόντε Βέκιο, την περίφημη Παλιά Γέφυρα, αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να σώθηκαν τόσα πολλά από τα σπουδαία μνημεία και έργα τέχνης της Ευρώπης από την καταστροφή που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Έκτοτε, πραγματοποίησε σημαντική ακαδημαϊκή έρευνα, συγκέντρωσε άγνωστο έως τότε υλικό της εποχής και αφιέρωσε τη ζωή του στο να μάθει περισσότερα για εκείνη τη μικρή ομάδα Συμμάχων στρατιωτών που έγιναν γνωστοί ως "Μνημείων Άνδρες". Η αποστολή τους, πρωτοφανής στην ιστορία, ήταν να διασώσουν και να διαφυλάξουν τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της Ευρώπης από το μηχανισμό λεηλασίας που είχαν στήσει οι Ναζί. Ο Ρόμπερτ Έντσελ είναι ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μνημείων Ανδρών για τη Διαφύλαξη της Τέχνης, το οποίο βραβεύτηκε με το Αμερικανικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Τεχνών το 2007, και συμπαραγωγός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Ο Βιασμός της Ευρώπης, με θέμα τη λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών της Ευρώπης από τους Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι επίσης ο συγγραφέας του bestseller "Η Διάσωση του Ντα Βίντσι", μιας φωτογραφικής μελέτης της λεηλασίας των έργων τέχνης από τους Ναζί και των προσπαθειών που κατέβαλαν οι Μνημείων Άνδρες, καθώς και του βιβλίου "Σώζοντας την Ιταλία".Ο Ρόμπερτ Μ. Έντσελ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του. Ζει στο Ντάλας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
608
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.908 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση