Από την Άιντα στον Χαβιέρ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από την Άιντα στον Χαβιέρ

Γράμματα σ' έναν φυλακισμένο

John Berger

12.64€ -24% 9.61€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601638072

  • Κατηγορίες:

    Μυθιστόρημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Πατάκη

Δεν είναι η αγάπη παιχνίδι του καιρού...

Σε μια σκονισμένη, μισοερειπωμένη πόλη ζει η Άιντα. Ο αγαπημένος της, ο Χαβιέρ, βρίσκεται στη φυλακή, ως επικίνδυνος τρομοκράτης. Αποφασισμένα, λάγνα και τρυφερά, τα γράμματα της Άιντα προς τον άντρα που αγαπάει μιλούν για τα καθημερινά γεγονότα στην πόλη και για το ετερόκλητο πλήθος των κατοίκων της, που οι ζωές τους κυλούν μέσα από τη δική της. Όμως ο τόπος βρίσκεται κάτω από διαρκή απειλή και, καθώς μια τυραννική εξουσία εισβάλλει αναπόδραστα από έξω, οι πιο ασήμαντες λεπτομέρειες, οι πιο απλές δραστηριότητες των ανθρώπων -ένας τρυφερός χορός, ένα γεύμα για δύο- αποκτούν για την Άιντα τη σημασία που επιβεβαιώνει και δίνει νόημα στη ζωή, γίνονται πράξεις αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να τους αφανίσουν.

Το "Από την Άιντα στον Χαβιέρ" είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης από έναν σπουδαίο συγγραφέα του καιρού μας και μια συγκλονιστική εξερεύνηση των δρόμων που ακολουθεί η ανθρωπότητα για να επικυρώσει την ύπαρξή της μέσα από τον αγώνα, με οδηγό την άσβεστη ελπίδα.

"Ο Τζον Μπέργκερ μάς έκανε ένα υπέροχο δώρο. Το βιβλίο αυτό είναι μια σπουδή πάνω στην ελεγχόμενη οργή, σμιλεμένη με τα εργαλεία της τρυφερότητας και μια κοφτερή πολιτική ματιά. Ό,τι γράφει είναι βαθύ, ακριβές και στοχευμένο: η ελευθερία και η στέρηση της ελευθερίας, η ελπίδα και η στέρηση της ελπίδας, η αγάπη κι ο αβάσταχτος καημός που παίρνει τη θέση της όταν τα πρόσωπα που αγαπιούνται χωρίζονται βίαια".
(Αρουντάτι Ρόι)

Άννα Παπασταύρου

Άννα Παπασταύρου (Μεταφραστής)


John Berger

John Berger (Συγγραφέας)

Ο Τζων Μπέργκερ (1926-2017), συγγραφέας, ζωγράφος, σεναριογράφος, κορυφαίος θεωρητικός της τέχνης και διανοούμενος, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Μετά τη θητεία του στο στρατό (1944-46), παρακολούθησε τις Σχολές Καλών Τεχνών Chelsea School of Art και Central School of Art του Λονδίνου και στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 άρχισε να εκθέτει σε μικρές γκαλερί του Λονδίνου ως ζωγράφος (Wildenstein, Redfern, κ.ά.). Λίγο αργότερα εμφανίστηκε με κριτικά άρθρα του στο περιοδικό "New Statesman", υιοθετώντας μια ριζοσπαστική, μαρξιστική όσο και ουμανιστική προσέγγιση του μοντερνισμού. Τα μυθιστορήματά του, πρωτότυπα σε μορφή και με ιστορική και πολιτική διεισδυτικότητα, αντλούν τα θέματά τους από τον κόσμο της τέχνης και του κριτικού του πνεύματος: "A Painter of Our Time" (1958), "The Foot of Clive" (1962), "Corker΄s Freedom" (1964), "G." (που βραβεύθηκε με τα βραβεία Booker και James Tait Black Memorial το 1972), "Into Their Labours" (τριλογία: "Pig Earth", 1979, "Once in Europa", 1987, "Lilac and Flag", 1990), "To The Wedding" (1995), "King: A Street Story" (1999), "Here Is Where We Meet" (2005), "From A to X" (2008). Ανάμεσα στις εξαιρετικές μελέτες του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία περιλαμβάνονται τα "The Success and Failure of Picasso" (1965), "Art and Revolution: Ernst Neizvestny, Endurance, and the Role of the Artist in the USSR" (1969), "The Moment of Cubism" (1969), το διεθνούς αναγνώρισης "Ways of Seeing" (1972, ελλ. έκδ. "Η εικόνα και το βλέμμα", Οδυσσέας, 1993· νέα έκδ. Μεταίχμιο, 2011), μεταγραφή σε βιβλίο της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς του BBC, που επηρέασε καθοριστικά τους σπουδαστες των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης των επόμενων ετών, "About Looking" (1980, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δοκίμιο "Why Look at Animals?"), "Another Way of Telling" (με φωτογραφίες του Jean Mohr, 1982). Τη δεκαετία του ΄70 έγραψε το σενάριο για τις ταινίες του Ελβετού σκηνοθέτη Alain Tanner, "La Salamandre" (1971), "The Middle of the World" (1974) και "Jonah Who Will Be 25 in the Year 2000" (1976). Τη δεκαετία του ΄80 έζησε και εργάστηκε σε ένα μικρό χωριό στις Γαλλικές Άλπεις, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η μυθιστορηματική τριλογία του "Into Their Labours". Με το βιβλίο του "Από την Άιντα στον Χαβιέρ", με αντικείμενο τις επιστολές της γυναίκας του προς έναν φυλακισμένο τρομοκράτη ("From A to X", ελλ. έκδ. Πατάκη, 2013) ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Booker το 2008. Πέθανε στο σπίτι του στο προάστιο Antony του Παρισιού, στις 2 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 90 ετών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.308 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση