Η θεραπεία του νερού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεραπεία του νερού

Percival Everett

Η "Θεραπεία του νερού" είναι η ψυχρή ομολογία ενός θύματος που έγινε θύτης. Ο Ισμαήλ Κίντερ, ένας χωρισμένος άντρας και επιτυχημένος συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων τα οποία εκδίδει με ψευδώνυμο, ζει απομονωμένος στο βουνό. Μετά τη φρικτή δολοφονία της εντεκάχρονης κόρης του, αποφασίζει να τιμωρήσει εκείνον που ο ίδιος θεωρεί ένοχο. Στο υπόγειο του σπιτιού του υποβάλλει το θύμα του σε βασανιστήρια. Μέσα από την αφήγηση ενός ανθρώπου που υποφέρει, ο Percival Everett, ο οποίος έγραψε το μυθιστόρημα ως απάντηση στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο όνομα της σωτηρίας των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και στο Αμπού Γκράιμπ, παραλληλίζει τα βασανιστήρια που διαπράττονται σε ατομικό επίπεδο με την πρακτική των βασανιστηρίων σε καιρό πολέμου. Ο Ισμαήλ Κίντερ εντάσσει στο παραλήρημα της οργής και της θλίψης του στοιχεία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, της γλωσσολογίας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και όλα αυτά σε μια γλώσσα αποσπασματική. Η αποσπασματικότητα αυτή του κειμένου υποδηλώνει την τρέλα και την οδύνη της θλίψης και παραπέμπει στο χάος ενός σύνθετου κόσμου. Ό,τι συνδέει τα αποσπάσματα μεταξύ τους είναι η αποκάλυψη της προσωπικότητας και του σκοπού του Ισμαήλ. Η συνείδηση αυτού του συντετριμμένου πατέρα, ο οποίος κάποτε έβρισκε τη γαλήνη στο πρόσωπο της κόρης του, είναι το στοιχείο που μεταμορφώνει αυτά τα αποσπάσματα σε ενιαία ιστορία, σε μυθιστόρημα. Ο Ισμαήλ είναι αυτός που γράφει το βιβλίο· μας βλέπει, εμάς τους αναγνώστες, μας ενημερώνει για τα σφάλματα και το κατρακύλισμά του - και μας μειώνει, μας αποδοκιμάζει, μας κρατά ομήρους. Τελικά, σ` αυτόν τον θλιβερά παγκόσμιο άνθρωπο συνυπάρχουν η λογική και η βαρβαρότητα, το δίκαιο και το άδικο, ζωτικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ιστορίας μας.

Σ. Ζ.

Percival Everett

Percival Everett (Συγγραφέας)

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ γεννήθηκε το 1956 στο Fort Gordon της πολιτείας της Γεωργίας των ΗΠΑ. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Καρολίνα. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brown. Δίδαξε στο Bennington College και στα Πανεπιστήμια του Wyoming και της Καλιφόρνιας. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας όπου διευθύνει το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Αθηνάκης

Δημήτρης Αθηνάκης (Μεταφραστής)

Ο Δημήτρης Αθηνάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1981. Σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ. Από το 2006, έχει επιμεληθεί και διορθώσει περισσότερα από 150 βιβλία όλων των ειδών, με έμφαση στη λογοτεχνία, για εκδοτικούς οίκους και συγκροτήματα Τύπου. Έχει μεταφράσει λογοτεχνία, κυρίως από τα αγγλικά και λιγότερο από τα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχει ασχοληθεί με την κριτική λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος Επικοινωνίας του Προγράμματος Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων. Έχει εκδόσει τέσσερις ποιητικές συλλογές ενώ ποιήματα και κριτικές του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, για ανθολογίες και περιοδικά.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
275
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση