Ο αθλητικογράφος
zoom in

Τα καθημερινά γεγονότα τριών ημερών της ζωής του αθλητικογράφου Φρανκ Μπάσκομπ, ενός μέσου Αμερικανού, γίνονται ισχυρό ερέθισμα για ν` αναλογιστεί όλα όσα καθόρισαν την πορεία της ζωής του και τις επιλογές του, επαγγελματικές και προσωπικές - αποτυχημένος γάμος, θάνατος του παιδιού του, μάταιοι έρωτες...
Με έκδηλο το χιούμορ, που απορρέει από την προσωπική, εσωτερική ματιά μας απέναντι ακόμα και στα πιο τραγικά γεγονότα, η ιστορία του Φρανκ Μπάσκομπ μας αποκαλύπτει σταδιακά έναν πληγωμένο άνθρωπο, που προσπαθεί ν` αποστασιοποιηθεί από τα συναισθήματα -και, κατά συνέπεια, από τον πόνο και την απογοήτευση που προκαλούν οι σχέσεις των ανθρώπων- και να παραμείνει στα όρια της πραγματικότητας, αφού σημασία έχει μόνο η ζωή.
Με μεγάλη δεξιοτεχνία ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Φορντ παρακολουθεί τον ήρωά του στις επίμονες προσπάθειές του να συνθηκολογήσει με τα εξωτερικά πλαίσια μιας αμείλικτης πραγματικότητας και να συμφιλιωθεί με τη `δίχως χειροκροτήματα ζωή όλων μας`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Έφη Καλλιφατίδη

Έφη Καλλιφατίδη (Μεταφραστής)

Η Έφη Καλλιφατίδη (1954-2018) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γραφιστική στο Istituto Europeo di Design (IED) της Ρώμης. Αναγνωρισμένη μεταφράστρια λογοτεχνίας, μετέφρασε στα ελληνικά το σύνολο των μυθιστορημάτων και τα περισσότερα δοκιμιακά έργα του Ουμπέρτο Έκο, καθώς και έργα κλασικών συγγραφέων όπως οι Λώρενς Στερν, Χένρυ Φήλντινγκ, Χέρμαν Μέλβιλ, Σάμουελ Μπάτλερ, Ναθάνιελ Χώθορν, Τσαρλς Ντίκενς, Τζιοβάνι Βέργκα, κ.ά. - 150, συνολικά, λογοτεχνικά έργα αγγλόφωνων, Ιταλών και Γάλλων συγγραφέων. Παράλληλα εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υποτιτλίστρια στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε υπεύθυνη υποτιτλισμού. Συνεργάστηκε επίσης με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με το Φεστιβάλ Αθηνών, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με το ΚΘΒΕ, και με πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 2018.


Richard Ford

Richard Ford (Συγγραφέας)

Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισιπή το 1944. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1976 με το μυθιστόρημα "Α Piece of My Heart". Μαζί με τους Charles Bukowski, Raymond Carver, Tobias Wolff και Cormac McCarthy, από τους οποίους ωστόσο διαφέρει λογοτεχνικά, θεωρήθηκε στις αρχές του ΄80 από τον εκδότη του περιοδικού "Granta", Bill Buford, ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του "βρώμικου ρεαλισμού" (dirty realism) στην αμερικανική πεζογραφία. Έχει γράψει τις συλλογές με διηγήματα "Rock Springs" (1987), "Women with Men: Three Stories" (1997) και "A Multitude of Sins" (2002), τα μυθιστορήματα: "The Ultimate Good Luck" (1981), "Wildlife" (1990), "The Sprortswriter" (1986), "Independence Day" (1995), που τιμήθηκε με Βραβείο Πούλιτζερ, "The Lay of the Land" (2006), υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award -τα τρία μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Frank Bascombe-, "Canada" (2012), που τιμήθηκε με το βραβείο Prix Femina Etranger, και το σπονδυλωτό μυθιστόρημα "Let Me Be Frank with You" (2014), στο οποίο επανεμφανίζεται ο Frank Bascombe, που έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Πούλιτζερ. Τελευταίο βιβλίο του είναι το αυτοβιογραφικό χρονικό "Between Them: Remembering My Parents" (2017). Τον Ιούνιο του 2017 επισκέφθηκε την Αθήνα και έδωσε την ετήσια διάλεξη αφιερωμένη στον Kimon Friar, προσκεκλημένος από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
457
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.686 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση