Τζένη Καρέζη
zoom in
31.80€ -10% 28.62€

Πάνε κιόλας είκοσι χρόνια! Κι όμως είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από εκείνον τόν καυτό Ιούλη του 1992 που χάσαμε την Τζένη στην ακμή της δημιουργικής της ζωής.

Το πιο όμορφο κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου, ένα από τα πιο ταλαντούχα πλάσματα του ελληνικού θεάτρου, η γυναίκα με τα πιο εκφραστικά γαλάζια μάτια της μεγάλης και της μικρής οθόνης, η ηθοποιός με το πιο αναγνωρίσιμο προφίλ, πέρασε από τον υπαρκτό κόσμο στον κόσμο της μνήμης, φτωχαίνοντας τα κινηματογραφικά πλατό και τα θεατρικά σανίδια και αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών και θαυμαστριών της.

Ήταν η ηθοποιός που εμψύχωσε και ενέπνευσε γενιές Ελληνίδων που στην ανασυγκροτούμενη μεταπολεμική Ελλάδα πάλευαν να κερδίσουν τη θέση που τους ανήκε στην κοινωνία. Η Τζένη ενσάρκωσε τα όνειρα τους και τις ελπίδες τους, με έναν τρόπο καθαρό και αφτιασίδωτο, στηριγμένο πάνω σε μια σπάνια επαγγελματική εντιμότητα και μια συμπαγή προσωπική ακεραιότητα.

Με ένα υγιές και αλάθητο καλλιτεχνικό ένστικτο, έβρισκε με κάθε της ρόλο τον τρόπο να μεταδίδει στο θεατή μια ακατάβλητη αισιοδοξία για τη ζωή, ένα μήνυμα διαρκούς αγώνα για το καλύτερο και το υψηλότερο. Στοιχεία που χαρακτήριζαν και την ίδια της τη ζωή. Σοβαρότητα, εργατικότητα, συνέπεια, αισιοδοξία, αγωνιστικότητα, ευρύτητα νου, σεμνότητα με αυτογνωσία, θεμιτή φιλοδοξία.

Αυτά τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της δουλειάς της και της ζωής της την κρατάνε όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή στις καρδιές, όχι μόνο των ανθρώπων που την γνώρισαν από κοντά και την θαύμασαν αλλά και των νέων γενεών που ήρθαν σε επαφή μαζί της μόνο μέσα από τους κινηματογραφικούς της ρόλους και, κατά ένα μυστηριώδη σχεδόν τρόπο, "υπέκυψαν" στην αλήθεια και τη γοητεία της.

Η Τζένη Καρέζη εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα πολιτιστικό κεφάλαιο της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως γιατί η κοινωνία μας δεν άλλαξε τα τελευταία είκοσι χρόνια τόσο πολύ όσο νομίζουμε, ή ίσως γιατί οι αξίες που ενσάρκωνε παραμένουν ακόμα ένα ζητούμενο, η Τζένη συνεχίζει να γαλουχεί τους νέους ανθρώπους, να τους κερδίζει με τη δροσιά της, να τους εμπνέει με την ακτινοβολία της.

Για τους μεγαλύτερους που τη θυμούνται ακόμα με συγκίνηση, για εκείνους που τη γνώρισαν και την αγάπησαν αλλά και για εκείνους που την αγαπάνε χωρίς να την έχουν δει από κοντά και για όσους θα την αγαπήσουνε στα χρόνια που θα `ρθουνε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου-λευκώματος τιμώντας την επέτειο των είκοσι χρόνων από το θάνατό της.

Η παρούσα έκδοση δεν είναι μόνο βιβλίο ούτε μόνο λεύκωμα. Δεν μιλάει για τη ζωή της ούτε για τα θεατρικά και κινηματογραφικά της έργα. Αυτά έχουν με ικανοποιητικό τρόπο καλυφθεί από παλαιότερες εκδόσεις του "Καστανιώτη" και της "Άγκυρας". Εδώ, αποφασίσαμε να επανεκδώσουμε τα "Τετράδια ζωής" της Τζένης, μια διαχρονική καταγραφή από την ίδια σκέψεων και εμπειριών για τη ζωή, το θέατρο και τον κινηματογράφο, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη και εξαντλημένη έκδοση του "Καστανιώτη", για να γνωρίσουν οι θαυμαστές της εκτός από την ηθοποιό και τον άνθρωπο.

Παράλληλα, ζητήσαμε από δεκάξι διακεκριμένους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας να καταγράψουν τις μνήμες τους από το "φαινόμενο" Τζένη Καρέζη, τώρα που η απόσταση του χρόνου θα έχει αφήσει στο μυαλό αυτών που την γνώρισαν ως φίλοι ή συνεργάτες την "ουσία" της σχέσης τους μαζί της.

Ένας σημαντικός αριθμός φωτογραφιών που πολλές τους είναι ανέκδοτες, αναδεικνύουν τα διάφορα "πρόσωπα" της Τζένης, της καλλιτέχνιδας, της φίλης, της γυναίκας, της συζύγου, της μάνας. Η έκδοση κλείνει με μια σύντομη αναφορά στο `Ιδρυμα που φέρει το όνομά της και στα είκοσι χρόνια της απουσίας της αγωνίζεται να υλοποιήσει το όραμά της για αναβάθμιση και ανάπτυξη των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στον τόπο μας. [...]

(από τον πρόλογο του Γιάννη Καζάκου, Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Θ. Νιάρχος

Θανάσης Θ. Νιάρχος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Νιάρχος γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ποίηση: "Εικοσιτέσσερα νυχτερινά τραγούδια" (1970) και "Έρως έρωτας" (1979). Δοκίμια: "Η ανθρώπινη ανησυχία" (1973), "Κατά μέτωπο" (1980), "Ο αόρατος χρόνος" (1988), "Ημερολόγιο μιας διαμαρτυρίας" (1999), "Ο έρωτας για τους άλλους" (1999), "Καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής" (1999), "Για τον Άγγελο Τερζάκη" (2002). Συνομιλίες με εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων με τους τίτλους "Πραγματογνωμοσύνη της εποχής" (1976) και "Τα παιδικά μου χρόνια" (2003). Από το 1981 εκδίδει μαζί με τον Αντώνη Φωστιέρη το λογοτεχνικό περιοδικό "Η λέξη". Έχει την επιμέλεια της σειράς "Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί" των εκδόσεων Καστανιώτη, στην οποία φιλοξενούνται κείμενα σημαντικών δημιουργών του νεοελληνικού πολιτισμού. Έχει μεταφράσει βιβλία των Κάφκα, Μίλερ, Λούθερ Κινγκ, Κοκτώ, κ.ά. Είναι επίσης συνεργάτης της εφημερίδας "Τα Νέα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Πανώριος

Μάκης Πανώριος (Συγγραφέας)

Ο Μάκης Πανώριος γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Ως συγγραφέας έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό. Πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο έργο "Το τραγούδι του νεκρού αδερφού" του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου, το 1962, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα "Η κατάκτηση", το 1970. Το 1993 του απενεμήθη από τον Μπράιαν Άλντις το Διεθνές Βραβείο KAREL για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Μανιώτης

Γιώργος Ν. Μανιώτης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει, εκτός από πεζά λογοτεχνικά έργα, και πολλά θεατρικά, τα οποία έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως σε σκηνές της Αθήνας. Γνωστά θεατρικά έργα του είναι: "Το ματς", "Κοινή λογική", "Παθήματα", "Ο λάκκος της αμαρτίας", "Οι σύζυγοι", "Χορεύει η Κρυστάλλω μάμπο", "Καθιστική ζωή", "Διακοπές στην Ουρανούπολη", "Τάξις και αταξία", κ.ά. Γνωστά πεζογραφήματά του είναι: "Ο άγνωστος στρατιώτης" (νουβέλα μυστηρίου), "Τα μαύρα παραμύθια" (Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, 1998), "Η φοβερά προστασία" (μυθιστόρημα), "Ορίστε τα ρόδα, μαμά" (διηγήματα), "Το ρεπερτόριο του χειμώνα", "Το ρεπερτόριο της άνοιξης" (θρίλερ), "Το πονηρό μονοπάτι" (μυθιστόρημα), "Η αδρεναλίνη πάντοτε ψηλά" (μυθιστόρημα), "Τα Σαντέ της Σαπφώς" (διηγήματα), "Το γκαζόν του μπαμπά" (μυθιστόρημα), "Αγελάδα με φτερά" (μυθιστόρημα), "Σαράντα κύματα" (μυθιστόρημα). Ασχολείται επίσης με τη σκηνοθεσία. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου από το 2013 έως τους πρώτους μήνες του 2015.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Κοντός

Γιάννης Κοντός (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κοντός πρωτοδημοσίευσε το 1965. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικά βιβλία. Ποιήματα και κείμενα έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1973 πήρε τη χορηγία FORD. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του ραδιοφώνου. Έχει κατά διαστήματα συνεργαστεί με περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τώρα είναι συνεργάτης στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής". Το 1980 κυκλοφόρησε ένας δίσκος με μελοποιημένα ποιήματά του από τον συνθέτη Νίκο Καλλίτση, με τον τίτλο "Απόπειρα". Έχει γράψει κείμενα για σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Τον Απρίλιο του 1992 εκδόθηκε μια επιλογή ποιημάτων του με τίτλο "Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο", σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένη από τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά. Το ενδέκατο βιβλίο του, "Πρόκες στα σύννεφα", 1999, είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που έκανε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με 20 χαρακτικά. Διδάσκει σε σχολή θεάτρου. Το 1998 πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως για την ποιητική συλλογή "Ο αθλητής του τίποτα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Κώστας Γεωργουσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 ολόκληρα χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 και εργάζεται ως κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος μέχρι και σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: "Κλειδιά και Κώδικες Θεάτρου: Ι. Αρχαίο Δράμα (1982) ΙΙ. Ελληνικό θέατρο (1984)", "Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου" (1984), "Τα μετά το θέατρο" (1985) (Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), "Προσωπολατρία" (1992), "Θίασος Ποικιλιών" (1993), "Το νήμα της στάθμης" (1996), "Παγκόσμιο θέατρο: Ι. Από τον Μένανδρο στον Ίψεν (1998) ΙΙ. Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ (1999) (Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών) ΙΙΙ. Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ (2000)" Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Αμήχανον Τέχνημα" (1971 & 1980), "Παράβαση" (1980), τα διηγήματα "Καμπάνα και Οδάξ" (1985), και τη συλλογή τραγουδιών, τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες ("Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Η μεγάλη αγρυπνία", "Ανεξάρτητα Τραγούδια", "Μεταφυσική Τοπολογία"). Κύριος άξονας του μεταφραστικού του έργου είναι, το αρχαίο δράμα. Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα: "Ικέτιδες", "Ορέστεια", "Προμηθεύς Δεσμώτης", "Επτά επί Θήβας" (Αισχύλου), "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη", "Αίας", "Τραχίνιες", "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ" (Σοφοκλή), "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Βάκχες", "Ηλέκτρα", "Ορέστης", "Εκάβη", "Κύκλωψ", "Τρωάδες", "Ελένη", "Ανδρομάχη", "Φοίνισσες" (Ευριπίδη), "Λυσιστράτη", "Πλούτος", "Νεφέλες", "Εκκλησιάζουσες", "Θεσμοφοριάζουσες", "Ιππής", "Όρνιθες" (Αριστοφάνη), "Ταρτούφος", "Ασυλλόγιστος", "Γιατρός με το ζόρι" (Μολιέρου). Συνέπραξε και συνεργάστηκε, επίσης, με τον καθηγητή - αρχαιολόγο κ. Σάββα Γώγο και ομάδα θεατρολόγων για τη συγγραφή του λευκώματος "Επίδαυρος: το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις" (2002). Ακόμα, το σχολικό εγχειρίδιο "Δραματική Ποίηση" διδάχθηκε επί 25 έτη στα ελληνικά Γυμνάσια, ενώ διδακτέα ύλη σε σχολικά βιβλία του Λυκείου είναι οι μεταφράσεις του της "Αντιγόνης" και του "Οιδίποδα Τυράννου". Από το 1990 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Έχει διατελέσει μέλος, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και επί μία εικοσαετία Πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του "Κέντρου Έρευνας & Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ΔΕΣΜΟΙ", του οποίου σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ., είναι Αντιπρόεδρος της "Εταιρείας Συγγραφέων", μέλος της "Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων" και από τον Νοέμβριο του 2003 Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Κέντρου Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου". Το 2000 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φαίδων Πατρικαλάκις

Φαίδων Πατρικαλάκις (Συγγραφέας)

O Φαίδων Πατρικαλάκις (1935-2017) γεννήθηκε στη Δράμα στις 8.9.1935. Σπούδασε στη Σχολή Bακαλό και στη στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον Mατωμένο Γάμο στην "Alliance Francaise" (1960) στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964 συνεργαζόμενος με το "Theatre de poche". Στο Λονδίνο συνδέθηκε με τον Μπέκετ αλλά δεν πήρε σάρκα η συνεργασία τους, αντίθετα έκανε σκηνικά και κοστούμια στο θέατρο "Old Witch". Με την επιστροφή του στην Eλλάδα δούλεψε με το "Θέατρο Tέχνης" του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το "Θέατρο Στοά" (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974) συμμετέχοντας στο εμβληματικό "Το Μεγάλο μας τσίρκο", το "Aνοικτό Θέατρο" (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο κ.ά. ενώ μέχρι τα τελευταία χρόνια έκανε σκηνικά και κοστούμια στο Θέατρο Καρέζη. Είχε στο ενεργητικό του 34 βιβλία για ζωγραφική, μουσική, σκηνογραφία, θέατρο, ποίηση, μυθιστόρημα και ταξιδιωτικές εμπειρίες. Βιβλία του: "Άγιο Όρος", Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· "H πέτρα της σφενδόνας", εκδ. Eγνατία 1980, "Φαίδων", Λεύκωμα, Aθήνα 1982, "Iστορία της σκηνογραφίας, 19ος-20ος αιώνας" (B΄ τόμος), εκδ. Aιγόκερως 1984, "Tαξιδεύοντας ζωγραφικά", εκδ. Φόρκυς 1985, "Tο ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική (13ος-18ος αιώνας)" εκδ. Aιγόκερως 1988, "Ένα υπερβατικό γεγονός", εκδ. Kαστανιώτη 1988, "Iνδία, μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετάνε και τα πουλιά περπατάνε", εκδ. Aιγόκερως 1989, "Eλέφαντας σε μοναστήρι", εκδ. Kαστανιώτη 1990, "Iστορία της σκηνογραφίας, 15ος-19ος αιώνας (A΄ τόμος)", εκδ. Aιγόκερως 1992, "Θεράπευαν με τη μουσική", εκδ. Kαστανιώτη 1993, β΄ έκδοση 1994, "H πορεία και το όραμα της βυζαντινής ζωγραφικής", εκδ. Παρουσία 1995, "Yεμένη, H γλυκιά ευκολία του ήλιου μέσα σ΄ ένα κρυστάλλινο σύμπαν", εκδ. Aιγόκερως 1996, "Tα μεγάλα χρώματα, Mυθιστορηματική βιογραφία Θεοφάνους του Kρητός", εκδ. Παρουσία 1998, "Tο μίσος δεν είναι μέλι που τελειώνει", εκδ. Kέδρος 1998). Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια δέκα βιβλία του: "Η αρπαγή του βελούδου, Σχέδια και λέξεις", (2001)," Legato", ποιήματα, (2004), "Το Μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές τον 17ο και 18ο αιώνα", Μελέτη, (2006), "Στην κόψη της μέρας", Ποιήματα & Σχέδια, (2008), "Η ζωγραφική της μουσικής και η μουσική της ζωγραφικής", Ποιητικά κείμενα για τη σύμπλευση της ζωγραφικής με τη μουσική, (2009), "Χάρμα οφθαλμών", Μυθιστόρημα, (2011), "Εκ της Σιωπής", Ποίηση, (2014), "Εγώ ο Ιωσήφ Σινάν", Μυθιστόρημα, (2015), "Ο Μαγικός κόσμος της ζωγραφικής", (2016), με κείμενα αυτοβιογραφικά και άλλα σχετικά με την πορεία του στον "μαγικό κόσμο" της ζωγραφικής, το ποιητικό "Ύδατα πτερόεντα", (2016) και τέλος το αφήγημα "Η Ειρήνη της Δράμας", (2017). Τον Ιούνιο του 2016 ο Δήμος Δράμας, η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων για τον Φαίδωνα Πατρικαλάκι: στην αίθουσα Μελίνα μια μεγάλη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Πτερόεντα, εισηγήσεις, παρεμβάσεις και ποιητικές αναγνώσεις στο Αρχαιολογικό μουσείο όπου έλαβε χώρα και έκθεση με κοστούμια και μακέτες του Φ.Π. από θεατρικές παραστάσεις του αρχαίου δράματος. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σεραφείμ Δ. Φυντανίδης

Σεραφείμ Δ. Φυντανίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Νανόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Αντωνόπουλος

Άγγελος Αντωνόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Πολλά χρόνια δάσκαλος και ο ίδιος. Ως ηθοποιός υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου. Η δραστηριότητά του είναι μεγάλη επίσης στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέμη Ζούνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Σπυριούνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Βαλτινός (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης, μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη - Μερκούρη, Βουγιουκλάκη, Καρέζη - Καζάκου, Αλεξανδράκη - Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.ά.) Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και τη επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο΄Νηλ, Ουίλλιαμς, Άλμπι, Μίλλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Μάργκιουλις κ.ά. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Ζυλ Ντασσέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ ( «Ο Βιολιστής στη στέγη», Τσέχωφ - Το μιούζικαλ»). Έχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη «Σταύρωση», η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία, επίσης τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Η Άλωσις της Πόλεως» και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα «Κοσμάς ο Αιτωλός». Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Αστροφεγγιά», «Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Τα παιδιά της Νιόβης». Με την ερμηνεία του στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ο ίδιος, από το 1990 και μετά, έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Τον περσινό χειμώνα, σκηνοθέτησε την Παράσταση του έργου του Εντ. Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», στην οποία και πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία. Φέτος, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάζει το έργου του Ντόναλντ Μάργκιουλις «Αθέατη Θέα».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάνα Πεφάνη

Βάνα Πεφάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Μυστακίδου (Συγγραφέας)

Η Κυριακή Μυστακίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κυρίτσης

Γιώργος Κυρίτσης (Συγγραφέας)

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κυρίτσης γεννήθηκε στο Βαρούσι Τρικάλων και αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Έπαιξε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Μπρέχτ, Γκόρκι, Σων Ο΄ Κέιζι), και συμμετείχε σε ταινίες στον κινηματογράφο όπως «Μέρες του ΄36», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Ένας νομοταγής πολίτης» του Ερρίκου Θαλασσινού, «Δυο ήλιοι στον ουρανό» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, «ο Κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη, «Άρπα Κόλλα» του Νίκου Περάκη. Επίσης, πρωταγωνίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Παράξενος ταξιδιώτης», «Χωρίς ανάσα», «Λωξάντρα» «Γιούγκερμαν», «Τα Λαυρεωτικά», «Σταύρωση χωρίς ανάσταση», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Μαύρη χρυσαλίδα», «Μεθυσμένη πολιτεία».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Θ. Νιάρχος

Θανάσης Θ. Νιάρχος (Επιμέλεια)

Ο Θανάσης Νιάρχος γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ποίηση: "Εικοσιτέσσερα νυχτερινά τραγούδια" (1970) και "Έρως έρωτας" (1979). Δοκίμια: "Η ανθρώπινη ανησυχία" (1973), "Κατά μέτωπο" (1980), "Ο αόρατος χρόνος" (1988), "Ημερολόγιο μιας διαμαρτυρίας" (1999), "Ο έρωτας για τους άλλους" (1999), "Καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής" (1999), "Για τον Άγγελο Τερζάκη" (2002). Συνομιλίες με εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων με τους τίτλους "Πραγματογνωμοσύνη της εποχής" (1976) και "Τα παιδικά μου χρόνια" (2003). Από το 1981 εκδίδει μαζί με τον Αντώνη Φωστιέρη το λογοτεχνικό περιοδικό "Η λέξη". Έχει την επιμέλεια της σειράς "Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί" των εκδόσεων Καστανιώτη, στην οποία φιλοξενούνται κείμενα σημαντικών δημιουργών του νεοελληνικού πολιτισμού. Έχει μεταφράσει βιβλία των Κάφκα, Μίλερ, Λούθερ Κινγκ, Κοκτώ, κ.ά. Είναι επίσης συνεργάτης της εφημερίδας "Τα Νέα".

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
159
Διαστάσεις:
34x23
Βάρος:
1.458 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση