Ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο: Τζον Φ. Κένεντι· Μάλκολμ Χ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο: Τζον Φ. Κένεντι· Μάλκολμ Χ

Malcolm X

John Fitzgerald Kennedy

[...] Ο 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είναι αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος αμερικανός πολιτικός του 20ού αιώνα. Στη σύντομη προεδρική σταδιοδρομία του (1961-1963) αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως την ενορχηστρωμένη από τη CIA εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, και την Κρίση των Πυραύλων, έναν χρόνο αργότερα. Ο Πρόεδρος Κένεντι ήταν σίγουρα ένας χαρισματικός άνθρωπος, κατ΄ αρχήν προοδευτικός στις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια εικόνα του και τη ρητορική του δεινότητα. Στη δημιουργία του μύθου του ασφαλώς συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η δολοφονία του, στις 22 Νοεμβρίου 1963, η οποία ακόμη και σήμερα προκαλεί ερωτήματα και δίνει έδαφος για τις πιο απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Η ομιλία που ακολουθεί είναι ο Εναρκτήριος Λόγος που εκφώνησε ο Τζον Φ. Κένεντι, στις 20 Ιανουαρίου 1961, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Είναι ίσως ο πιο διάσημος λόγος της σύντομης ζωής του. Μεγαλώνοντας στην πόλη Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, ο νεαρός Μάλκολμ Λιτλ είδε την Κου Κλουξ Κλαν να καίει το σπίτι του και να δολοφονεί τον πατέρα του. Με τη μητέρα του έγκλειστη σε άσυλο ψυχασθενών, ο Μάλκολμ πέρασε το υπόλοιπο της παιδικής του ηλικίας σε αναμορφωτήρια. Το 1946, όσο βρισκόταν στη φυλακή για διάρρηξη, ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη μέσω της ερμηνείας που διεκήρυττε το΄Εθνος του Ισλάμ. Αυτή η ακραία οργάνωση πίστευε στην ανωτερότητα της μαύρης φυλής και ότι όλοι οι λευκοί είναι εκ φύσεως όργανα του κακού. Οταν αποφυλακίστηκε το 1952, ο Μάλκολμ Λιτλ ταξίδεψε στο Σικάγο όπου συνάντησε τον ηγέτη του ΄Εθνους του Ισλάμ Ελάιτζα Μοχάμεντ και ασπάστηκε τον ασκητισμό του. Άλλαξε το επίθετο του σε "Χ", κατά την προσφιλή τακτική των μελών της οργάνωσης, που πίστευαν ότι τα επίθετα τους τούς είχαν κληροδοτηθεί από τους δουλέμπορους του παρελθόντος. Ο Μάλκολμ Χ αποδείχτηκε δεινός ρήτορας και γρήγορα έγινε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς εκπροσώπους του Έθνους του Ισλάμ. Στους λόγους του, όπως αυτός που εκφώνησε στις 4 Δεκεμβρίου 1963, απέρριπτε τόσο τις φυλετικές διακρίσεις όσο και τη φυλετική ισότητα. Αντ΄ αυτών υποστήριζε την απόσχιση της μαύρης κοινότητας, τη μαύρη υπερηφάνεια και την αυτοδιάθεση. Επειδή ακριβώς υποστήριζε τη χρήση βίας, αν και μόνο για αυτοπροστασία, θεωρήθηκε από πολλούς φανατικούς και πολεμήθηκε από άλλους ηγέτες του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, οι οποίοι υποστήριζαν την ειρηνική διαμαρτυρία. Η επιτυχία του Μάλκολμ Χ και η αποτελεσματικότητα του με τα πλήθη προκάλεσαν τον φθόνο στους κόλπους του ΄Εθνους του Ισλάμ. Το 1964 ο Μάλκολμ Χ εγκατέλειψε την οργάνωση, διατηρώντας εντούτοις πολλούς από τους οπαδούς του. Η αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στον Μάλκολμ Χ και στο ΄Εθνος του Ισλάμ οδήγησε σε απειλές κατά της ζωής του. Οι απειλές πραγματοποιήθηκαν την 21η Φεβρουαρίου του 1965, όταν τρία μέλη της οργάνωσης τον δολοφόνησαν σε μια συγκέντρωση στο Χάρλεμ.
Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy (Συγγραφέας)

Ο Τζον Φιτζέραλντ "Τζακ" Κένεντι (αγγλ. John Fitzgerald "Jack" Kennedy ή J.F.K.) ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 35ος κατά σειρά. Ιρλανδικής καταγωγής, ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ και απέκτησε 2 παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ. Εξελέγη Πρόεδρος της χώρας τον Νοέμβριο του 1960 έναντι του αντίπαλου του, εκπροσώπου του ρεπουμπλικανικού κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον με διαφορά λιγότερη από 100.000 ψήφους και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, την επίσκεψή του στο Τείχος του Βερολίνου, δημοσιοποιώντας στη γερμανική κοινή γνώμη: "Είμαι Βερολινέζος", ενώ μειώθηκε ιστορικά από την αποστολή του πρώτου εκστρατευτικού σώματος στο Βιετνάμ. Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί. [Πηγή: Βικιπαίδεια]
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κολιού (Μεταφραστής)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
48
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.063 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση