Το κεφάλαιο και οι μεταβολές του στην ΑΕ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το κεφάλαιο και οι μεταβολές του στην ΑΕ

Γεώργιος Δ. Τριανταφυλλάκης

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην εξέλιξη ενός ευρύτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος του συγγραφέα γι` αυτό που οι οικονομολόγοι της νεοκλασσικής Σχολής αποκαλούν black box της σύγχρονης οικονομίας, τη μετοχική επιχείρηση (αε), αποδίδοντας έτσι τη σχεδόν `μυστικιστική` και αφαιρετική ενδότερη φύση της.
Αυτή (η αε), μαζί με την εδραίωση της ανταγωνιστικής αγοράς, ως ρυθμιστικής αρχής του όλου οικονομικού συστήματος (λειτουργία νόμου προσφοράς-ζήτησης, αποδοτικότητα ως condition sine qua non επιβίωσης της επιχείρησης κ.λπ.), αποτέλεσαν και αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ειδικά στους εν λόγω κλάδους δικαίου (ανταγωνισμό και εταιρίες), τα αναλυτικά εργαλεία της οικονομικής θεωρίας είναι ι-διαίτερα χρήσιμα και για τους νομικούς που Βεβαίως έχουν τον τελευταίο λόγο κατά την ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών νόμων.
Οι δύο αυτοί θεσμοί, παρά τις κρίσιμες διαφορές που παρουσιάζουν -τυχαιότητα, αυθορμητισμό και αναρχία από τη μία μεριά (της ανταγωνιστικής αγοράς), αυστηρό σχεδιασμό, ιεραρχική δομή και προγραμματισμό από την άλλη (της αε)- επιτυγχάνουν να αποτελέσουν ένα αρμονικό σύνολο συγκράτησης ενός κατ` εξοχήν αποκεντρωτικού συστήματος, όπως η οικονομία της αγοράς, σε λειτουργική συνοχή.
Ειδικότερα, η αε συνιστά ένα οργανωτικό σχήμα τέτοιας εκπληκτικής δυναμικής, ώστε επιτρέπει, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο απ` όσους η ανθρώπινη εμπειρία έχει να καταδείξει μέχρι σήμερα, το συντονισμό σε `μικροοικονομικό επίπεδο`, των essentialia της οικονομίας της αγοράς (γης, εργασίας και κεφαλαίου) με οικονομικό σκοπό και κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Γεώργιος Δ. Τριανταφυλλάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
360
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση