Ο τελευταίος Έλληνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τελευταίος Έλληνας

Aris Fioretos

19.17€ -10% 17.25€

Ο Γιάννης Γεωργιάδης, γιος Έλληνα αγρότη, πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960, και να ακολουθήσει τον παιδικό του έρωτα στη Σουηδία. Στη Σουηδία βρίσκει περίπου τον Παράδεισο: μαθαίνει τι είναι το κροκέ, το κολύμπι, ο πάγος αλλά και το διάβασμα, στέκεται οικονομικά στα πόδια του, ονειρεύεται καλύτερες σπουδές, και όταν ερωτεύεται την Σουηδή νταντά της οικογένειας που τον φιλοξενεί, στήνει τη δική του οικογένεια. Η γέννηση όμως του παιδιού τους είναι η αρχή μιας τραγωδίας, κι όχι μόνο για τα μελλοντικά του σχέδια.

Το βιβλίο του Άρη Φιορέτου μιλάει, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε σκληρά, για τον θεσμό της οικογένειας και τη φιλία, τη δύναμη των αναμνήσεων, τη δύναμη της φαντασίας και τις αυταπάτες, με έναν τρόπο που συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Ο τελευταίος Έλληνας είναι ένα σύγχρονο, λυρικό μυθιστόρημα για τον ευρωπαϊκό εικοστό αιώνα των διωγμών και της σύγκρουσης των πολιτισμών, ένας ποιητικός φόρος τιμής στον πόνο και στον πλούτο της ζωής ενός μέτοικου - είτε αυτός είναι πρόσφυγας είτε μετανάστης.

Κωνσταντίνος Κοσμάς (Μεταφραστής)


Aris Fioretos

Aris Fioretos (Συγγραφέας)

Ο ελληνοαυστριακής καταγωγής Σουηδός συγγραφέας Άρης Φιορέτος γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ το 1960 από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αυστριακή. Ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Στο σπίτι έμαθε πρώτα τα γερμανικά και ύστερα τα ελληνικά. Σπούδασε Ιστορία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Εργάστηκε ως μεταφραστής, ως επιμελητής κειμένων και ως αρθρογράφος για διάφορα σουηδικά περιοδικά. Ως συγγραφέας έκανε την εμφάνισή του το 1991 με τα πεζοτράγουδα "Delandets bok" και τα δοκίμια "Det kritiska ogonblicket: Holderlin, Benjamin, Celan". Ακολούθησαν τα δοκίμια "Den gra boken" (1994), "En bok om fantomer" (1996) και μια συλλογή από νουβέλες με τίτλο "Vanitasrutinerna" (1998). Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Στοκχόλμη νουάρ", "Η αλήθεια για τον Σάσα Κνις", "Ο τελευταίος Έλληνας" και "Μαίρη". Υπήρξε ένας από τους 13 συγγραφείς που συνέγραψαν το "Global Novel" (2003). Το 2010 επιμελήθηκε την πρώτη πλήρη και σχολιασμένη έκδοση των έργων της Nelly Sachs και εξέδωσε την εικονογραφημένη βιογραφίας της ("Flucht und Verwandlung"). Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Jeanette-Schochen το 2017 στη Γερμανία και το Βραβείο Δοκιμίου της Σουηδικής Ακαδημίας το 2018. Από το 2011 είναι αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ακαδημίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Σελίδες:
428
Διαστάσεις:
14X21
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση