Μαντάμ Μποβαρί
zoom in

[...] Ο Μποντλέρ γράφει για τη Μαντάμ Μποβαρί `...αυτό το έργο, μυστικός θάλαμος της σκέψης του, παραμένει φυσικά το πιο ενδιαφέρον για τους ποιητές και τους φιλοσόφους...`. Ο Μαρσέλ Προυστ πίστευε ότι ο Φλομπέρ στη Μαντάμ Μποβαρί βρίσκει τη μορφή η οποία είναι ίσως η πιο καινούργια που γνώρισε ποτέ η γαλλική λογοτεχνία. Και ο Μπόρχες, πως `κανένα πλάσμα του Φλομπέρ δεν είναι τόσο πραγματικό όσο ο ίδιος ο Φλομπέρ`. Είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως το βασικό έργο του είναι η Αλληλογραφία του, γιατί εκεί μέσα αποτυπώνεται θαυμάσια ο άνθρωπος, ο συγγραφέας, το απόσταγμα του έργου του, το ίδιο το πρόσωπο της μοίρας του.
Η Μαντάμ Μποβαρί αποτελεί το οριακό σημείο στην εξελικτική πορεία από την αυτοβιογραφία στο μυθιστόρημα. Είναι πολύ γνωστή η φράση του Φλομπέρ `Η κυρία Μποβαρί είμαι εγώ!` Ήδη το 1837 είχε γράψει μια σύντομη αιχμηρή ιστορία με τίτλο Πάθος και αρετή, η ηρωίδα της οποίας, η Ματζά, που δηλητηριάζει το σύζυγο και τα παιδιά της για χάρη ενός εραστή ο οποίος τη διώχνει και την εξωθεί στην αυτοκτονία, έμοιαζε με την Έμα Μποβαρί. Ο Ευγένιος Ντελαμάρ, ένας γιατρός στη Νορμανδία, είχε πεθάνει από τη λύπη του, διότι τον είχε απατήσει και καταστρέψει η σύζυγός του Ντελφίν. Η αληθινή αυτή ιστορία δεν ήταν η μοναδική πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή της Μαντάμ Μποβαρί. Ο Φλομπέρ είχε υπόψη του ένα χειρόγραφο, γνωστό με τον τίτλο Αναμνήσεις της κυρίας Λουδοβίκα, το οποίο ανακαλύφθηκε αργότερα, το 1946, στη βιβλιοθήκη της Ρουέν. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Μαρία Ατματζίδου (Υπεύθυνος Σειράς)


Ειρήνη Μίκου (Μεταφραστής)


Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Συγγραφέας)

Ο Γουσταύος Φλωμπέρ γεννήθηκε το 1821 στη Ρουέν και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Η αποτυχία στις εξετάσεις, οι συχνές κρίσεις επιληψίας και προπάντων η βαθιά του επιθυμία να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία, δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Έζησε μακριά από το θόρυβο της πρωτεύουσας, κοντά στη μητέρα και στην αγαπημένη ανιψιά του, με πολύ λίγα διαλείμματα στην ασκητική ζωή που είχε επιλέξει: δύο μεγάλα ταξίδια και κάποιες μικρές επισκέψεις στο Παρίσι, για να βλέπει τους φίλους τους: τον Γκωτιέ, τον Τουργκιένιεφ, τον Ταιν, τον Ρενάν, τη Γεωργία Σάνδη. Γενναιόδωρος με τους ομοτέχνους του, αφοσιωμένος στους ανθρώπους που αγάπησε, θυσίασε τη μικρή περιουσία του για να στηρίξει τους συγγενείς του και πέθανε πάμπτωχος το 1880. Εκτός από την περιπετειώδη σχέση του με τη Λουίζ Κολέτ -που έμεινε στην ιστορία λιγότερο για τα ποιήματά της και περισσότερο για το θυελλώδες ταμπεραμέντο και τους έρωτές της με διάσημους συγγραφείς- ο Φλωμπέρ φύλαξε πιστά τον ανεκπλήρωτο έρωτα των δεκαέξι χρόνων του για την κυρία Σλέσινγκερ, και τον αποθανάτισε στην "Αισθηματική αγωγή" (1869).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.622 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση