Το εγωιστίκο γονίδιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το εγωιστίκο γονίδιο

Τριακονταετής επετειακή έκδοση, επηυξημένη και σχολιασμένη

Richard Dawkins

Το "Εγωιστικό γονίδιο" προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των βιολόγων και του ευρέος κοινού όταν πρωτοεκδόθηκε το 1976. Η εναργής ερμηνεία της ζωής από τη σκοπιά του γονιδίου, με πρόζα διαυγή, συγκέντρωσε τα νήματα της σκέψης για το χαρακτήρα της φυσικής επιλογής σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο με βαθιές προεκτάσεις όσον αφορά την κατανόηση της εξέλιξης. Ο χρόνος έχει επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητά του.

Διανοητικά αυστηρό, εντούτοις γραμμένο σε μη τεχνική γλώσσα, το "Εγωιστικό γονίδιο" θεωρείται ευρέως ως ένα αριστούργημα επιστημονικής γραφής, και η διορατικότητά του παραμένει σήμερα το ίδιο ουσιαστική όσο την ημέρα που πρωτοεκδόθηκε.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει δύο νέα κεφάλαια, νέο πρόλογο και εκτενή σχολιασμό από το συγγραφέα.

"Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί, και μπορεί να διαβαστεί, από σχεδόν οποιονδήποτε. Περιγράφει με εξαιρετική μαεστρία μια νέα όψη της θεωρίας της εξέλιξης [...]. Φέρει εις πέρας το φαινομενικά ακατόρθωτο έργο της χρησιμοποίησης απλής, μη τεχνικής γλώσσας στην παρουσίαση ορισμένων
δυσνόητων και εν μέρει μαθηματικών θεμάτων της πρόσφατης εξελικτικής σκέψης. Αυτά, ιδωμένα επιτέλους στο πλήρες εύρος τους, μέσα από αυτό το βιβλίο, θα ξαφνιάσουν και θα αναζωογονήσουν ακόμη και ερευνητές βιολόγους οι οποίοι ίσως νόμιζαν ότι τα γνώριζαν ήδη. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, το βιβλίο παραμένει ευκολοδιάβαστο για όποιον κατέχει τις ελάχιστες βασικές επιστημονικές γνώσεις. [...]"

(William D. Hamilton, βραβείο Crafoord (1993), Science (1977))

Παναγιώτης Δεληβοριάς (Μεταφραστής)


Παναγιώτης Δεληβοριάς (Επιμέλεια)


Richard Dawkins

Richard Dawkins (Συγγραφέας)

Ο Richard Dawkins κατέχει την έδρα Charles Simonyi για την Κατανόηση της Επιστήμης από το Ευρύ Κοινό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το συγγραφικό του έργο τού έχει αποφέρει επί τιμή διδακτορίες στην επιστήμη και τα γράμματα. Είναι εταίρος τόσο της Βασιλικής Εταιρείας (η βρετανική ακαδημία επιστημών) όσο και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας το 1987, το βραβείο Michael Faraday της Βασιλικής Εταιρείας το 1990, το βραβείο Nakayama το 1994, το διεθνές βραβείο Cosmos το 1997, το βραβείο Kistler το 2001 και το βραβείο Shakespeare το 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
544
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
1.341 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση