Η απουσία του έρωτα
zoom in

Στην παρούσα ανθολογία συμμετέχουν δώδεκα συγγραφείς, και ο καθένας από τη δική του πλευρά αποδίδει τις δυσκολίες των σχέσεων στην εποχή μας. Κοινός παρονομαστής είναι η μοναξιά, η διγλωσσία μερικές φορές, ο απομονωτισμός, το ανικανοποίητο, οι μεγάλες προσδοκίες, ο ναρκισσισμός, η υπολανθάνουσα οργή, η προδοσία, η απάτη, η ψευδαίσθηση του έρωτα, που πότε γίνεται ηλεκτρονικός και πότε παίρνει τη μορφή μπάλας, ο κατά φαντασίαν ερωτευμένος, η αδυναμία να επικοινωνήσει κάποιος με όρους καθημερινούς, γήινους, πραγματικούς, η εσαεί αναμονή του ιδανικού συντρόφου. Δικαιολογίες; Πιθανόν. Πάντως, οι ιστορίες με πειστικό τρόπο δίνουν το στίγμα της εποχής, καθρεφτίζουν τις ανησυχίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δε δίδονται συνταγές ή μια παραμυθένια πραγματικότητα. Μπορεί πολλοί ή καλύτερα πολλές να την έχουμε ανάγκη, ωστόσο η `γλυκιά` πρόσληψη και απόδοση της καθημερινότητας μόνο προσωρινό καταφύγιο προσφέρει.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιάννης Κακουλίδης

Γιάννης Κακουλίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κακουλίδης (1946-2015) γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και νομικά στο Παρίσι. Ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και θεατρικός συγγραφέας, έγραψε επίσης κινηματογραφικά σενάρια καθώς και στίχους για πάνω από πεντακόσια γνωστά ελληνικά τραγούδια. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, ελληνικά και ξένα, και μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ουγγρικά, καθώς και σε ανθολογίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε δύο φορές με το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1965 και 1972). Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τα περιοδικά "Αντί", "Ένα", "Money and Life" και με την εφημερίδα "Έθνος". Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων. Η παρουσία του στην πολιτική σκηνή ήταν επίσης έντονη. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση, προδικτατορικά, στο φοιτητικό κίνημα και στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική του δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ μετά τη μεταδικτατορική της επανασύσταση. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές του 1984, καθώς και υποψήφιος Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και υπεύθυνος πολιτισμού του κόμματος. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 69 ετών, από καρκίνο στο συκώτι ο οποίος είχε διαγνωστεί μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γκίκα

Ελένη Γκίκα (Συγγραφέας)

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο "Αντί", στις "Εικόνες", στο "Έθνος" και στο "Έθνος της Κυριακής" από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν τριάντα τρία βιβλία της. Δεκαπέντε μυθιστορήματα, έντεκα ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές με διηγήματα, ένας τόμος με συνεντεύξεις και τέσσερα παραμύθια. Το βιβλίο της "Η γυναίκα της βορινής κουζίνας" (εκδόσεις Καλέντη) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών το 2012. Άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά ["Περίπλους", "Διαβάζω", "Νέα Ευθύνη", "diastixo", "diavasame", "Literature" κ.ά.] Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού Fractal.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Μαγκλίνης

Ηλίας Μαγκλίνης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα του Κονγκό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως συντάκτης στο περιοδικό "Διαβάζω". Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση. Το πρώτο του βιβλίο, "Σώμα με σώμα" (2005), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πόλις". Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και ανθολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Σωτάκης

Δημήτρης Σωτάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει εκδώσει οχτώ μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Το βιβλίο του "Η πράσινη πόρτα" (2002) ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω "Το μυθιστόρημά του "Ο άνθρωπος καλαμπόκι" ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το 2007, καθώς και για το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω", ενώ "Το θαύμα της αναπνοής" (2009), τιμήθηκε με το βραβείο The Athens Prize for Literature του περιοδικού "(δε)κατα" και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς και για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά, σερβικά, τουρκικά, ολλανδικά, ιταλικά και κινεζικά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργυρώ Μαντόγλου

Αργυρώ Μαντόγλου (Συγγραφέας)

Η Αργυρώ Μαντόγλου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Κριτική Θεωρία στην Αγγλία. Κείμενά της και κριτικά σημειώματα έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της "Ελευθεροτυπίας". Το "Βλέφαρα με τατουάζ" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της μετά από δύο ποιητικές συλλογές και έναν αριθμό μεταφράσεων. Έργα της: "Κατήχηση της Άνοιξης" (Γκοβόστης, 1992). "Γενέθλια βροχή" (Δελφίνι, 1995). "Βιρτζίνια Γουλφ cafe" (Aπόπειρα, 1999). "Βλέφαρα με τατουάζ" (Πατάκης, 2001) κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Πιμπλής

Μανώλης Πιμπλής (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Πιμπλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ωστόσο πολύ σύντομα τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Από το 1994 εργάστηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και από το 1999 έως το 2018 στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας, όπου ήταν υπεύθυνος για το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο". Διετέλεσε επίσης, συμπαρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 "Βιβλία στο κουτί". Από το 1995, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, με την συλλογή ποιημάτων με τίτλο "Εκποιήματα", παραμένει ενεργός και δραστηριοποιείται στη λογοτεχνική κριτικογραφία και μετάφραση. Διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, όπως: "Ελληνικά εγκλήματα 2", "Η απουσία του έρωτα", "Ελληνικά εγκλήματα 4". Το χρονικό διάστημα 2010-2013 συνεργάστηκε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για τη σειρά εκδηλώσεων "Λέξεις και Σκέψεις", στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκαν συζητήσεις για λογοτεχνικά αλλά και για μείζονα κοινωνικά θέματα (προσφυγικό, εκπαίδευση, θέση μειονοτικών ομάδων, ανθρώπινα δικαιώματα) με τη συμμετοχή σημαντικών διανοουμένων. Σήμερα εργάζεται στο Κανάλι της Βουλής, όπου διατηρεί την εκπομπή "Βιβλιοβούλιο". Επίσης αρθογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Εποχή. Από το 2017 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου της ελληνικής παρουσίας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Παρίσι κ.α.), για λογαριασμό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. (φωτογραφία: Βάσω Μαραγκουδάκη)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μαρκουλή

Μαρία Μαρκουλή (Συγγραφέας)

Η Μαρία Μαρκουλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου και ξεκίνησε να γράφει έχοντας κερδίσει λογοτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η εφημερίδα. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά και την τηλεόραση. Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. To "Nτράιβ Ιν" είναι το πρώτο της βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γ. Νίκας (Συγγραφέας)

Ο Γ. Νίκας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Νίκου Καταπόδη), γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως πρέσβης της χώρας μας στην Αλεξάνδρεια, την Τρίπολη της Λιβύης, το Παρίσι, το Κάιρο, τις Βρυξέλλες, το Πεκίνο, το Μεξικό και τη Νέα Υόρκη, έως τη συνταξιοδότησή του το 1987. Ως Γ. Νίκας δημοσίευσε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και ποίηση και μετέφρασε ποίηση και πεζογραφία από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: - Πεζά: "Η απόπειρα", μυθιστόρημα (Εστία, 1994 - γράφτηκε το 1973), "Μαύρη Αφροδίτη", "Μια τουαλέτα για τα Ιμαλάια", "Ένα σχεδόν τέλειο έγκλημα", νουβέλες (Πατάκης, 1998), "Σε πιστεύω μωρό μου", "Φάτσα νυφίτσας", νουβέλες (Πατάκης, 2000), "Τσακ Ντελαμάρ, ιδιωτικός ντετέκτιβ", διηγήματα (Νεφέλη 2002), "Ρέκβιεμ για έναν πρέσβυ", νουβέλα (Πατάκης, 2003), "Ταξίδι στην κόλαση", νουβέλα (Πατάκης, 2004), "Ένα εκατομμύριο δολλάρια", διηγήματα (Νεφέλη, 2005), "Το κίτρινο καλοκαίρι", μυθιστόρημα (Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 2015). - Μεταφράσεις: T. S. Eliot, "Ποιήματα" (Εστία, 1992, 1996), La Fontaine, "Μύθοι" (Ελληνικά Γράμματα, 1998), Roger Martin Du Gard, "Οι Τιμπώ" (α΄ και β΄ τόμος, Εστία, 2011).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στρατής Χαβιαράς

Στρατής Χαβιαράς (Συγγραφέας)

Ο Στρατής Χαβιαράς γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Κίο Αργολίδας. Το 1967 μετανάστευσε στην Αμερική, σπούδασε συγγραφική τέχνη και μετάφραση στο Πανεπιστήμιο Goddard και εργάστηκε σε διάφορες υπαλληλικές θέσεις στις βιβλιοθήκες του Harvard ως το 1974, όταν διορίστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο ως διευθυντής της αίθουσας σύγχρονης ποίησης Woodberry και της βιβλιοθήκης Farnsworth. Από το 1985 διευθύνει το εργαστήρι συγγραφικής τέχνης (μυθιστόρημα) στο θερινό πρόγραμμα του Harvard. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και δύο στα αγγλικά. Τα μυθιστορήματά του "Όταν τραγουδούσαν τα δέντρα" και "Τα ηρωικά χρόνια", γραμμένα στα αγγλικά, κυκλοφόρησαν στον αγγλόφωνο κόσμο και σε μετάφραση σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και στη Λατινική Αμερική. Στην Αμερική ο Στρατής Χαβιαράς ίδρυσε και διηύθυνε την έκδοση του περιοδικού ποίησης "Arion΄s Dolphin" και το λογοτεχνικό περιοδικό "Harvard Review". Άρθρα και μεταφράσεις του, καθώς και κριτική αξιολόγηση του δικού του έργου έχουν δημοσιευτεί σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα. Έχει δώσει ομιλίες και αναγνώσεις από τα βιβλία του στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία. Από το 2000 δίδαξε τη συγγραφική τέχνη (μυθιστόρημα) στο ΕΚΕΜΕΛ. Το 2006 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το ΕΚΕΒΙ ως διδάσκων και συντονιστής στα Εργαστήρια Τέχνης του Λόγου. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Συγγραφέων και της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Θ. Καλφόπουλος

Κώστας Θ. Καλφόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Ιστορία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Καθημερινή" σε θέματα πολιτισμού και ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ. Παράλληλα, ασχολείται με την επιμέλεια στον χώρο των εκδόσεων. Στον τομέα των ενδιαφερόντων του συμπεριλαμβάνονται η λογοτεχνία, το ποδόσφαιρο, οι νεανικές κουλτούρες και, βέβαια, το φλίπερ. Έχει εκδώσει δύο αστυνομικές νουβέλες και μία συλλογή διηγημάτων. Έργα του: "Στην εποχή της περιπλάνησης. Κείμενα στην Εποχή 1996-2000 (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2000)· "Η ποιοτική παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες" (επιμέλεια-εισαγωγή) (Αθήνα: νήσος, 2003)· "Georg Simmel. Περιπλάνηση στη νεωτερικότητα: Κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, αισθητικά κείμενα (επιμέλεια από κοινού με τον Σπύρο Γάγγα), (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2004)· "Far from RAF 30 χρόνια από το "γερμανικό φθινόπωρο" (Αθήνα: Εναλλακτικές εκδόσεις, 2007)· "Καφέ Λούκατς-Budapest Noir" (Αθήνα: Άγρα, 2008)· "Καρρέ-καρρέ και άλλα διηγήματα" (Αθήνα: Άγρα, 2013)· "18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή" (επιμέλεια, εισαγωγή, κείμενο) (Αθήνα: Πατάκης, 2016)· "Φλίππερ" (Αθήνα: Gramma, 2016).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα Σπυροπούλου

Χρύσα Σπυροπούλου (Συγγραφέας)

Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Σπούδασε Κλασική και Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ κάνει επίσης και μεταφράσεις.
Συντονίζει τη Λέσχη Κλασικής Λογοτεχνίας στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.
Έχει εκδώσει αστυνομικά μυθιστορήματα τόσο για ενήλικες όσο και για εφήβους. Τα πιο πρόσφατα αστυνομικά της μυθιστορήματα για εφήβους είναι: Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης (Καστανιώτης, 2015), Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας (Καστανιώτης, 2013), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το αστυνομικό για ενηλίκους Ταραγμένα νερά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Σούμπερτ

Μαρία Σούμπερτ (Συγγραφέας)

"Γεννήθηκα το 1979 στο Μόναχο, από Γερμανό πατέρα και μάνα Πόντια, γεγονός που δικαιολογεί και τη σύγχυση που νιώθω τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια της ζωής μου. Διανύω τα φοιτητικά μου χρόνια φοιτώντας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το μέλλον μου σίγουρα διαγράφεται αβέβαιο. Έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, συμμετείχα σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, είμαι και γλωσσομαθής, παρ΄ όλα αυτά καλύτερος άνθρωπος δεν έχω γίνει ακόμα. Παραμένω όμως αισιόδοξη..." Η Μαρία Σούμπερτ έχει σπουδάσει θεατρολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού (πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνικής, θεατρικής γραφής και σεναρίου με τους Στρατή Χαβιαρά, Ανδρέα Στάικο, Γιώργο Μακρή και Βασίλη Βασιλικό. Εργάζεται ως υπεύθυνη εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου "Ιανός" στην Αθήνα. Συγγραφική δραστηριότητα: -"Τα πράσινα, τα καστανά και τα μαύρα μάτια", εκδόσεις Πόλις, 1998 -"Η ροζ χίμαιρα", θεατρικό, φάρσα, 1999 -"Η ψυχανάλυση", θεατρικό, συμμετοχή στο διαγωνισμό του θεάτρου Αμόρε, 2000 -"Club κυλικείο", εκδόσεις Κέδρος, 2002 -"Η Ρόζα στη μέση", εκδόσεις Μελάνι, 2008, κ.ά. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά "Να ένα Μήλο", "Μανδραγόρας" και "(δε)κατα".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα Σπυροπούλου

Χρύσα Σπυροπούλου (Επιμέλεια)

Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Σπούδασε Κλασική και Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ κάνει επίσης και μεταφράσεις.
Συντονίζει τη Λέσχη Κλασικής Λογοτεχνίας στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.
Έχει εκδώσει αστυνομικά μυθιστορήματα τόσο για ενήλικες όσο και για εφήβους. Τα πιο πρόσφατα αστυνομικά της μυθιστορήματα για εφήβους είναι: Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης (Καστανιώτης, 2015), Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας (Καστανιώτης, 2013), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το αστυνομικό για ενηλίκους Ταραγμένα νερά.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
244
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.373 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση