Ορόσημα ελληνο-γερμανικών σχέσεων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ορόσημα ελληνο-γερμανικών σχέσεων

Πρακτικά ελληνο-γερμανικού συνεδρίου, Αθήνα, 16 και 17 Απριλίου 2010

Συλλογικό έργο

9.95€ -10% 8.96€

Όταν το καλοκαίρι του 2008 συναντηθήκαμε για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα των "Οροσήμων των ελληνο-γερμανικών σχέσεων", δεν φανταζόμασταν πόσο επίκαιρο θα ήταν το θέμα στον καιρό που θα γινόταν το συμπόσιο. Σήμερα η Ελλάδα είναι δυστυχώς πρώτο θέμα στην Ευρώπη. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ειδήμονες επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή με υπονοούμενα ή με ευρηματικά σχόλια για την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και τη μελλοντική εξέλιξη της οικονομίας της. Ωστόσο, για τους περισσότερους από αυτούς ισχύει ότι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτε για την Ελλάδα μετά το Μέγα Αλέξανδρο. Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει, εν μέρει, το ανά χείρας βιβλίο από την πλευρά των ελληνο-γερμανικών σχέσεων τελευταίων δύο αιώνων. [...]


(Ευάγγελος Χρυσός, Wolfgang Schultheiss, από τον πρόλογο του βιβλίου)

Περιέχονται οι εισηγήσεις:
Ευάγγγελος Χρυσός - Wolfgang Schultheiss, πρόλογος

Χαιρετισμοί
Γρηγόρης Νιώτης, Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Wolfgang Schultheiss, πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα

Η περιόδος πριν από την Επανάσταση
- Hans Eideneier, "Ο ενθουσιασμός για την Ελλάδα στη Γερμανία και την Ευρώπη"
- Μίλτος Πεχλιβάνος, "Οι "φιλογερμανοί" και ο νεοελληνικός Διαφωτισμός
- Φίλιππος Πετσάλνικος, "Εισαγωγική ομιλία"

Ο Όθων και η εποχή του
- Μιχάλης Σταθόπουλος, "Η έννομη τάξη στην Ελλάδα του Όθωνα"
- Μιχάλης Τσαπόγας, "Οι Βαυαροί στην Ελλάδα και η πορεία προς τον κοινοβουλευτισμό"
- Βάνα Μπούσε, "Ξένες στην οθωνική Ελλάδα"

Η Ελλάδα από το 1863 έως το 1914

- Κώστας Ράπτης, "Ελληνο-γερμανικές σχέσεις στη μετα-οθωνική εποχή πριν και μετά το Συνέδριο του Βερολίνου"
- Hans-B. Schlumm, "Πόθος για την ελευθερία; Οι φιλέλληνες της δεύτερης γενιάς: η περίπτωση του Joseph Mindler"
- Hans - Joachim Gehrke, "Ο ρόλος της γερμανικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα"

Ελλάδα και Γερμανία στα χρόνια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

- Μαριλίζα Μητσού, "Ελληνο-γερμανικές σχέσεις στη λογοτεχνία και την επιστήμη τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα"
- Κώστας Λούλος, "Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις στη σκιά του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου"
- Γεράσιμος Αλεξάτος, ""ΧΑΙΡΕΤΕ": Ένα ελληνικό σώμα στρατού στο Γκαίρλιτς"

Ελληνο-γερμανικές σχέσεις πριν και μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

- Νίκος Παπαναστασίου, "Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις κατά τη δεκαετία του 1930"
- Hagen Fleischer, "Γερμανο-ελληνικές σχέσεις στη σκιά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου"
- Νικόλαος Κ. Κλαμαρής, "Έλληνες επιστήμονες στη Γερμανία"
- Γεώργιος Ξηροπαΐδης, "Δημιουργική παρανόηση. Η αισθητική του Kant στη σύγχρονη Ελλάδα"

Νέο ξεκίνημα μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο

- Cay Lienau, "Το ελληνικό μεταναστευτικό ρεύμα και οι επιπτώσεις του στις περιοχές αποστολής και υποδοχής"
- Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος, "Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο"
- Ηλίας Κατσούλης, "Δημοκράτες κατά συνταγματαρχών: Έλληνες στη Γερμανία από το 1967 έως το 1974"
- Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, "Η Ελλάδα και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο"
- Αιμιλία Ροφούζου, "Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας: οι Έλληνες και το δεύτερο γερμανικό κράτος"

Καταληκτήρια συνεδρία

- Sigrid Skarpelis - Sperk, "Ελλάδα και Γερμανία: 40 χρόνια προσωπικών και πολιτικών εμπειριών"
- Τάσος Κριεκούκης, "Ελληνο-γερμανικές σχέσεις: μια προσωπική εμπειρία"
- Wolfgang Schultheiss, "Συμπεράσματα"


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ράπτης (Εισηγητής)

Επίκουρος καθηγητής νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Hans Eideneier

Hans Eideneier (Εισηγητής)

O Hans Eideneier γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγκάρδη Γερμανίας. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια Tubingen, Αμβούργου, Θεσσαλονίκης και Μονάχου.

Hagen Fleischer

Hagen Fleischer (Εισηγητής)

Ο Χάγκεν Φλάισερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1944, σπούδασε Ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και από το 1977 μένει στην Ελλάδα. Είναι καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ειδικευτεί σε θέματα ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς εξεταστικές και γνωμοδοτικές επιτροπές. Έχει γράψει πολλές μελέτες, ιδίως την περίοδο (και τη μεταπολεμική "κληρονομιά") του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ανάμεσά τους το θεωρούμενο ως έργο αναφοράς "Στέμμα και σβάστικα: η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944", από το οποίο έχουν κυκλοφορήσει δύο τόμοι.

Κώστας Λούλος

Κώστας Λούλος (Εισηγητής)

Ο Κώστας Λούλος είναι ιστορικός, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Σύγχρονη Ιστορία από το 1990. Αρχικά σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και Ιστορία και Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Αγροτικής Τράπεζας (1983-1998). Έχει διδάξει Νεότερη Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1986-1989) και, ως επισκέπτης-καθηγητής, στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1995). Έχει γράψει τα βιβλία: "Die deutsche Griechenlandpolitik von der Jahrhundertwende bis zum Ausbruch des Ersten Weltkrieges" (Peter Lang Verlag 1986), "Η Γερμανική Πολιτική στην Ελλάδα 1896-1914" (Παπαζήσης 1991). Παράλληλα έχει δημοσιεύσει δοκίμια και μελέτες σε ξενόγλωσσες ακαδημαϊκές σειρές, όπως το National Socialist Occupation Policy in Europe 1939-1945 τόμ. 1 και τόμ. 8, και σε εξειδικευμένους συλλογικούς τόμους, όπως το 3000 Jahre Griechische Kultur και το Europa unterm Hakenkreuz. Okkupation und Kollaboration. Έχει συμμετάσχει με δημοσιευμένες εισηγήσεις σε συνέδρια και συμπόσια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην Ιστορία των ΜΜΕ, στην ελληνική και αλλοδαπή έρευνα, με έμφαση στις θεωρητικές προσεγγίσεις, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές εφαρμογές, ιδίως της Ιστορίας του Τύπου. Αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών αναζητήσεων είναι ιστορικές μελέτες που πραγματεύονται συγκεκριμένη θεματική και εμπνέονται βασικά από τη διεπιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Μιχάλης Τσαπόγας (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Τσαπόγας είναι διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Νίκος Παπαναστασίου (Εισηγητής)

Ο Νίκος Παπαναστασίου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ (Γερμανία), όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του. Είναι λέκτορας Σύγχρονης Ιστορίας και Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επιμεληθεί, μαζί με τον Στράτο Ν. Δορδανά, τον συλλογικό τόμο Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας. Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων.


Βάνα Μπουσέ (Εισηγητής)


Μίλτος Πεχλιβάνος (Εισηγητής)

Ο Μίλτος Πεχλιβάνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας. Είναι επίκουρος καθηγητής γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας στο Α.Π.Θ. και έχει εκλεγεί στη θέση καθηγητή νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου. Υποστήριξε το 1999 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εκδοχές νεοτερικότητας στην κοινωνία του γένους: Νικόλαος Μαυροκορδάτος - Ιώσηπος Μοισιόδαξ - Αδαμάντιος Κοραής". Έχει μεταφράσει μελετήματα του H.R. Jauβ (Η θεωρία της πρόσληψης, Αθήνα, Εστία, 1995) και έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους "Einfuhrung in die Literaturwissenschaft" (Στουτγάρδη, Metzler, 1995) και "Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παν. Μουλλά" (Αθήνα, Σοκόλης, 2005). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ανάμεσα στις οποίες και το επίμετρο "Οι κήποι του Candide και κάποιες σύγχρονες μεταφυτεύσεις τους", στο "Βολταίρος, Καντίντ ή η αισιοδοξία", (Αθήνα, Πόλις, 2005).

Μιχαήλ Π. Σταθόπουλος (Εισηγητής)


Μαριλίζα Μητσού (Εισηγητής)

Η Μαριλίζα Μητσού σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τον Γ. Π. Σαββίδη σε εκδοτικά και ερευνητικά προγράμματα. Από το 1999 διδάσκει ως καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου διευθύνει την εκδοτική σειρά "Munchener Schriften zur Neograzistik". Έχει εκδώσει τα βιβλία "Χρονογραφία Κ. Γ. Καρυωτάκη" (με τον Γ. Π. Σαββίδη και τη Ν. Χατζηδάκη), 1988· Βολταίρου, "Τα περί τον Σαδίκην ή την ειμαρμένην. Μια μετάφραση του 1819, 1991".

Hans - Joachim Gehrke (Εισηγητής)


Φίλιππος Πετσάλνικος (Εισηγητής)


Γεράσιμος Αλεξάτος (Εισηγητής)


Hans-B. Schlumm (Εισηγητής)

O Hans-B. Schlumm είναι καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα τη γερμανική γλώσσα και το γερμανικό πολιτισμό. Ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα από το 1985: από το 1985 έως το 1991 στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1991 έως σήμερα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αντικείμενο έρευνας: Συγκριτική μελέτη πολιτισμών και γερμανικός φιλελληνισμός.

Ευάγγελος Κ. Χρυσός (Επιμέλεια)


Wolfgang Schultheiss (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
374
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.807 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση