Επικοιστικό δίκαιο
zoom in

Η παραχώρηση από το Δημόσιο εκτάσεων για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών σε συνδυασμό με την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για εγκατάσταση σε αυτές ακτημόνων καλλιεργητών, γηγενών ή προσφύγων, πραγματοποιούνται στη βάση ενός πολύπλοκου νομικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός χαρακτηρίζεται από την παρουσία των λεγόμενων ανώμαλων δικαιοπραξιών, που αποτελούν εντυπωσιακό δείγμα επιεικούς δικαίου, μέσω της δυνατότητας επικυρώσεώς τους.
Στο παρόν αναλύονται οι εμπράγματες σχέσεις στο Εποικιστικό Δίκαιο, η συνταγματική διάσταση της εποικιστικής νομοθεσίας, η περιέλευση της κυριότητας στους κληρούχους (διανομή, παραχωρητήριο, διάθεση κλήρων, αρχή της μη κατάτμησης - εξαιρέσεις, δημιουργία μη άρτιων οικοπέδων), οι δουλείες και η υποθήκη στο Δίκαιο του Εποικισμού, η εγκατάσταση στον κλήρο, οι ανώμαλες δικαιοπραξίες και η επικύρωσή τους, διάφορα ειδικά θέματα (χρησικτησία, προστασία κληρούχων, ζητήματα κληρονομίας, καταχρηστική άσκηση δικαιώματος).
Ταυτόχρονα, λήφθηκε υπ’ όψιν η πλούσια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων που έχει στο ενεργητικό της τη διάπλαση των εποικιστικών σχέσεων κατά τρόπο που να ευνοεί την εκπλήρωση των στόχων της εποικιστικής νομοθεσίας.

Δημήτριος Η. Παπαστερίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
322
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση