Η επιβίωση: Οδοιπορικό σε χρόνους μετά την άλωση της Βασιλεύουσας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η επιβίωση: Οδοιπορικό σε χρόνους μετά την άλωση της Βασιλεύουσας

1453 - 1605 περίπου

Ιωάννης Α. Μελισσείδης

13.06€ -10% 11.75€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608280076

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Βεργίνα

Είμαστε σε δύσκολους καιρούς. Ο σημερινός ήρωας και πατριώτης αύριο είναι ο δακτυλοδεικτούμενος προδότης και δοσίλογος. Το καλό παίρνει την όψη του κακού και το αντίθετο. Η αστάθεια είναι το γνώρισμα εκείνων των σκοτεινών χρόνων του αδυσώπητου αγώνα για την επιβίωση. Τότε που το δικαίωμα στο όνειρο για το ελεύθερο μέλλον ήταν πολυτέλεια. Επιβίωση! Λέξη "κλειδί", τυπικά και ουσιαστικά... Οι άνθρωποι δεν είναι θεοί, ούτε ημίθεοι και ας παριστάνουν πως είναι. Ας είναι αρχιερείς και μεγαλοσχήμονες. Είναι άνθρωποι "χοϊκοί", "φοράνε σάρκα", φοβούνται, συμβιβάζονται, υποτάσσονται και επιβιώνουν. Αυτό είναι το εφικτό αλλά αυτό και το ζητούμενο. Η επιβίωση! Μόνο κάπου κάπου έρχεται ένας ήρωας, τρελός, τυχοδιώκτης ή ασυνείδητος, μούλος ή βασμούλος, ένας άνθρωπος που κανείς "νοικοκύρης" σε χρόνους ειρηνικούς δε θα `βαζε σπίτι του και... ταράζει τα νερά. Γίνεται ο "Ποιμένας" που δίνει "φώς", όραμα και ελπίδα, παρέχει ελευθερία μην τυχόν κατανοήσουμε πως πρέπει να `μαστε "υιοί φωτός"! Στο τέλος, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι και ίσως αργότερα του ανάψουν κανένα κερί και αν συμφέρει, στεφανώνουν την προτομή τού παλαβού που τα `ξερε όλα αλλά δεν ήξερε να "επιβιώνει". Μπορεί το μέλλον να `ναι μόνο η τέχνη της επιβίωσης... Μπορεί ο άνθρωπος να `ναι απλώς "επιβίωση"... Το Γένος επιβίωσε. Πέρασε "δια πυρός και σιδήρου"... Το Γένος σκλαβώθηκε, βιάστηκε, ντροπιάστηκε, αμάρτησε και προδόθηκε. Συμβίωσε, επιβίωσε και επαναστάτησε όταν του `δωσε ο Θεός τη φώτιση να αποτινάξει το ζυγό του. Να ρισκάρει τιμή, ζωή, οικογένεια και περιουσία, να μη σκεφθεί πια μόνο την "επιβίωση" και να ελευθερωθεί από "φορτία βαρέα και δυσβάστακτα", μια ζωή γεμάτη "ουλές" και αλυσίδες, που δεν είχε σημασία αν ήταν σιδερένιες ή χρυσές. Όταν το Γένος ξύπνησε και είδε (οίδε) ότι ζωή δε σημαίνει μόνο "επιβίωση", τότε απελευθερώθηκε.

Ι. Α. Μελισσείδης

Ιωάννης Α. Μελισσείδης

Ιωάννης Α. Μελισσείδης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Α. Μελισσείδης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γονείς: Απολλόδωρος-Ελευθέριος Μελισσείδης, έμπορος, εφ. Αξιωματικός (ΠΖ), Πολεμικός Σταυρός & Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, και Ειρήνη Μελισσείδη, το γένος Μαρή Μιλτιάδη, Ιερέα. Διετέλεσε πνευματικό ανάστημα του, από Λάμπης και Σφακίων, μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεοδώρου (Τζεδάκη), που του ενεφύσησε το ζήλο για το Βυζαντινό Δίκαιο. Είναι διδάκτωρ Nομικής και συγγραφέας. Απεκόμισε εμπειρίες και γνώσεις από μελέτη, έρευνα, διακονία σε χώρους παιδείας, εργασία στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ταξίδια και πορείες ζωής. Εκπόνησε δοκίμια, μελέτες και εν γένει συγγραφές όπως: "Η νομιμότητα σαν φυσική προέκταση της κανονικότητας", "Απόρριψη της λεγόμενης ΄Εξωθεν καλής μαρτυρίας", "Τα έργα και οι μέρες ενός πανεπιστημιακού", "Η έναρξη της περιόδου της κατάπτωσης" (π.τ./α), "Μηδέ κληθήτε καθηγηταί... απ΄ το κατά Ματθαίον,κβ΄. 15-κγ΄.39", "Περιπλανήσεις σε σκοτεινές ώρες και θολούς καιρούς", "εκ Μελισσηνών της Κρήτης", κ.ά. ΄Εγραψε και εξέδωσε με τις εκδ. Βεργίνα τη "Συνοπτική ιστορία των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο 1440-1453" (Εάλω Η Πόλις, Γ.Φραντζή - Ι.Α.Μελισσείδη κ.λ.π., Αθήνα 1998/2004, 5η έκδοση Επηυξημένη), και μαζί με την οικονομολόγο Πουλχερία (Ρίτα) Ζαβολέα-Μελισσείδου απέδωσε στην Νέα Ελληνική τα βιβλία "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Πολιορκία και ΄Αλωσις της Κωνσταντινουπόλεως" (G.Schlumberger), Εκδ. Βεργίνα 1997-2002, και το "Χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης" (Γ.Φραντζή Πρωτοβεστιαρίου, κ.λ.π., εκδ. Βεργίνα 1998-2004). Συνεργαζόμενος με την κ. Πουλχερία Ζαβολέα-Μελισσείδου εκπόνησε την ιστορική μελέτη "Νικηφόρος Φωκάς (Ελ Νικφούρ )". Η εν λόγω συγγραφή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1999, (βλ. Το Βήμα της Κυριακής, 18 Ιουλίου 1999, Κοινωνικά). Εκδόθηκε από τις Εκδ. Βεργίνα το 2001 (1η έκδοση ), το 2007 (2η έκδοση) και το 2009 (3η έκδοση). Το 2010 εκδόθηκε (εκδ.Βεργίνα, Αθήνα) η Μονογραφία του "Η Επιβίωση, Οδοιπορικό σε χρόνους μετά την άλωση της Βασιλεύουσας (1453-1605 περίπου)". Τιμήθηκε με Ευμενείς Αναφορές, συγχαρητήρια Πατριαρχικά & Αρχιερατικά Γράμματα, διάσημα και άλλες διακρίσεις. Θεωρεί πλήρη αναγνώριση τα λόγια ενός περισπούδαστου ιεράρχη "...της υμετέρας Ελλογιμότητος καλώς οιδούσης τον μόχθον και τον αγώνα των εργαζομένων αθορύβως..." (Β.Τ.16/1/2000). Είναι παντρεμένος και κατοικεί στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πουλχερία Ζαβολέα - Μελισσείδη

Πουλχερία Ζαβολέα - Μελισσείδη (Επιμέλεια)

Η Πουλχερία (Ρίτα) Ζαβολέα-Μελισσείδου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση (διετέλεσε επί διετία τιμητικά υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών). Γονείς: Κυριάκος Ζαβολέας, νομικός, Εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων, και Αθηνά Ζαβολέα, το γένος Ιωάννη Βορεάδη. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι οικονομολόγος και συγγραφέας. Έχει επιμεληθεί κείμενα και πανεπιστημιακές μελέτες. Απέδωσε στη Νέα Ελληνική το βιβλίο/μελέτη του Γ. Α. Χρυσανθακόπουλου "Η Ηλεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας", Αθήνα 2002. Συνεργαζόμενη με τον κ. Ιωάννη Α. Μελισσείδη, Δρα Νομικής, απέδωσε στη Νέα Ελληνική τα βιβλία "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Πολιορκία και Άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως" (G.Schlumberger), Εκδ. Βεργίνα 1997-2002, και το "Χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης" (Εάλω Η Πόλις, Γ.Φραντζή, Ι.Α.Μελισσείδη κ.λ.π. Εκδ. Βεργίνα 1998-2004 ). Μαζί με τον Ιωάννη Α. Μελισσείδη εκπόνησε την ιστορική μελέτη "Νικηφόρος Φωκάς (Ελ Νικφούρ)". Η συγγραφή της εν λόγω μελέτης ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1999 στην Αθήνα, και εκδόθηκε από τις Εκδ. Βεργίνα το 2001 (1η έκδοση), το 2007 (2η έκδοση) και το 2009 (3η έκδοση). Είναι παντρεμένη, έχει ένα γιο και ζει στην Αθήνα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
142
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.279 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση