Κυπριακή Δημοκρατία 50 χρόνια
zoom in
44.52€ -33% 29.83€

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συλλογική έκδοση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία μετέχουν 34 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και συγγραφείς με ερευνητικό έργο επί του θέματος που πραγματεύονται. Καλύπτει τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε το ιδιότυπο σύνταγμά της, τη συγκρουσιακή πορεία που ακολούθησαν η ελληνική και η τουρκική κοινότητα από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, την παρατεταμένη κρίση του Κυπριακού, και τις πολλαπλές -πλην ατελέσφορες- προσπάθειες επίλυσής του. Καλύπτει επίσης τη δημιουργία και εξέλιξη ελεύθερης πολιτικής ζωής μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάπτυξη του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τη γλωσσική πολιτική και την πολιτική κουλτούρα στα πλαίσια της αναζήτησης ταυτότητας, τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, τη μετάβαση της Κύπρου από την αγροτική στην αστική κοινωνία, από την υπανάπτυκτη αγροτική οικονομία στη σημερινή ανεπτυγμένη οικονομία των υπηρεσιών και της πληροφορίας. Τέλος, το βιβλίο καλύπτει βασικούς τομείς της πολιτιστικής ανάπτυξης, στην πενηντάχρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές (για καθαρά πρακτικούς λόγους) κυρίους στην ελληνική κοινότητα. Καταγράφονται οι σημαντικές κατακτήσεις στη λογοτεχνική παραγωγή και οι νέες τάσεις και εκφραστικές μορφές στον τομέα των εικαστικών τεχνών, καθώς και η ανάπτυξη της παιδείας με κορυφαία στιγμή την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σία Αναγνωστοπούλου

Σία Αναγνωστοπούλου (Συγγραφέας)

Η Σία Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών της Γαλλίας (INALCO). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία ολοκληρώθηκαν με ένα μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία (DEA από τη Σορβόννη Παρίσι Ι) και ένα διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο EHESS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Δίδαξε επί εννέα χρόνια στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμκο ως καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διατέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καίσαρ Β. Μαυράτσας (Συγγραφέας)

Ο Καίσαρ Β. Μαυράτσας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διδάσκει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Niyazi Kizilyurek

Niyazi Kizilyurek (Συγγραφέας)

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση "Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: "Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών" (ελληνικά), "Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού" (τουρκικά) και "Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία" (τουρκικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Η. Ιωάννου

Γιάννης Η. Ιωάννου (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Η. Ιωάννου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin - Lyon 3. Είναι επίσης κάτοχος του Ανωτάτου Διπλώματος Νέων Ελληνικών του INALCO και διδάκτωρ της Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Διετέλεσε εντεταλμένος μαθημάτων και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lyon 3 και μορφωτικός λειτουργός στις πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Έχει εκδώσει βιβλία στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πολλά άρθρα στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Διευθύνει από κοινού με τη Fransoise Metral και τη Marguerite Yon (Maison de l΄Orient Mediterraneen) το διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα "Chypre et la mediterranee orientale", που διεξάγεται από τα Πανεπιστήμια Κύπρου και Lyon 2.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Τριμικλινιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Κ. Σοφοκλέους (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Χατζηδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επαρχιακός Γραμματέας της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΠΕΟΝ) το 1952 γ.γ. της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το 1955 -57 μέλος της εκδοτικής ομάδας των Κυπριακών Χρονικών 1960-1972. Γ.γ. της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. 1967-1974. Ιδρυτικό μέλος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, βουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, πρόεδρος της υποεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Κάρουλλα - Βρίκκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άριστος Κάτσης

Άριστος Κάτσης (Συγγραφέας)

Ο Άριστος Κάτσης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στη Μόρφου της Κύπρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το 1969 πήρε το πτυχίο της ιστορίας και αρχαιολογίας. Από το 1970 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου και το 2001 αφυπηρέτησε πρόωρα ως διευθυντής. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας. Επίσης από τον Φλεβάρη του 1976 μέχρι τον Ιούλιο του 2001 καθιέρωσε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" τη στήλη "Επιφυλλίδα του Σαββάτου", που ασχολούνταν με ιστορικά και επίκαιρα θέματα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Από την ανεξαρτησία στην τουρκική εισβολή", α΄ έκδοση Κύπρος 1977, β΄ έκδοση Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1978, "Από την ΕΟΚΑ στην ανεξαρτησία", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 1981, "Πολιτική Ιστορία της Κύπρου 1959-1987" (ε΄ τόμος της σειράς Κύπρος), α΄ έκδοση εκδοτικός οίκος Διαγόρας, Κύπρος 1987, β΄ έκδοση εκδοτικός οίκος Άγγελου Κυριάκου, Κύπρος 1996, "Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (1959-1998)", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 2003, "Από τη Διασκεπτική στην ΕΟΚΑ", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Diana Markides (Συγγραφέας)

Η Νταϊάνα Μαρκίδη είναι ιστορικός. Mελετά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ πολλών άλλων ιστορικών μελετών, έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Cyprus 1957-1963: From Colonial Conflict to Constitutional Crisis", Minneapolis: MEEM, 2001, και μαζί με τον Robert Holland το βιβλίο "The British and The Hellenes: Struggles for Mastery in the Eastern Mediterranean 1864-1960", Oxford: Oxford University Press, 2006, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Runciman.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστόφορος Χριστοφόρου (Συγγραφέας)

Ο Χριστόφορος Χριστόφορου σπούδασε παιδαγωγικά στη Λευκωσία και στο Παρίσι και Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο ΑΣΠΕ και στο Πανεπιστήμιο Λίλλης όπου πήρε τον διδακτορικό τίτλο. Εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου και ως διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Είναι καθηγητής Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Δημοσίευσε συγγράμματα και άρθρα για τα κόμματα και την εκλογική συμπεριφορά και τα μέσα ενημέρωσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Κονής (Συγγραφέας)

Ο Τάκης Κονής κατάγεται από τον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία στην Αγγλία (1956-59) και Κοινωνική Εργασία στις ΗΠΑ (1964-66). Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (1960-91) και παράλληλα ανέπτυξε πλούσια δράση στην οργάνωση των κοινωνικών επιστημόνων και επαγγελματιών και στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, κυρίως στους τομείς της ευημερίας παιδιών και νέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Μαρκίδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέκος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1943. Αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Barrister-at-Law. Άσκησε τη δικηγορία από τον Σεπτέμβριο 1971 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας 1995-2003. Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Κυπριακού από το 1995 μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. Έκτοτε ασκεί και πάλι τη δικηγορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Περιστιάνης (Συγγραφέας)

Σπουδές: ΒΑ (Κοινωνιολογία, Οικονομία), ΜΕd (Παιδαγωγικά), ΡhD (Κοινωνιολογία). Έχει δημοσιεύσει κείμενα με θέμα την κοινωνική αλλαγή και τους θεσμούς στην Κύπρο. Είναι ένας εκ των ιδρυτών του Intercollege (1980) και πιο πρόσφατα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2007), όπου είναι τώρα πρόεδρος του Συμβουλίου. Είναι επίσης ο διευθυντής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Cyprus Review.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσόστομος Περικλέους (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
796
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
1.141 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση