Στην εξοχή
zoom in

Το έργο του Μάρτιν Κριμπ "Στην εξοχή" είναι ένα κείμενο ουσιαστικά κρυπτογραφικό με φοβερή δύναμη και υποβλητικότητα. Πίσω από τον κοινό, καθημερινό διάλογο των ηρώων κρύβεται μια παράξενη ένταση και μια ακαθόριστη απειλή.

Οι τρεις χαρακτήρες του έργου κινούνται, ενεργούν και αντιδρούν εγκλωβισμένοι στο προσωπικό τους αδιέξοδο αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και αδύναμοι να αντιμετωπίσουν ο ένας την πραγματικότητα του άλλου. Το παιχνίδι της πέτρας, του χαρτιού και του ψαλιδιού έχει μόνο προσωρινούς νικητές και ηττημένους.

Δύο παράγοντες στοιχειώνουν το έργο αυτό. Ο Μόρις, ο μεγάλος απών, ο καθρέφτης του έξω κόσμου, το σημείο αναφοράς, που το όνομα του και μόνο φτάνει για να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή η ισορροπία των πραγμάτων, και το νερό, σύμβολο της καθαρότητας, πραγματικής και μεταφορικής.

Ο Μάρτιν Κριμπ είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων (Πίντερ, Άρντεν, Όσμπορν, Γουέσκερ, Μποντ). Δεξιοτέχνης του θεατρικού λόγου, μεταφέρει τους θεατές σε ένα χώρο που ξέρει ότι οι άνθρωποι της πόλης δεν μπορούν να
αντέξουν.

Η ηρεμία της εξοχής, η ακινησία των αρχαίων μνημείων, φέρνουν τα πρόσωπα αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. Μπροστά στη διαύγεια και την αυστηρότητα της φύσης, κι αν ακόμη μπορεί να υποκρίνεται κανείς στους άλλους, δεν μπορεί να υποκριθεί στον εαυτό του.

Ένα έργο, στο οποίο είναι αδύνατον να μείνει κανείς συναισθηματικά και εγκεφαλικά αμέτοχος.

Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη

Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (Μεταφραστής)


Martin Crimp

Martin Crimp (Συγγραφέας)

Ο Μάρτιν Κριμπ γεννήθηκε στο Κεντ το 1956. Από τη δεκαετία του ογδόντα και με τα πρώτα έργα του να παρουσιάζονται στη σκηνή του Οrange Tree Theatre, ο Κριμπ καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους δραματουργούς. Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις έργων του στο Royal Court του Λονδίνου, απέκτησε μια πανευρωπαϊκή φήμη και δημιούργησε επιρροές σε νεότερους συγγραφείς, όπως η Σάρα Κέην. Εστιάζοντας περισσότερο στον πολιτικό-ειρωνικό λόγο, το θέατρο του Κριμπ διακρίνεται από μια γραφή διαφορετική και αντισυμβατική που συχνά προσανατολίζεται στην κοινωνική παρακμή, τον ηθικό συμβιβασμό και την καταπιεσμένη βία. Ο Κριμπ ξεκίνησε τη συγγραφική του πορεία με δύο μυθιστορήματα ("An Anatomy", "Early Days") και αργότερα αφιερώθηκε στη δραματουργία, γράφοντας όχι μόνο πρωτότυπα θεατρικά έργα ("Living Remains", "Four Attempted Acts", "Definitely the Bahamas", "Dealing with Claire", "The Treatment", "Fever Emergencies" κ.λπ.) αλλά και διασκευές και μεταφράσεις κλασικών έργων ("Ο μισάνθρωπος", οι "Καρέκλες", "Οι δούλες", "Ο θρίαμβος του έρωτα" κ.λπ.) και αρχαίας τραγωδίας (πρόσφατο το "Cruel and Tender", μια διασκευή των Τραχινιών). Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως το Radio Times Drama Award (1986) και το John Whiting Award (1993). To "Attemps on her Life" (δεκαεπτά σενάρια για το θέατρο) γράφτηκε το 1997 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον αγγλικό θίασο του Royal Court στο Λονδίνο, την ίδια χρονιά. Από τότε "ταξίδεψε" σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική. Η τελευταία παρουσίαση του "Attemps on her Life" ήταν στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το χειμώνα 2006-07.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
94
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.21 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση