Η εν Θεώ ζωή μας
zoom in
10.04€ -27% 7.33€

O Χριστός γνωρίζεται ως ένα συμβάν της ιστορίας. Στέκεται απέναντί μας κατά πρόσωπο. Είναι, κάποιος που δεν ταυτίζεται με το δικό μου "εγώ", η με κάποιο συλλογικό "εμείς", ακριβώς όπως και καθένας από εμάς δεν ταυτίζεται με το "εγώ" κάποιου άλλου ή κάποιας άλλης. Ο Χριστός επομένως -όχι με κάθε τρόπο, αλλά κατά κάποιο τρόπο- είναι για μας "έξωθεν". Η γνώση μας γι΄ Αυτόν είναι γνώση που μπορεί να συγκριθεί με τη γνώση που αποκομίζουμε από κάθε άλλο συμβάν της Ιστορίας. Μπορούμε να αντιδιαστείλουμε τον εαυτό μας από Εκείνον. Μπορούμε να Τον αποδεχτούμε ως Θεό μας ή να Τον αρνηθούμε. Μπορούμε να πιστέψουμε στα λόγια Του ή να απιστήσουμε σ΄ αυτά. Μπορούμε να Τον αγαπήσουμε η να Τον αντιπαθήσουμε.
Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με το Άγιο Πνεύμα, διότι το Άγιο Πνεύμα γίνεται αντιληπτό από μας μόνο εντός της εμπειρικής μας σφαίρας, κατά τον ίδιο τρόπο που και ο άνεμος είναι μια βεβαιότητα της εμπειρίας μας, όχι μια βεβαιότητα αντικειμενικής γνώσης.
Συνεπώς, η μόνη μας γνώση για το Άγιο Πνεύμα είναι η εμπειρία. Και ίσως να είναι αυτός ο λόγος που στο ευαγγέλιο του Μάρκου αναφέρεται ότι, μολονότι κάθε βλασφημία εναντίον του Χριστού μπορεί να συγχωρηθεί, η βλασφημία εναντίον του Αγίου Πνεύματος όχι. Ο Χριστός μπορεί να παρερμηνευτεί. Μπορεί να μην Τον αναγνωρίσουμε. Μπορεί να κρίνουμε λανθασμένα. Όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε κάποια εμπειρία μας πού συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα, διότι είναι δική μας εμπειρία.

Βασίλης Αργυριάδης

Βασίλης Αργυριάδης (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Αργυριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Υπήρξε υπεύθυνος σύνταξης (1994-1997) στο περιοδικό Παρεμβολή της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα περιοδικά Σύναξη, Ανάπλαση, Διγενής κ.ά., ενώ έχει μόνιμη στήλη στο περιοδικό Τόλμη. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με ραδιοφωνικές εκπομπές. Σήμερα ασχολείται με επιμέλειες βιβλίων και έχει γράψει παιδικά παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Χρόνη.

Anthony Bloom

Anthony Bloom (Συγγραφέας)

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος, κατά κόσμον Αντρέι Μπλουμ, γεννήθηκε στη Λωζάννη το 1914 από οικογένεια διπλωματών και στρατιωτικών. Έζησε για κάποιο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Περσία και κατόπιν (μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917) στη Γαλλία. Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ογκολογία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αντίστασης, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως χειρουργός. Το 1943 εκάρη μοναχός. Το 1948 μετεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στην Αδελφότητα του Αγίου Σεργίου. Το 1956 διορίστηκε εφημέριος της ρωσικής ενορίας του Λονδίνου και το 1957 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Πέντε χρόνια αργότερα διορίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας Αρχιεπίσκοπος και Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, ενώ το 1966 ο θρόνος του ανυψώθηκε σε Μητροπολιτικός. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών. Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
121
Διαστάσεις:
19x14
Βάρος:
0.203 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση