Το δίκαιο της ελευθερίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το δίκαιο της ελευθερίας

Η ηθική ανάγνωση του αμερικανικού συντάγματος

Ronald Dworkin

8.48€ -33% 5.68€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600224603

  • Κατηγορίες:

    Νομική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Οι δικαστές πρέπει να ακολουθούν τις γενικές, παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με το χαρακτήρα της εξουσίας που τους έχει αναθέσει το Σύνταγμα. Η ηθική ανάγνωση τους ζητά να βρουν την καλύτερη εννοιολογική σημασία των συνταγματικών ηθικών αρχών - την καλύτερη κατανόηση του τι πραγματικά απαιτεί το ίσο ηθικό status ανδρών και γυναικών, για παράδειγμα -, που να συμφωνεί σε αδρές γραμμές με την αμερικανική ιστορική εμπειρία. Δεν τους ζητά ν` ακολουθήσουν τα κελεύσματα των συνειδήσεών τους ή τις παραδόσεις της κοινωνικής τους τάξης ή ομάδας, αν αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν εμπεδωμένες σε αυτή την ιστορική εμπειρία. Φυσικά οι δικαστές που ενδεχομένως κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους μπορεί να προσποιούνται ότι σέβονται τον σημαντικό περιορισμό που θέτει η ακεραιότητα, ενώ στην πραγματικότητα τον παραγνωρίζουν. Αλλά και στρατηγοί και πρόεδροι και κληρικοί μπορούν επίσης να καταχραστούν τις εξουσίες τους. Η ηθική ανάγνωση είναι μια στρατηγική για νομικούς και δικαστές που ενεργούν με καλή πίστη, και αυτό είναι το περιεχόμενο της ερμηνευτικής στρατηγικής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Μόναχο. Δίδαξε από το 1998 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου εκλέχθηκε το 2006 Καθηγητής και το 2010 Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 2016 είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2006. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for EuropeanConstitutional Sciences (Γερμανία) και Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας "Constitution-Making and Constitutional Change" της International Association of Constitutional Law. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Ασκεί δικηγορία από το 1992 στο πεδίο του διοικητικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. www.contiades.gr

Γιάννης Α. Τασόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Ronald Dworkin

Ronald Dworkin (Συγγραφέας)

O Ronald Dworkin θεωρείται από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1931 στο Worcester της Μασσαχουσέτης. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Oξφόρδης. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο University College του Λονδίνου. Έχει διατελέσει καθηγητής των Πανεπιστημίων Γέιλ και Oξφόρδης. Αναλαμβάνει σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και είναι νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Α. Τασόπουλος (Επιμέλεια)


Αλκμήνη Φωτιάδου (Επιμέλεια)


Χριστίνα Χαλανούλη

Χριστίνα Χαλανούλη (Μεταφραστής)

Η Χριστίνα Χαλανούλη είναι δικηγόρος Αθηνών, διδάκτωρ Νομικής του πανεπιστημίου Pantheon-Assas, Paris II. Κύριοι τομείς ενδιαφέροντός της είναι η διαμεσολάβηση, το δημόσιο δίκαιο, το δίκαιο των τηλεπικοινωνιών, η θεωρία του δικαίου, η διάδραση δικαίου και ηθικής. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά όπως το "Diotima" της Ακαδημίας Αθηνών και το "Les Archives de Philosophie du droit" (DALLOZ). Κυριότερα βιβλία της είναι το "Kant et Dworkin: De l’autonomie individuelle a l’autonomie privee et publique" (2010, L’Harmattan, με πρόλογο του προέδρου της Γαλλικής Ακαδημίας Francois Terre) και "Οι ρίζες της δικαιοσύνης" (2014, Ι. Σιδέρης). Διδάσκει δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στο ΕΜΠ. Ως δικηγόρος έχει βραβευθεί από τον ΟΗΕ και έχει διατελέσει διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σήμερα είναι Νομική Σύμβουλος στα ΕΛΠΕ. Έχει συμβάλει εμπράκτως στην προώθηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους τομείς και έχει εξαρχής υπογραμμίσει την ανάγκη εφαρμογής της διαμεσολάβησης για την επίτευξη της εξωδικαστικής και οριστικής επίλυσης της υπερχρέωσης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
104
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.156 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση