Κριτική παιδαγωγική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτική παιδαγωγική

Μια συλλογή κειμένων

Συλλογικό έργο

Donaldo Macedo

Henry A. Giroux

48.77€ -30% 34.04€

Η κριτική παιδαγωγική είναι ένα ρεύμα θεωρητικής σκέψης, η διάρκεια ζωής του οποίου έχει υπερβεί, πλέον, τα τριάντα χρόνια. Η βιβλιογραφική παραγωγή των εκπροσώπων της είναι ογκώδης και η διεθνής απήχησή της σημαντική. Η παρούσα συλλογή κειμένων μπορεί να συμβάλει στο να έλθουν σε επαφή περισσότεροι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας με αναλύσεις και απόψεις των βασικών εκπροσώπων της κριτικής παιδαγωγικής. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει εκείνους που εργάζονται πιο συστηματικά για την ανάπτυξη ενός κινήματος στην εκπαίδευση, οι πολιτικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις και πρακτικές του οποίου δεν εγκλείονται στα στενά πλαίσια συντηρητικών και τεχνοκρατικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, να εμπλουτίσουν τη θεματολογία και να βαθύνουν τον προβληματισμό τους. Η κριτική ανάγνωση και αξιοποίηση των κειμένων της κριτικής παιδαγωγικής είναι επίσης χρήσιμη επειδή στις μέρες μας χρειάζεται ένα νέος πολιτικός και παιδαγωγικός διεθνισμός. Όταν το δίπολο του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού συνεχίζει να προβάλλεται ως μονόδρομος σε παγκόσμια κλίμακα, ένας νέος διεθνισμός με κεντρική επιδίωξη τον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνικών και πολιτικών δομών, των εκπαιδευτικών συστημάτων και των παιδαγωγικών πρακτικών είναι επιτακτικά αναγκαίος. Ο διεθνισμός αυτός δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ριζοσπαστικών θεωρητικών και πρακτικών παιδαγωγικών εγχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες. Η κριτική παιδαγωγική στις Η.Π.Α. αποτελεί ένα τέτοιο εγχείρημα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Donaldo Macedo (Συγγραφέας)

Ο Donaldo Macedo είναι καθηγητής αγγλικών και διακεκριμένος καθηγητής φιλολογικών σπουδών και παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henry A. Giroux (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stanley Aronowitz

Stanley Aronowitz (Συγγραφέας)

Ο Stanley Aronowitz (γ. το 1933) είναι καθηγητής κοινωνιολογίας, πολιτισμικών σπουδών και αστεακής παιδείας στο City University of New York και διευθυντής του Center for the Study of Culture, Technology, and Work. Είναι επίσης βετεράνος πολιτικός ακτιβιστής και κριτικός του πολιτισμού, υπέρμαχος του εργατικού συνδικαλισμού και μέλος της προσωρινής συμβουλευτικής επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης για μια Συμμετοχική Κοινωνία. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Δια Βίου Επιτεύξεων του Κέντρου για τη Μελέτη της Ζωής της Εργατικής Τάξης στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lilia I. Bartolome (Συγγραφέας)

H Lilia Bartolome είναι καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις παιδαγωγικές απόψεις και στους ιδεολογικούς προσανατολισμούς των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στη δουλειά τους με μαθητές γλωσσικών μειονοτήτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter McLaren (Συγγραφέας)

O Peter McLaren είναι καθηγητής παιδαγωγικής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Education and Information Studies του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον κριτικό γραμματισμό στην πολιτισμική πολιτική, στην κριτική εθνογραφία και στη μαρξιστική θεωρία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael W. Apple (Συγγραφέας)

Ο Michael W. Apple είναι καθηγητής Αναλυτικού Προγράμματος και Διδασκαλίας και Σπουδών Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην έδρα John Bascom στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον. Επίσης είναι επιμελητής της σειράς "Routledge΄s Critical Social Thought Series".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Bell Hooks (Συγγραφέας)

H Bell Hooks (το πραγματικό της όνομα είναι Gloria Watkins) είναι καθηγήτρια αφρικανικών και αφρο-αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σχέσεις ανάμεσα στη φυλή, την κοινωνική τάξη και το κοινωνικό φύλο, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στη σεξουαλικότητα και στο φεμινισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Γούναρη (Επιμέλεια)

Η Παναγιώτα Γούναρη είναι βοηθός καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των Η.Π.Α.

Γιώργος Δ. Γρόλλιος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
771
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση