Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής

Συγγραφείς και θεωρητικοί μιλούν για την τέχνη του μυθιστορήματος

Άρης Μαραγκόπουλος

Συλλογικό έργο

Φίλιππος Μανδηλαράς

15.80€ -27% 11.53€

Το βιβλίο Η Τέχνη της Μυθοπλασίας και της Δημιουργικής Γραφής, αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον `εγχειρίδιο` της συγγραφικής τέχνης, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο απόψεων καταξιωμένων δημιουργών, της νέας αλλά και της παλαιότερης γενιάς. Αφορά και απευθύνεται σε έμπειρους συγγραφείς, αλλά και σε όσους για πρώτη φορά επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τη μυθοπλασία. Επίσης, το βιβλίο είναι ένα απαντητικό εγχειρίδιο για κάθε αναγνώστη της λογοτεχνίας, αφού εκθέτει, όπως αναφέρθηκε ήδη, απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε αναγνώστη. Ακόμη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους φοιτητές φιλοσοφικών σχολών, παιδαγωγικών τμημάτων, καθώς στις σελίδες του ανιχνεύονται μυστικά της συγγραφής και αποκαλύπτονται μέθοδοι που εφαρμόζουν στη συγγραφή οι συγκεκριμένοι συγγραφείς που συμμετείχαν στη διημερίδα. Ο αναγνώστης αντλεί ακόμη τρόπους με τους οποίους μπορεί να ερμηνεύσει λογοτεχνικά έργα, αλλά και μεθόδους που μπορεί να εφαρμόσει για παιδαγωγικούς και άλλους σκοπούς σε εφήβους και παιδιά.
Συνομιλούν οι συγγραφείς: Κώστας Ακρίβος, Μάνος Κοντολέων, Φίλιππος Μανδηλαράς, Άρης Μαραγκόπουλος, Πόλυ Μηλιώρη, Σοφία Νικολαΐδου, Αλέξης Σταμάτης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άρης Μαραγκόπουλος

Άρης Μαραγκόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το έργο του Τζέιμς Τζόις για το οποίο έχει εκδώσει τρεις μελέτες, η πιο γνωστή από αυτές, το "Ulyssess: Οδηγός ανάγνωσης", έχει κάνει πολλαπλές εκδόσεις (1995, 2001, 2010). Τον Απρίλιο 2018 εκδόθηκε η κριτική / μεταφραστική ανάγνωση του συγγραφέα στο μεταθανάτιο έργο του Τζόις "Τζάκομο Τζόις". Τα τελευταία του μυθιστορήματα συγκροτούν την πολιτική / ιστορική "Τριλογία της συντροφικής ζωής": Η Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 2009), "Το Χαστουκόδεντρο" (Τόπος 2012) και το "Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού" (Τόπος 2016). Εκτενέστερες πληροφορίες στην προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.arisgrandmangr.com


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Μανδηλαράς

Φίλιππος Μανδηλαράς (Συγγραφέας)

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και ασχολήθηκε με την κοινωνική ανθρωπολογία την εθνογραφία και τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Έχει δημιουργήσει μια μέθοδο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά. ("Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά" cd-rom και εκπαιδευτική μέθοδος, Εκδόσεις Πατάκη 1998 και 2000 αντίστοιχα) και έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών στις Εκδόσεις Πατάκη και Φυτράκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πόλυ Μηλιώρη

Πόλυ Μηλιώρη (Συγγραφέας)

Η Πόλυ Μηλιώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας) ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Επί είκοσι χρόνια διευθύντρια του περιοδικού "Πάνθεον", αφουγκράστηκε τον κοινωνικό παλμό και ανταποκρίθηκε σ΄ αυτόν με αδιάλειπτη δημοσίευση χρονογραφημάτων (βραβείο "Παύλος Παλαιολόγος"), κριτική βιβλίου και άρθρα για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα. Από το 1987 που πέρασε από τη δράση της δημοσιογραφίας στην απόδραση της λογοτεχνίας έχουν εκδοθεί δώδεκα βιβλία της, από τα οποία τα δέκα είναι μυθιστορήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Νικολαΐδου

Σοφία Νικολαΐδου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Σπούδασε κλασική φιλολογία (μεταπτυχιακό δίπλωμα Κλασικών Σπουδών Α.Π.Θ.). Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην παιδαγωγική αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας για τη μελέτη των προβλημάτων, τα οποία παρουσίαζε το ισχύον πρόγραμμα διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο (1994-5). Εργάζεται στη μέση εκπαίδευση ως επιμορφώτρια στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Της ιδίας: -"Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από μετάφραση στη Μέση Εκπαίδευση", Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων-Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη, 1998 (συμμετοχή στην ερευνητική και συγγραφιική ομάδα) -"Ξανθιά πατημένη", διηγήματα, Κέδρος, 1997, 2η έκδοση 1998 -"Ο φόβος θα σε βρει και θα ΄σαι μόνος", διηγήματα, Κέδρος, 1999 -"Πλανήτης Πρέσπα", μυθιστόρημα, Κέδρος, 2002 -"Ο μωβ μαέστρος", μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006 (φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Πλατανίτης

Δημήτρης Πλατανίτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Πλατανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε κλασική και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση, μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευης, εργάστηκε επί εφτά χρόνια στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εκπόνηση εκπαιδευτικών βιβλίων και μετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια ως εισηγητής για τη διδασκαλία της γλώσσας και των αρχαίων ελληνικών. Δίδαξε στοιχεία Γλωσσολογίας και Νεοελληνική Γλώσσα στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης επί πενταετία και έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως εισηγητής σε θέματα για τη γλώσσα και και την αφήγηση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη και την έρευνα της Αφήγησης και της Γλώσσας και έγραψε σχετικές μελέτες. Εξέδωσε σε βιβλία μια συλλογή διηγημάτων, δοκίμια για την ποίηση και μια μελέτη για το μοντέρνο μυθιστόρημα. Συμμετείχε με μελέτη του για το μυθιστόρημα σε συλλογική έκδοση βιβλίου με τίτλο "Η τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής Γραφής".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τασούλα Δ. Τσιλιμένη

Τασούλα Δ. Τσιλιμένη (Επιμέλεια)

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού "Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας" (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές". Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Αναγνώστης", η εφημερίδα "Ελευθερία" και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της "Ο κύριος Μπου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.

Μαρίτα Παπαρούση

Μαρίτα Παπαρούση (Επιμέλεια)

Η Μαρίτα Παπαρούση σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών της Σορβόννης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.284 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση