Διαβάζοντας το παρελθόν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαβάζοντας το παρελθόν

Τρέχουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία

Ian Hodder

Scott Hutson

27.56€ -27% 20.12€

Το κύριο ρεύμα στην αρχαιολογία της δεκαετίας του `70, η «διαδικαστική αρχαιολογία», είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρότυπο των φυσικών επιστημών. Η τάση αυτή αμφισβητήθηκε, στη συνέχεια, από μια «μετά-διαδικαστική» αρχαιολογία που προτίμησε να ακολουθήσει τις ευρύτερες προοπτικές της ιστορίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, επιμένοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο των συναφειών και το νόημα της συμπεριφοράς, καθώς και ότι όσοι ασκούν την αρχαιολογία οφείλουν να αναγνωρίσουν τις ιδεολογικές χρήσεις της.
Ο Ιan Hodder, κεντρική φυσιογνωμία της νέας κίνησης, υποστηρίζει σε αυτό το βιβλίο ότι όταν ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των κοινωνιών του παρελθόντος, πρέπει να συνδυάζουμε το ενδιαφέρον για το νοηματικό πλαίσιο με την μελέτη τόσο των οικολογικών περιορισμών όσο και των οικονομικών και κοινωνικών διαδικασιών. Οδηγείται λοιπόν στην πραγμάτευση της συστημικής θεωρίας και των στρουκτουραλιστικών και μαρξιστικών προσεγγίσεων στην αρχαιολογία. Η μετα-διαδικαστική αρχαιολογία είναι κοινωνικά στρατευμένη και πολυφωνική: γιατί, αν τα υλικά κατάλοιπα μπορούν κατά κάποιον τρόπο να θεωρηθούν σαν κείμενα, τότε επιδέχονται πολλαπλές και διιστάμενες αναγνώσεις.
Ο Hodder πιστεύει ότι οι αρχαιολόγοι πρέπει να συνταιριάξουν ποικίλες οπτικές εάν θέλουν να ανταποκριθούν στο πολύπλοκο και αβέβαιο καθήκον τους: «να μεταφράσουν το νόημα των κειμένων του παρελθόντος στη σύγχρονή τους γλώσσα».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Κούρκουλος (Μεταφραστής)


Κώστας Κωτσάκης (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Κωστάκης είναι καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Έχει διδάξει στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, καθώς και στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στα Παλιάμπελα Κολινδρού και έχει διεξαγάγει ανασκαφές σε μεγάλο αριθμό θέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ian Hodder

Ian Hodder (Συγγραφέας)

Ο Ian Hodder (1949) είναι καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διδάσκει επίσης Πολιτισμική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Stanford (Καλιφόρνια). Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης αρχαιολογίας. Τόσο οι θεωρητικές εργασίες του όσο και η συμμετοχή του σε ανασκαφές μαρτυρούν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων: Νεολιθική Ευρώπη, Εθνοαρχαιολογία, αρχαιολογική θεωρία, συμβολική και δομική αρχαιολογία... Από το 1993, διευθύνει τις ανασκαφές στη σημαντική θέση Catalhoyuk (κεντρική Τουρκία), όπου έχει ανακαλυφθεί μια πόλη που χτίστηκε πριν 9.000 χρόνια. Άλλα έργα του: Symbols in Action (1982), The Present in the Past (1982), The Domestication of Europe (1990), Theory and Practice in Archaeology (1992).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
322
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.678 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση