No Acting Please
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

No Acting Please

Να είσαι ο ρόλος σου: Μέθοδος υποκριτικής

Eric Morris

Joan Hotchkis

Όταν ρώτησαν τον Άντονι Χόπκινς με ποια μέθοδο ερμηνεύει ένα ρόλο, απάντησε: "Με καμία. Φαντάζομαι το ρόλο και τον παίζω". Αυτό που δεν μας είπε, ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος από τους μεγάλους, είναι "με ποιον τρόπο και με ποια μέθοδο" έφτασαν στο σημείο απλώς να φαντάζονται και ως δια μαγείας να γίνονται ο ρόλος.

Με αυτό το γρίφο καταπιάνεται το "No acting please". Ο Μόρις εντοπίζει όλους τους "δαίμονες" που οδηγούν τους ηθοποιούς στο σημείο να παίζουν τους ρόλους αντί να είναι ο ρόλος.

Το "μην το παίζεις!", στους νέους-κυρίως-ηθοποιούς, είναι καραμέλα στα χείλη των σκηνοθετών όλου του κόσμου. Το να είσαι ο ρόλος, να είσαι απόλυτα πειστικός και αληθινός, είναι επιταγή και ζητούμενο. Αυτό όμως προϋποθέτει να είσαι πρώτα ο εαυτός σου. Το να μπορείς να εκθέτεις πολλαπλά τον εαυτό σου προϋποθέτει και να τον ξέρεις.

Το "No acting please" είναι κυρίως ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος για να ξεπεράσουμε όσα μας εμποδίζουν να εκθέσουμε και να καταθέσουμε τον αληθινό μας εαυτό.

Έτσι, όπως λέει και ο Μόρις, αν δεν γίνουμε καλύτεροι ηθοποιοί, θα γίνουμε τουλάχιστον καλύτεροι άνθρωποι.

Βασίλης Μπουντούρης

Βασίλης Μπουντούρης (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Μπουντούρης σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη, σκηνοθεσία στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και πήρε υποτροφία για σπουδές θεάτρου. Η σπουδαστική του ταινία 1950. Κόκκινη Σιωπή προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1983 έκανε την πρώτη του μεγάλου μήκους "Είμαι..." ( 10η σε εισπρακτική επιτυχία). Έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθετήσει 7 μεγάλου μήκους ταινίες ("Είμαι", "Εδώ είναι Βαλκάνια", "Ωραίος ως Έλλην", "Ο Παράδεισος Ανοίγει με Αντικλείδι", "Μπίζνες στα Βαλκάνια", "Το Μήλο της Έριδος", "Πάρτα Όλα"). Οι ταινίες του έχουν πάει σε Ελληνικά και ξένα φεστιβάλ (Βερολίνο, Σόφια, Κορμπέιγ, Ρέτζιο κλπ). Έχει πάρει Βραβείο Κοινού για τον "Παράδεισο" Κρατικό Βραβείο καλύτερης ταινίας και Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου (για το Μπίζνες στα Βαλκάνια) και το Βραβείο λογοτεχνίας Παρνασσός για το έργο του "Δέσποινα, μια Άτυχη Νύφη". Έχει συνεργασθεί με πολύ γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς (αρχίζοντας με τον Καλογερόπουλο και τη Λένωση ως τον Διαμαντόπουλο, Παρτσαλάκη, Δραγούμη,κλπ ) και με ξένους (Ian Dury, Elizabeth Boorman, Daniela Nane κ.α.) και 3 απ΄ τις ταινίες του έχουν διανεμηθεί -μεταγλωττισθεί- συνολικά σε πάνω από 50 χώρες. Η ταινία του "Ο Παράδεισος" το ΄88 διανεμήθηκε απ΄ την Columbia με τον τίτλο "Red Ants" -πρωτοφανές για ελληνική ταινία. Έμεινε κατά διαστήματα στο Los Angeles, τη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή και να αναπτύξει συνεργασία με πολλούς διάσημους και άσημους όλων των ειδικοτήτων. Το ΄94 συνεργάστηκε με το channel 4 του Λονδίνου ως εκτελεστής παραγωγός στην ταινία "Ο Προμηθέας στο δρόμο" του Τόνυ Χάρισον. Στο θέατρο, ξεκίνησε με τη Μελίνα και τον Ντασέν, υπήρξε συν-ιδρυτής του Θεάτρου Βόλου και στη συνέχεια σκηνοθέτησε 10 παραστάσεις σε δικά του κείμενα ("Η Άλλη Μήδεια", "Κραυγή Γυναικών" κ.α.) ή κείμενα τρίτων (Κεχαϊδη, Μουρσελά, Διαλεγμένο, Στάϊκο κλπ). Ασχολήθηκε συστηματικά με τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη, και μετέφρασε απ΄ τα αρχαία Ελληνικά τη "Μήδεια", τους "Σφήκες" και τον "Πλούτο". Η εργασία του στη "Μήδεια" έχει εκδοθεί απ΄ το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης και 4 βιβλία του από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Για την τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει επιλεγμένα κομμάτια σχεδόν σε όλα τα είδη (δραματοποιημένα, ντοκιμαντέρ, μουσικά κλπ) και στην αρχή της καριέρας του σκηνοθέτησε διαφημιστικά spots. Εκτός απ΄ τα σενάρια των δικών του ταινιών, έχει συνεργασθεί και με άλλους σεναριογράφους, όπως επίσης και έγραψε σενάρια και για άλλους - όπως για τον Πάνο Γλυκοφρύδη στη σειρά της ΕΤ1 "Τα Χρώματα της Αγάπης", για τον Θ. Βέγγο, αλλά και με ψευδώνυμο για το ΜΕGA channel. Δίδαξε σε σχολές Κιν/φου Θεάτρου της Αθήνας και απ΄ το 1998 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ιδρύοντας το "Studio Εντροπία". Eίναι ενεργό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Σεναριογράφων και μέλος των Σκηνοθετών Παραγωγών.

Άριαν Κότση (Μεταφραστής)


Eric Morris

Eric Morris (Συγγραφέας)

O Eric Morris αποφοίτησε από το Northeastern School of Drama και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, δεκαπέντε σημαντικές κινηματογραφικές ταινίες, πενήντα τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος "Το νέο show του Φιλ Σίλβερς". Συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός σε πολλές κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των παραγωγών του Αctor΄s Studio, West. Στα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έγινε ένας από τους πλέον γνωστούς καθηγητές υποκριτικής στον κόσμο. Η λίστα των μαθητών του περιλαμβάνει διακεκριμένα ονόματα όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Τέρι Γκαρ, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Μπράντον Λι, η Πατ Χάριγκτον, και πολλοί άλλοι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joan Hotchkis

Joan Hotchkis (Συγγραφέας)

Η Joan Hotchkis είναι ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας. Μετά την αποφοίτησή της από το Smith College, έκανε μαθήματα με τον Σάνφορντ Μέσνερ και τον Λι Στράσμπεργκ και έγινε μέλος του Actor΄s Studio. Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα στο Μπρόντγουεϊ με την παράσταση του Άλεν Ντρούρι "Συμβουλή και συγκατάθεση". Στη συνέχεια έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάφορα περιφερειακά θέατρα. Είναι γνωστή ως η μόνιμη φιλενάδα του Όσκαρ στην τηλεοπτική σειρά "Ένα παράξενο Ζευγάρι" (1970-1975) και έχει εμφανιστεί σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του "Breezy" (1973) με τον Γουίλιαμ Χόλντεν και του "Ode to Billy Joe" (1976). Έγραψε και πρωταγωνίστησε στο παγκοσμίως γνωστό "Legacy" (1975). Σκηνοθέτησε το αυτοβιογραφικό της σόλο "Tearsheets", το οποίο κέρδισε το βραβείο Fringe στο Εδιμβούργο το 1992, και συνεχίσει να ετοιμάζει παραστάσεις και ντοκιμαντέρ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
249
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.559 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση