Η μυστική τέχνη του ηθοποιού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η μυστική τέχνη του ηθοποιού

Αρχές θεατρικής ανθρωπολογίας

Eugenio Barba

Nicola Savarese

Η μυστική τέχνη του ηθοποιού προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει και να συγκρίνει τις τεχνικές και τα συστήματα ερμηνευτών του παγκοσμίου θεάτρου και του χορού μέσα από δοκίμια αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο από αυθεντικές πηγές. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για όσους ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, είναι κυρίως ένας οδηγός για τη διαπολιτισμική ανάγνωση της παγκόσμιας τέχνης του ηθοποιού και του χορευτή, ένα έργο που απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες. Τα δοκίμια και οι φωτογραφίες που περιέχονται στο βιβλίο είναι τα πορίσματα πολυετούς έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA) υπό την εποπτεία του Εουτζένιο Μπάρμπα. Ενώ η έρευνα για την τέχνη του θεάτρου στη Δύση ασχολείται κυρίως με τον ψυχολογικό ρεαλισμό, θέτοντας όρια ανάμεσα στην υποκριτική και στον χορό. Η μυστική τέχνη του ηθοποιού εστιάζει στην εντατική και εκλεκτική επιδεξιότητα του ηθοποιού-χορευτή να ζει στη σκηνή ως σώμα ενεργό. Μας βοηθάει να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τις δυνατότητες που έχει το σκηνικό σώμα αλλά και για την ανταπόκριση του θεατή στη δυναμική της παράστασης. (. . . )


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαρία Χατζηεμμανουήλ (Μεταφραστής)


Eugenio Barba

Eugenio Barba (Συγγραφέας)

Ο Εουτζένιο Μπάρμπα γεννήθηκε στη Νότια Ιταλία το 1936 και μετανάστευσε στη Νορβηγία το 1954. Από το 1962 έως το 1964 σπούδασε θέατρο στην Πολωνία, περνώντας τρία χρόνια με τον Γιέρζι Γκροτόφσκι και γράφοντας το πρώτο βιβλίο για κείνον. Το 1963, ύστερα από ένα ταξίδι στην Ινδία, δημοσίευσε ένα δοκίμιο πάνω στο Κατακάλι, ένα θεατρικό είδος που δεν ήταν τότε ευρέως γνωστό στη Δύση. Ίδρυσε το Θέατρο Όντιν στο Όσλο το 1964 και μετακόμισε μαζί του στη Δανία το 1966, σκηνοθετώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από είκοσι παραστάσεις, οι οποίες περιόδευσαν στην Ευρώπη, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Το 1979 ίδρυσε την ISTA, τη Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας, και έχει βραβευθεί με τιμητικά διδακτορικά από τα Πανεπιστήμια του Aarhus της Δανίας, του Ayacucho του Περού, της Μπολόνια της Ιταλίας και του Μόντρεαλ του Καναδά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicola Savarese (Συγγραφέας)

Ο Νικόλα Σαβαρέζε είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Romatre της Ρώμης, όπου διδάσκει ιστορία του θέατρου και της παράστασης στο Τμήμα Σκηνικών Τεχνών. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις με θέμα τη σχέση του Ασιατικού Θεάτρου με το Ευρωπαϊκό. Είναι μόνιμο μέλος της ISTA από την ίδρυσή της και εκδότης του περιοδικού Teatro e storia.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
360
Διαστάσεις:
30x21
Βάρος:
1.359 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση