Το χρονικό της ελληνικής φωτογραφίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το χρονικό της ελληνικής φωτογραφίας "1940-1981"

Γρηγόρης Βλασσάς

[...] Ο δημιουργός του συγγράμματος κ. Γρηγόρης Βλασσάς, μέσα από μια προσεκτική και μακρόχρονη μελέτη πλούσιου φωτογραφικού υλικού που αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1940-1981, καταφέρνει να διακρίνει το ουσιαστικό και το σημαντικό, να αποκλείσει τη μεταβλητή και αμφίβολη επιφάνεια των ιστορικών δεδομένων και να φτάσει στην αμετάβλητη πραγματικότητα που βρίσκεται πάντα κάτω από τη ζωηρή αλλά πολλές φορές παραπλανητική εικόνα που προσφέρει το καλειδοσκόπιο των γεγονότων. Μέσα από τη φωτογραφική τεκμηρίωση των σημαντικών στιγμών της ελληνικής ιστορίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βλέπουμε να προβάλλει ανάγλυφα η εικόνα μιας έντονα δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, που μέσα από πολέμους και εμφύλιους κλυδωνισμούς, αναδύεται με φανερά τα ίχνη του πολύπαθου παρελθόντος, τόσο στην έκφραση των προσώπων που πρωταγωνιστούν ως εμφανείς ή αφανείς ήρωες όσο και στο ύφος της απεικόνισης των γεγονότων.

Το "Χρονικό της Ελληνικής Φωτογραφίας (1940-1981)" αποτελεί πραγματικά ένα ιστορικό σύγγραμμα που μπορεί να οδηγήσει τον ανήσυχο και καθόλου ευκολόπιστο αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι η ιστορική πραγματικότητα δεν είναι μια χίμαιρα, κάτι που υπάρχει και δεν το βλέπουμε, αλλά κάτι που μας αποκαλύπτεται αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το αδράξουμε. Μέσα απ` αυτήν την ερευνητική προσπάθεια ο συγγραφέας μετά από προσεκτική μελέτη του φωτογραφικού και ιστορικού του υλικού καταφέρνει να επιτύχει τη δομική τάξη μέσα στο ευρύτερο πεδίο των γεγονότων μιας περιόδου που μέχρι και σήμερα καλύπτεται από μια ομίχλη σύγχυσης ή αμφιβολίας. Στόχος του είναι να αναζητήσει το εικονογραφικό ιδεόγραμμα μιας εποχής που θα αποδώσει μεστά και αληθινά την πραγματικότητα όσων εξιστορούνται χωρίς να υποτιμά τη νοημοσύνη του αναγνώστη κάνοντας κακή χρήση της "επιστημονικής" γλώσσας, με μοναδικό ιδιοτελή σκοπό να τον εντυπωσιάσει και όχι να τον διαφωτίσει. [...]

(από τον πρόλογο της Στέλλας Μουζακιώτου, Ιστορικού Τέχνης)

Γρηγόρης Βλασσάς

Γρηγόρης Βλασσάς (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Βλάσσας γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι. Από το 1985 μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγητής φωτογραφίας. Σήμερα βρίσκεται στην βαθμίδα του τακτικού αναπληρωτή καθηγητή. Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΤΕ ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και το 2002 με διδακτορικό δίπλωμα. Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP, από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ελεύθερου Ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο ΕΦΕ. Έχει βραβευτεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, την σημειολογία της φωτογραφίας. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για την φωτογραφία διδάσκονται στους σπουδαστές. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Επάγγελμα φωτορεπόρτερ", "Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικες τέχνες", "Φωτογραφικές τεχνικές". Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί στο πολυτελές λεύκωμα "Μνημεία ορθοδοξίας στην Αλβανία" και σε πολλούς συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεών του καθώς επίσης και με την μορφή πορτφόλιο σε φωτογραφικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
336
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.631 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση