Chryssa: Κυκλαδικά βιβλία 1957-1962
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Chryssa: Κυκλαδικά βιβλία 1957-1962

Έφη Ανδρεάδη

Barbara Rose

Με τη Χρύσα μας συνδέει μια πολύ παλιά φιλία, από τη δεκαετία του 1960, την εποχή που ανέτειλε στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νέας Υόρκης.

Η πρωτότυπη και πρωτοποριακή δημιουργία της "Νέον Φως" έκαμε τη νεαρή γλύπτρια διάσημη στην Αμερική και γνωστή σε όλον τον κόσμο της τέχνης.

Πριν από μερικά χρόνια, τα "Κυκλαδικά Βιβλία" με εντυπωσίασαν για την απλότητα και την αρμονική τους σύνθεση και της πρότεινα να εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, γιατί, ασφαλώς, δεν είναι άσχετα με τα ομώνυμα πανάρχαια μαρμάρινα ειδώλια των ανώνυμων Κυκλαδιτών. Η πρόσφατη μετάπλαση των "Κυκλαδικών Βιβλίων" από τον εφήμερο, φθαρτό γύψο στο αιώνιο μάρμαρο ταιριάζει ακόμη περισσότερο με τα εκθέματα και το πνεύμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Γι` αυτό και με χαρά παρουσιάζουμε αυτήν την έκθεση. [...]

(από τον πρόλογο της Ντόλλης Γουλανδρή, προέδρου του Ιδρύματος Νικολάου Π. Γουλανδρή)

Ο κατάλογος αποτελείται από τις ενότητες:
- Barbara Rose, "Οι μνήμες της Χρύσας: αρχαιότητα και μοντερνισμός"
- Έφη Ανδρέαδη, "Χρύσα: Κυκλαδικά Βιβλία"
- Κυκλαδικά Βιβλία (κατάλογος των έργων της Έκθεσης)
- Barbara Rose, "Η γοητεία του Νέον"
- Γλυπτά από Νέον
- Βιογραφικά στοιχεία και εκθέσεις
- Έργα της Χρύσας σε Μουσεία και Συλλογές

κ.ά. (Φωτογράφος)


Ηλίας Ηλιάδης (Φωτογράφος)

Ο Ηλίας Ηλιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Ασχολείται με την αρχαιολογική και τεχνική φωτογραφία καθώς και τη φωτογράφιση έργων τέχνης.

Γιώργος Δεπόλλας

Γιώργος Δεπόλλας (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του Image Studio (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) και της εκδοτικής εταιρίας Fotorama (1983). Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό, τις δραστηριότητές του αυτές τις συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του, έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλλημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

James (Jim) Strong (Φωτογράφος)


Ελένη Μυλωνά (Φωτογράφος)

Η Ελένη Μυλωνά γεννήθηκε και τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο εξωτερικό δημοσιογραφία, φωτογραφία, κεραμική, ζωγραφική-γλυπτική, ψηφιακή εικόνα και Web Design. Έχει διδάξει στο New School University Parson΄s School for Design στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει οπτικοακουστικές παρουσιάσεις της δουλειάς της στο Nikon House, Fashion Institute of Technology, NY Camera Club, Art and Mathematics Symposium SUNY Albany, New York Studio School of Drawing Painting and Sculpture, New York. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρία Γεωργουσοπούλου (Μεταφραστής)


John Leatham (Μεταφραστής)


Έφη Ανδρεάδη (Συγγραφέας)

Η Έφη Ανδρεάδη είναι κριτικός τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

1933-2013 Chryssa

1933-2013 Chryssa (Γλύπτης)

Η Χρύσα Βαρδέα (γνωστότερη με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Chryssa/Χρύσα) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, στην περιοχή του Ζωγράφου, με καταγωγή από τη Μάνη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ακαδημία Grand Chaumiere του Παρισιού και στο California School of Fine Arts, στο Σαν Φρανσίσκο, και από το 1955 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1961 εξέθεσε για πρώτη φορά έργα της στη γκαλερί Betty Parsons και στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης και δύο χρόνια αργότερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Πρωτοπόρος γλύπτρια και ζωγράφος, έγινε γνωστή για τη χρήση υλικών όπως το αλουμίνιο, ο γύψος αλλά και τα φώτα νέον. Έργα της περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων και πινακοθηκών σε όλο τον κόσμο, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, τα μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, τα μουσεία Solomon R. Guggenheim και Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης, το Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, η Tate Gallery του Λονδίνου, το Art Institute του Σικάγο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη. Το 1992 επέστρεψε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από τριάντα πέντε χρόνια, δημιουργώντας ένα εργαστήριο στον Νέο Κόσμο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στην Αμερική. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2013.

Νανά Ιωακειμοπούλου (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
140
Διαστάσεις:
29x24
Βάρος:
0.522 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση