Αποκαλύψεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αποκαλύψεις του Β΄ παγκοσμίου πολέμου

Η καταστροφή της νηοπομπής PQ.17 1942

David Irving

Μια μνημειώδης καταγραφή της αγωνιώδους πορείας της νηοπομπής PQ.17 που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απήχησή της στις σχέσεις των Δυτικών Συμμάχων με τη Σοβιετική Ένωση (αποδέκτρια του πολυτιμότατου για την πολεμική της προσπάθεια φορτίου της νηοπομπής) παραλίγο να αποβεί ακόμη πιο καταστροφική.

Τις βραδινές ώρες της 4ης Απριλίου 1942, το Βρετανικό Ναυαρχείο διέταξε τη θαυμάσια παραταγμένη και επαρκώς προστατευμένη νηοπομπή να διασκορπιστεί τάχιστα, όπως και τα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά πλοία της συνοδείας της. Οι βρετανικές μυστικές πληροφορίες ήθελαν "λανθασμένα" τη νηοπομπή να απειλείται άμεσα από το πανίσχυρο γερμανικό θωρηκτό "Tirpitz". Τα γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που εξορμούσαν από τη Νορβηγία και τα υποβρύχια δεν άφησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να πάει χαμένη. Μετέτρεψαν τον Αρκτικό Ωκεανό σε νεκροταφείο ανθρώπων και πλοίων.

Ο συγγραφέας αναζήτησε προσεκτικά τα ίχνη της τύχης των πρωταγωνιστών-θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, ενώ μίλησε και με τα πληρώματα των βομβαρδιστικών και των υποβρυχίων που πέτυχαν τις καταβυθίσεις. Συμβουλεύτηκε τα πλούσια Ναυτικά Αρχεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, καθώς και τους φακέλους του Γερμανικού Ναυτικού Επιτελείου και της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης Αεροπορίας που κατέχουν οι νικητές Σύμμαχοι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που ρέει κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις: "Αποκαλύψεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Η καταστροφή της νηοπομπής PQ.17".

Η τέταρτη αγγλική έκδοση του έργου (2005) είναι ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με πρωτογενές ιστορικό υλικό από τους φακέλους και τα αρχεία των υπηρεσιών διαβιβάσεων και των αποκωδικοποιητών που υπέκλεπταν τις γερμανικές επικοινωνίες. Σ΄ αυτή στηρίζεται και η παρούσα ελληνική, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αντίγραφα εγγράφων και ευρετήριο προσώπων.

Ο David Irving αποκαλύπτει νέα στοιχεία και γεγονότα και για μια ακόμη φορά προκαλεί το χώρο της ιστορικής έρευνας, τα ΜΜΕ και τους αναγνώστες.

Σωτήρης Αγάπιος (Μεταφραστής)


David Irving

David Irving (Συγγραφέας)

Ο David Irving είναι γιος Αντιπλοιάρχου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Σπούδασε στο Imperial College of Science and Technology και στο University College του Λονδίνου και στη συνέχεια πέρασε ένα χρόνο στη Γερμανία δουλεύοντας στη χαλυβουργία και τελειοποιώντας τις γνώσεις του στη γερμανική γλώσσα. Το 1963 εξέδωσε το βιβλίο του «Η καταστροφή της Δρέσδης» που έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία σε πολλές χώρες. Από τα τριάντα και πλέον βιβλία του συγκρατούμε τα πιο γνωστά: «Γκέμπελς», «Ο Πόλεμος του Τσόρτσιλ», «Ο Πόλεμος των Στρατηγών», «Ο Πόλεμος του Χίτλερ». Ο David Irving ζει στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (Επιμέλεια)


Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
440
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.803 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση