Τέλος καρναβαλιού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τέλος καρναβαλιού

Carlo Goldoni

"Τα δύο βιβλία χάρη στα οποία έμαθα τη ζωή είναι το Θέατρο και ο Κόσμος."
Αυτή η φράση του Γκολντόνι είναι εμβληματική όχι απλώς μιας δραματουργίας αλλά μιας ανθρώπινης, υπαρξιακής, θα λέγαμε, περιπέτειας που καλύπτει το σύνολο σχεδόν του 18ου αιώνα.
Στην περίπτωση του "Καρναβαλιού" έχουμε να κάνουμε μ` ένα σημείο κορύφωσης της περιπέτειας αυτής. Ο συγγραφέας, μεσήλικας πια, αναγκάζεται ν` αφήσει τον τόπο του, να εκπατριστεί από την αγαπημένη του Βενετία και ν` αναζητήσει την τύχη του στα ξένα. Έχει δώσει τον σκληρό αγώνα του θεάτρου, έχει συγκρουστεί για τη "μεταρρύθμισή.. του, έχει κουραστεί και αποσύρεται αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους (προσωρινώς, όπως εξ υστέρου αποδείχτηκε) επικρατήσαντες "αντιπάλους" του.

Ο αποχαιρετισμός του όμως περνά κι αυτός από τη σκηνή. Παίρνει τη μορφή αυτού του διάφανα αλληγορικού κειμένου, όπου συναιρούνται όλες οι αξίες της δραματουργίας του: η οξεία κοινωνική παρατηρητικότητα, η ανθρώπινη ευαισθησία, η σταθερά παιγνιώδης διάθεση, η απαράμιλλη σκηνική μαστοριά. Με το "Τέλος καρναβαλιού" ο Γκολντόνι, αποχαιρετώντας τη Βενετία και μαζί ένα μέρος του εαυτού του, δεν γράφει απλώς άλλη μια κωμωδία, αλλά συνθέτει έναν ύμνο στους χυμούς και στην αέναη κίνηση της ζωής.

Βασίλης Παπαβασιλείου

Αθανασία Γκανά (Επιμέλεια)


Βασίλης Παπαβασιλείου (Μεταφραστής)


Carlo Goldoni

Carlo Goldoni (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Βενετία το 1707 και πέθανε στο Παρίσι το 1793. Ονομαστός Ιταλός κωμωδιογράφος. Είναι ο ανανεωτής της Ιταλικής κωμωδίας. Κατόρθωσε να παραμερίσει τη χονδροειδή και χυδαία φάρσα και στη θέση της να θεμελιώσει την κωμωδία των χαρακτήρων, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια επιστροφή στην κωμωδία του Μένανδρου. Η φήμη του πολύ γρήγορα πέρασε τα όρια της πατρίδας του και τα έργα του πάιχτηκαν και στο Παρίσι ακόμα. Το 1932 κυκλοφόρησαν τα "Άπαντά" του στην Ιταλία σε 37 τόμους: Πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, όπως "Η αρετή της Πάμελας" (1971), και "Η στοχαστική χήρα" (1971). Μεγαλύτερη όμως υπήρξε η διάδοση των κωμωδιών του Γκολντόνι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Σ΄ αυτό συνέβαλε η πρωτοβουλία του ηγεμόνα της Βλαχίας Ι. Καρατζά, ο οποίος μεταξύ 1834-1838 εξέδωσε σε δύο τόμους τις εκλεκτότερες κωμωδίες του Ιταλού κωμωδιογράφου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Πάτρα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
139
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση