Ψεγάδια στον καθρέφτη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ψεγάδια στον καθρέφτη

Μια αυτοπροσωπογραφία

Patrick White

20.00€ -30% 13.96€
Αν κάποιος έγραφε ένα βιβλίο για τα νησιά του Αιγαίου, δε θα συνέδεε τα στοιχεία που εγώ πρόκειται να συμπεριλάβω. Είναι ανόμοια σε χαρακτήρα και από διαφορετικές ομάδες το καθένα, μα όλα τους παίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μου με την Ελλάδα και τον Μανόλη. Επανειλημμένα, στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών και μετά, όταν ο Μανόλης μού λέει πως μισώ την Ελλάδα, δε μπορώ να του εξηγήσω την αγάπη μου. Πάλι, στις πιο πικρόχολες, αλκοολικές συζητήσεις που κάνουμε στην κουζίνα μετά το βραδινό φαγητό, όταν μου λέει πως τελικά μισώ εκείνον, δε μπορώ να αποδείξω πως ό,τι πιστεύω βαθύτερα, τα μυθιστορήματα για τα οποία ο συνειδητός εαυτός δε μπορεί να αναλάβει πλήρη ευθύνη, τα όλο ταλαιπωρία πλην αναζωογονητικά ταξίδια μας ανά την Ελλάδα, η ζωή μας μαζί, οι εκρήξεις και οι ανταμοιβές της, η δική μου αδέξια πάλη με ό,τι θεωρώ θρησκευτική πίστη - όλα αυτά είναι που με κάνουν να συνεχίζω. "Μια έξοχη, πρωτότυπη αυτοπροσωπογραφία ενός από τους μεγαλύτερους μάγους της μυθοπλασίας (...). Το εύρος του Γουάιτ είναι απέριττο και η επινοητικότητά του ατέρμονη." (Observer) "Άλλο ένα έργο τέχνης. Τα "Ψεγάδια στον Καθρέφτη" είναι λιτά, διακοσμητικά (...). Αγνοώντας συμβατικές χρονολογίες, συνδέει συσχετιζόμενα θραύσματα προκειμένου να δημιουργήσει προυστιανές παρεκκλίσεις (...). Ένα υβριδικό ον σπάνιας αντίληψης και καυστικής εμπειρίας αναδύεται. Η οικογένεια, οι φίλοι, είναι τοπία Κόλασης, Παραδείσου και Καθαρτηρίου μέσα στην τόσο γόνιμη φαντασία του νομπελίστα συγγραφέα". (The Times)
Γιάννης Βασιλακάκος

Γιάννης Βασιλακάκος (Μεταφραστής)

O Γιάννης Bασιλακάκος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας Λακωνίας. Έχει μάστερ και διδακτορικό απ΄ το Πανεπιστήμιο Mελβούρνης, Bachelor of Letters απ΄ το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, και δίπλωμα Διερμηνείας-Mετάφρασης απ΄ το Πανεπιστήμιο RMIT. Eίναι πανεπιστημιακός, επικεφαλής του προγράμματος Eλληνικών στον Tομέα Διερμηνείας-Mετάφρασης του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, συντονιστής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Ωκεανίας) και συντονιστής του Πολιτιστικού Δικτύου του Συμβουλίου Aπόδημου Eλληνισμού (ΣAE) για την Ωκεανία (1999-2006). Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, δοκίμια/κριτικές. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, κινέζικα) και, ορισμένα εξ αυτών, έχουν γίνει μπεστ σέλερ και διδάσκονται σε λύκεια και πανεπιστήμια της Ελλάδας, Αυστραλίας και άλλων αγγλόφωνων χωρών. Έχει τιμηθεί με 7 λογοτεχνικές χορηγίες απʼ το Αυστραλιανό Συμβούλιο Τεχνών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, 2 πανεπιστημιακές ερευνητικές χορηγίες και πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Του έχουν γίνει πλήθος αφιερώματα στα εγκυρότερα ελλαδικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά/εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Το 2000, οι πολιτιστικοί φορείς της ομογένειας της Αυστραλίας του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα για τα 30 χρόνια προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.

Patrick White

Patrick White (Συγγραφέας)

Ο Πάτρικ Γουάιτ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1912. Τον πήγαν στην Αυστραλία (όπου ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μιας φάρμας προβάτων) όταν ήταν έξι μηνών, αλλά σπούδασε στην Αγγλία, στο Cheltenham College και στο King΄s College του Κέιμπριτζ. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου έγραψε πολλά μυθιστορήματα, ενώ κατόπιν, στη διάρκεια του πολέμου, υπηρέτησε στην Αυστραλιανή Αεροπορία (RAF). Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Αυστραλία. Υπήρξε η σημαντικότερη μορφή της σύγχρονης αυστραλιανής λογοτεχνίας, και το 1973 του απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο μεγάλος ποιητής του αυστραλιανού τοπίου μετέτρεψε τις αχανείς εκτάσεις του σε μυθικά τοπία της ψυχής. Η θέση του ως ανθρώπου των γραμμάτων υπήρξε αμφιλεγόμενη, εξαιτίας των καυστικών απρόβλεπτων δημοσίων δηλώσεών του και της πεποίθησής του ότι τα εκκεντρικά άτομα είναι αυτά που προσφέρουν τη μόνη ελπίδα σωτηρίας. Τεχνικά έξοχος, ο μεγάλος φιλέλληνας νομπελίστας είναι ένας σύγχρονος μυθιστοριογράφος στον οποίο το πολύπαθο επίθετο "οραματιστής" ταιριάζει απόλυτα. Πέθανε το Σεπτέμβρη του 1990.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
459
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.591 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση