Το κίτρινο σπίτι
zoom in

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1888, δύο άγνωστοι εκείνη την εποχή καλλιτέχνες ζούσαν κάτω απʼ την ίδια στέγη στην γαλλική επαρχιακή πόλη της Αρλ. Ο Πωλ Γκωγκέν και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ έτρωγαν, έπιναν, συζητούσαν, κοιμούνταν και ζωγράφιζαν κατά τη διάρκεια μιας καταπληκτικής και δημιουργικής συνεργασίας. Ωστόσο, όσο περνούσαν οι εβδομάδες ο Βαν Γκογκ λύγισε υπό την πίεση της συγκατοίκησης και της κακής ψυχικής του κατάστασης, τσακώθηκε με το φίλο του και βιαιοπράγησε στον εαυτό του, τρέποντας τον Γκωγκέν σε φυγή, χωρίς ούτε ένα αντίο.

Το "Κίτρινο Σπίτι" είναι το απόλυτο πορτραίτο της κοινής ζωής τους καθώς και μια λεπτή διερεύνηση πάνω στα θέματα της φιλίας, της τέχνης, του παραλογισμού, της ιδιοφυΐας και των λόγων πίσω απʼ τον σοκαριστικό αυτο-ακρωτηριασμό του Βαν Γκογκ, που ακόμη παραμένει ανεξήγητος.

Δήμητρα Βελισσαρίου (Μεταφραστής)


Martin Gayford

Martin Gayford (Συγγραφέας)

Ο Martin Gayford διετέλεσε κατά το παρελθόν κριτικός τέχνης στον Spectator και την Sunday Telegraph. Σήμερα, είναι προϊστάμενος των Ευρωπαίων Κριτικών Τέχνης στο κανάλι Bloomberg. Συμμετείχε ως συνεκδότης στην κυκλοφορία του The Penguin Book of Art Writing, καθώς και με κείμενά του σε πολλούς καταλόγους εκθέσεων για την Tate, την Hayward Gallery, την Courtauld Gallery και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Ο Martin Gayford ζει στο Κέιμπριτζ με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
317
Διαστάσεις:
22x17
Βάρος:
0.729 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση