Ο τελευταίος αδερφός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τελευταίος αδερφός

Nathacha Devi Appanah

13.75€ -27% 10.04€
Η ιστορία της συγκλονιστικής φιλίας δύο τραυματισμένων παιδιών που, παρά το διαφορετικό τους χρώμα, τη διαφορετική γλώσσα και το πολιτισμικό υπόβαθρό τους, αναπτύσσουν μια σχέση βαθιά αγάπης, καταλυτικής για τη ζωή τους, μια εποχή που η ιστορία, ανελέητη, αγνοεί την ατομική μοίρα. Στο χειμώνα της ζωής του, ο Ρατζ από το νησί του Μαυρίκιου ανακαλεί τις μνήμες των γεγονότων που τον συνέδεσαν όταν ήταν παιδί με τον συνομήλικο του Δαβίδ, και τον σημάδεψαν ανεξίτηλα -μνήμες που επισύρουν την ντροπή για την ανθρώπινη υπόσταση. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1940, ένα πλοίο φτάνει στον Μαυρίκιο, βρετανική αποικία εκείνη την εποχή, μεταφέροντας περίπου 1.500 εκτοπισθέντες Εβραίους από την Ευρώπη. Μαζί τους, και ο μικρός, ορφανός Δαβίδ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο εννιάχρονος τότε Ρατζ χάνει τα δυο του αδέρφια και μετακομίζει με τους γονείς του κοντά στη μυστηριώδη "μεγάλη φυλακή"· μόνο που, αντί για επικίνδυνους, δραπέτες και κλέφτες εγκλείστους -όπως ισχυρίζεται ο βίαιος κα΄ αυταρχικός πατέρας του-, εκείνος βλέπει στον περίβολο να περιφέρονται κάτισχνοι, χλωμοί άνθρωποι, "λευκές σκιές". Ο Ρατζ, που αγνοεί ακόμη τα πάντα για την εν εξελίξει τραγωδία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά τον Δαβίδ, ένα ξανθό παιδί, "χαμένο στην υγρασία και τη ζέστη". Όταν όλα θα έχουν πια τελειώσει, ο Δαβίδ εμφανίζεται στο όνειρο του ηλικιωμένου πλέον Ρατζ· κι αυτό θα γίνει η αφορμή να βυθιστεί στην παιδική του ηλικία: μια ζωή, που έμελλε να τη σαρώσει ένας κυκλώνας.
Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Μαρίνα Μέντζου (Μεταφραστής)


Nathacha Devi Appanah

Nathacha Devi Appanah (Συγγραφέας)

Η Νατάσα Αππανά γεννήθηκε το 1973 στον Άγιο Μαυρίκιο από οικογένεια ινδικής καταγωγής. Ζει στη Γαλλία από το 1998. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα στα γαλλικά, από τα οποία τα τρία πρώτα: "Les rochers de poudre d΄or", "Blue Bay Palace" και "La noce d΄ Anna", εκδόθηκαν στη σειρά "Continents Noirs" των εκδόσεων Gallimard. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, "Le dernier frere", βραβεύθηκε με το βραβείο Prix du Roman fnac το 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
202
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.325 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση