Εισβολή Πράγα 68
zoom in

Το 1968, ο Τζόζεφ Κουντέλκα ήταν τριάντα χρονών, και παρόλο που επί έξι χρόνια φωτογράφιζε τσιγγάνους και θεατρικές παραστάσεις, δεν είχε καλύψει ποτέ κάποιο φωτοειδησεογραφικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας τη νύχτα της 21ης Αυγούστου, τα τεθωρακισμένα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισήλθαν στην πόλη. Ο Κουντέλκα είχε επιστρέψει την προηγούμενη μέρα από τη Ρουμανία, όπου ακολουθούσε τους τσιγγάνους. Τράβηξε λοιπόν, μία σειρά φωτογραφιών από τα γεγονότα της Πράγας και κατάφερε να τις περάσει λαθραία έξω από τη χώρα. Οι εικόνες έφτασαν στη Νέα Υόρκη κι ένα χρόνο μετά το ρεπορτάζ κυκλοφόρησε από το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Δήμου (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Δήμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πήρε μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική το 1968. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1969, δίδαξε καλές τέχνες, φωτογραφία και φιλοσοφία στις Αμερικάνικες Σχολές Παροικίας στην Αθήνα. Την περίοδο αυτή, στις αρχές του 1970, ο Δήμου άρχισε να αναπτύσσει και την προσωπική του δουλεία. Το 1976 δημοσίευσε την πρώτη του μονογραφία "Η Ελλάδα που χάνεται" Στις αρχές του ΄80 ξεκίνησε να δουλεύει τη σειρά "Πανηγύρια", η οποία παρουσιάστηκε ως έκθεση σε διάφορα φεστιβάλ και κέντρα φωτογραφίας της Ευρώπης, όπως το RIP στην Άρλ, την Primavera Fotografica στην Βαρκελώνη, το The Photographer΄s Gallery στο Λονδίνο και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Gulbenkian στην Λισσαβόνα. Ο Δήμου είναι ενεργός υποστηρικτής της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Το 1979, μαζί με άλλους τέσσερις φωτογράφους δημιούργησε το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. Το 1988, με την γυναίκα του, την Μπερναντίν, σύστησε την Apeiron Photos, αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα το Magnum, το Vu, το Sygma, το Ralpho και άλλα σημαντικά φωτογραφικά πρακτορεία. Το 1995 δημιούργησε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, στο οποίο διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής ως το 1999. Έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Η έκθεση στην οποία βασίζεται το βιβλίο "Σκιές σιωπής" έχει ήδη παρουσιαστεί στην Μπρατισλάβα, στον Ίννσμπουργκ, στην Φρανκφούρτη, στο Fotofest του Χιούστον και στην Δανία. Ο Δήμου αντιπροσωπεύεται σε κύριες συλλογές όπως της Bibliotheque Nationalae, του Maison Europeenne de la Photographie και του Centre George Pompidou στο Παρίσι, του Art Institute of Chicago, του Gulbenkian, του Tokyo Metropolitan Museum of Photography καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Κατερίνα Πορφυρογένη (Μεταφραστής)


Josef Koudelka

Josef Koudelka (Φωτογράφος)

O Τσέχος φωτογράφος Josef Kοudelka, τακτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου "Magnum" από το 1975 και αναγνωρισμένος πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια (1956-1960), ασκούμενος κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργικής του πορείας στη φωτογράφιση θεατρικών παραστάσεων. Καθιερώθηκε διεθνώς με τις φωτογραφίες του από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968, οι οποίες κυκλοφόρησαν ανώνυμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά περιοδικά του κόσμου. Έζησε συνειδητά ως άπατρις από το 1970 έως το 1987, οπότε απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Το 1990 μετά από είκοσι χρόνια αυτοεξορίας, επέστρεψε στην πατρίδα του. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η σειρά με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων, η οποία τον απασχόλησε για πολλά χρόνια και αποτέλεσε το θέμα του βιβλίου "Τσιγγάνοι: το τέλος του ταξιδιού", 1975, καθώς και η τελευταία εργασία του με πανοραμικά τοπία κατεστραμμένα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, στα οποία η ματιά του αποκαλύπτει μια ανυπότακτη ομορφιά αλλά και την πάλη για επιβίωση.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
295
Διαστάσεις:
32x25
Βάρος:
1.85 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση