Μάης '68: στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στον κόσμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μάης '68: στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στον κόσμο

Φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες

Βασίλης Αλεξάκης

Συλλογικό έργο

Κώστας Γαβράς

23.01€ -10% 20.71€

Περιέχονται τα κείμενα: - Ο Μάης που ξάφνιασε τον κόσμο - Η παγκόσμια έκρηξη Γαλλία - Ecole de Beaux Arts: Το ευρηματικό εργαστήριο της εξέγερσης - Η θυμωμένη ποίηση των δρόμων - Το χρονικό της εξέγερσης - Καρολίν Ντε Μπεντέρν, "Κερδίσαμε πολιτιστικά, αλλά ευτυχώς χάσαμε πολιτικά" - Ανρί Βεμπέρ, "Οι σχέσεις εξουσίας άλλαξαν" - Μπρις Λαλόντ, "Είμαι φιλελεύθερος όσο πριν από 40 χρόνια" - Κώστας Γαβράς, "Το τέλος του πατερναλισμού των πολιτικών" - Βασίλης Αλεξάκης, "Μια δημοκρατία που λειτουργούσε όπως στην αρχαία Αθήνα" - Βασίλης Βασιλικός, "Άφησα το σημάδι μου σε έναν τοίχο της Σορβόννης" - Η κατάληψη του ελληνικού περιπτέρου - Μανώλης Ρασούλης, "Χάος, Τρότσκι και ξύλο στο Παρίσι" - Κώστας Βεργόπουλος, "Ο Σαρκοζί και η ανεξίτηλη "γαλλική κατάρα"" - Δημήτρης Λιβιεράτος, "Πέρα από το Παρίσι" - Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, "Η κληρονομιά των κοινωνικών κινημάτων" Ελλάδα - Ο άγνωστος ελληνικός Μάης - Αλέκος Παναγούλης, ο τυραννοκτόνος του 1968 - Η διάσπαση του ΚΚΕ Κίνα - Άνοδος και πτώση της Πολιτιστικής Επανάστασης - Το χρονικό ΗΠΑ - Όταν οι SDS έγιναν "μετεωρολόγοι" - Μπιλ Έιερς, "Μια χρονιά αγάπης και απώλειας" - Από καταζητούμενος του FBI, χρηματοδότης του Ομπάμα - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είχε ένα όνειρο... - Μαύροι Πάνθηρες: μπερέδες, καραμπίνες και υψωμένες γροθιές - Χιούι Νιούτον: Πλάτωνας, όπλα και ναρκωτικά - Μπόμπι Σίαλ: φυλακή, παγωτά και... συνταγές μαγειρικής - Έλντριτζ Κλίβερ, ένας απρόσμενος υποστηρικτής του Ρίγκαν - Πολιτικά χάπενινγκ: οι Yippies, το LSD κι ένα... γουρούνι για πρόεδρος - Άμπι Χόφμαν - Τζέρι Ρούμπιν Γερμανία - Από την Kommune I στη RAF - Ρούντι Ντούτσκε: Χριστός, θεσμοί, σαμποτάζ και πράσινοι - Αντρέας Μπίρο, "Άλλαξε η κοινωνική συνείδηση των Γερμανών" - RAF: οι "αντιήρωες" της βίας Μεξικό - Η σφαγή του Τλατελόλκο Τσεχοσλοβακία - Η "Άνοιξη" που κάηκε το καλοκαίρι - Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, εξόριστος στην... Υπηρεσία Δασονομίας Ιταλία - Ένα Μάης... διάρκειας δύο ετών Μαρτυρίες - Ταρίκ Αλί, "Τώρα, χάθηκε και το δέντρο..." - Έρικ Χομπσμπάουμ, "Το χάσμα παλαιάς και νέας αριστεράς και ο θρίαμβος της Levi΄s" - Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), "Ο Danton και ο Balzac με κόκκινη εσάρπα" Πολιτισμός και Media - Το σελιλόιντ φλέγεται! - Σκληρό και λυρικό το ηχόχρωμα της εξέγερσης - Ακρότητες... - ORTF: μια απεργία ενάντια στη λογοκρισία - Liberation: ώριμο τέκνο της οργής

Βασίλης Αλεξάκης

Βασίλης Αλεξάκης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Αλεξάκης (1943-2021) γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1943. Σπούδασε στην ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα. Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ασχοληθεί επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Έχει δημοσιεύσει τις συλλογές "Mon amour", στην Ιταλία ("Citta armoniosa", 1978), "Γδύσου" (Αθήνα, Εξάντας, 1982) καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες, υπό τον γενικό τίτλο "Η σκιά του Λεωνίδα" (Αθήνα, Εξάντας, 1984) που έχουν κυκλοφορήσει και στα γερμανικά ("Leonidas΄ Schatten", Romiosini, μετάφραση του Klaus Eckhardt, 1986). Έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους "Είμαι κουρασμένος", βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες "Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση" (1984) και "Το τραπέζι" (1989) και τη μεγάλου μήκους ταινία του "Αθηναίοι", η οποία απέσπασε το Α΄ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Charmousse (1991). Επίσης έχει ασχοληθεί με το θέατρο ("Εγώ δεν...", "Μη με λες Φωφώ"). Ως πεζογράφος έχει τιμηθεί στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμύ, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Medicis (το 1995, για το βιβλίο του "Η μητρική γλώσσα"), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (το 2007, για το βιβλίο του "μ.Χ."). Έργα του έχουν εκδοθεί, εκτός από τη Γαλλία, όπου κυκλοφορούν ταυχόχρονα σχεδόν με την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αργεντική, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γαβράς

Κώστας Γαβράς (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Γαβράς (12 Φεβρουαρίου 1933) είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, που ζει και εργάζεται στην Γαλλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henri Weber

Henri Weber (Συγγραφέας)

Ο Ανρί Βεμπέρ γεννήθηκε το 1944. Ηγετικό στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην γερουσιαστής, είναι ευρωβουλευτής, μετά τις Ευρωεκλογές του 2004 (στις οποίες ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στην περιφέρεια Nord-Ouest, που περιλαμβάνει την άνω και κάτω Νορμανδία, την Picardie και την περιοχή Nord Pas-de-Calais), και διευθυντής του περιοδικού "La revue sosialiste". Διδάκτωρ της φιλοσοφίας και των πολιτικών επιστημών, ο Ανρί Βεμπέρ άρχισε την πολιτική του διαδρομή στα οδοφράγματα του Μαή του ΄68, όταν ίδρυσε, μαζί με τον Alain Krivine, την "Ligue Communiste Revolutionnaire" (LCR) και διηύθυνε την εβδομαδιαία εφημερίδα "Rouge". Το 1986 προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τότε είναι ο θεωρητικός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός Λωράν Φαμπιούς. Διετέλεσε σύμβουλος των Laurent Fabius (1988-91), Martin Malvy (1992), και Louis Mermaz (1993) και εθνικός γραμματέας του κόμματος μεταξύ 1993-2003. Ήταν επιφορτισμένος με θέματα εκπαίδευσης, μεταξύ 1993-1995, κατάρτισης, μεταξύ 1995-2003, και πολιτισμού και ΜΜΕ, μεταξύ 1998 -2003. Τα γνωστότερα έργα του είναι: "Marxisme et consience de la classe", 1974, "Histoire des idees a travers le XVIe siecle", 1986, "Le parti de patrons", 1991, "Vingt ans apres", 1988, "Histoire des idees et des combats aux XIVe et XVe siecles", 1997, "Mai 68, que reste-t-il?", 1998, "La gauche expliquee a ma fille", 2000, "Le bel avenir de la gauche", 2003, "Lettre recommendee au facteur", 2004.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μητράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνια Στάικου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Caroline De Bendern

Caroline De Bendern (Συγγραφέας)

Αγγλίδα μοντέλο, ηθοποιός και κινηματογραφίστρια, αριστοκρατικής καταγωγής (εγγονή του κόμη Ντε Μπεντέρν), που σε ηλικία 23 ετών έγινε το σύμβολο του Μάη του ΄68, στο Παρίσι, ανεμίζοντας τη σημαία της εξέγερσης πάνω στους ώμους του φίλου της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Brice Lalonde

Brice Lalonde (Συγγραφέας)

Ο Μπρις Λαλόντ (Neuilly-sur-Seine, 1946), είναι γάλλος πολιτικός στρατευμένος για χρόνια στις γραμμές των σοσιαλιστών και των οικολόγων. Έχοντας λάβει ενεργά μέρος στη εξέγερση του Μάη του ΄68, ως πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γάλλων Φοιτητών (Union nationale des etudiants de france, UNEF), συμμετείχε ως ακτιβιστής της Greenpeace, τη δεκαετία του ΄70, στις ενέργειες κατά των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στη Νήσο Μουρουρόα, για τις οποίες συνελήφθη από το γαλλικό ναυτικό. Το 1981 έλαβε μέρος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, απέναντι στους Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄ Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν. Το 1990 ίδρυσε το κόμμα "Generation Ecologie" που σημείωσε επιτυχία στις εκλογές, δύο χρόνια αργότερα, αλλά στη συνέχεια συρρικνώθηκε με την άνοδο των Γάλλων Πράσινων. Μεταξύ Μαΐου 1991-Απριλίου 1992 υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Εντίθ Κρεσόν. Τα τελευταία χρόνια, μετατοπιζόμενος, πολιτικά, και ασκώντας κριτική από "δεξιά" στο κόμμα των Πράσινων, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, αναλαμβάνοντας τη θέση του Γάλλου επιτετραμμένου πρεσβευτή για τις Κλιματικές Αλλαγές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κουρμουλής

Νίκος Κουρμουλής (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κουρμουλής γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάρτιο του 1972. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, με ειδίκευση στην παραβατικότητα ανηλίκων. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, σπούδασε κινηματογράφο και σενάριο στη σχολή Σταυράκου. Κατόπιν δούλεψε για μια δεκαετία γεμάτη στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή ως πολιτιστικός συντάκτης. Διετέλεσε σύμβουλος προγράμματος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με την εφημερίδα Αυγή ως κριτικός βιβλίου, ενώ εδώ και έξι χρόνια συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» σε θέματα πολιτισμού και βιβλίου. Είναι συντάκτης στην εφημερίδα Τα Νέα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Τσιλιμίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ράλλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Πανάγου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλα Νταρζάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Λιακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Κουφοπάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαργαρίτα Βεργολιά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Chryssa Wilkens (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
152
Διαστάσεις:
30x24
Βάρος:
0.875 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση