Μονόλογοι της Ηλέκτρας Σοφοκλή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μονόλογοι της Ηλέκτρας Σοφοκλή

Τονική ρυθμοποιΐα αρχαίας τραγωδίας

Λίτσα Λεμπέση

20.00€ -10% 18.00€
Η αισθητική της έννοιας -Λόγος- και η λογική του ήχου -Μουσική- συνεργούν αδιαίρετα ώστε να αναδεικνύεται, καθαρά και έγκυρα πάντα, η λησμονημένη δίδυμη cpύση της ανθρώπινης φωνής, η οποία άδοντας και μιλώντας δάμασε την Κραυγή. Η Λίτσα Λεμπέση δημιουργεί -συνθέτει μια δική της πρόταση Λόγου συναρμόζοντας και εμπλουτίζοντας- διευρύνοντας τα οργανικά εκείνα στοιχεία τα οποία, απλώς, την βοηθούν (και γι΄ αυτό ακριβώς τα επιλέγει, ως προσφορότερα) στην τολμηρή απόπειρά της να εξασφαλίσει την αρτιότητα και συνεπώς την δραστικότητα της γλώσσας. Κρίνω ότι το κατόρθωσε. Η πεποίθησή μου είναι ότι το έργο της (και δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο που η ίδια είναι ποιήτρια) είναι ένα ώριμο πλάσμα πρωτογενούς, δηλαδή δημιουργικής λειτουργίας της τέχνης της. Γιώργος Χειμωνάς
Γιώργος Χειμωνάς

Γιώργος Χειμωνάς (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Χειμωνάς (1938-2000) γεννήθηκε στην Καβάλα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του "Ο Πεισίστρατος" που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε ακόμα τα πεζογραφήματα : "Η εκδρομή" 1964, "Μυθιστόρημα" 1966, "Ο Γιατρός Ινεότης" 1971, "Ο γάμος" 1974, "Ο αδελφός" 1975, "Οι χτίστες" 1979, "Τα ταξίδια μου" 1984, "Ο εχθρός του ποιητή" 1990. Ακόμα έχουν εκδοθεί τα δοκίμιά του : "6 μαθήματα για τον Λόγο" 1984, "Έβδομο μάθημα για τον Λόγο: Λόγος, ο Χρόνος και το Σύμβολο" 1984, "Η δύσθυμη Αναγέννηση: Όγδοο μάθημα για τον Λόγο" 1987, "Τα όνειρα της αϋπνίας" 1994, "Ένατο μάθημα για τον Λόγο" 2001. Επίσης μετέφρασε την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, τις "Βάκχες", τη "Μήδεια" και τον "Ορέστη" του Ευριπίδη, τον "Άμλετ" και τον "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Πυλάδης" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Πέθανε στο Παρίσι, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στις 27 Φεβρουαρίου 2000.

Λίτσα Λεμπέση

Λίτσα Λεμπέση (Συγγραφέας)

Η Λίτσα Λεμπέση είναι Διπλωμα- τούχος Πιάνου και Ωδικής του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Διορίστηκε καθηγήτρια μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Υπηρέτησε στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως Σχολική Σύμβουλος. Συμμετείχε, σε συνεργασία με το Π.Ι., στη συγγραφή του βιβλίου για το δάσκαλο "Μουσική Αγωγή 1" ( εκδ. ΟΕΔΒ). Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και έχει συγγράψει λήμματα για την "Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια και Λεξικό". Τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το παιδαγωγικό της έργο και έλαβε το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων για την προσφορά της στην οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
187
Διαστάσεις:
20χ14
Βάρος:
0.253 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση