Ετερότητα και εκπαίδευση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ετερότητα και εκπαίδευση

Ο φιλόλογος και οι παιδαγωγικές προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας

Συλλογικό έργο

Χριστίνα Κουλούρη

Παύλος Χαραμής

Τα κείμενα αποδίδουν εισηγήσεις που έγιναν σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων - ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 17-18 Μαρτίου 2006.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές νέες ομάδες και κινήματα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο χώρο των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων. Στο μακρύ κατάλογο των ανόμοιων αυτών ομάδων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παλαιότερες και νεότερες γενεές μεταναστών, θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ομάδες, καθώς και γηγενείς μειονότητες. Υπάρχουν, επίσης, ομάδες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ευαισθησίες σε συγκεκριμένα κοινωνικά, δημογραφικά, εθνικά και άλλα θέματα. Η αποδοχή των ομάδων αυτών από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μερικές φορές προσκρούει σε στερεότυπα και αντιλήψεις παλαιοτέρων εποχών, που βλέπουν με επιφυλάξεις ομάδες και τρόπους ζωής που επιτείνουν την ετερότητα. Οι προκλήσεις της διαφορετικότητας προς την κοινωνική συνοχή και τα επικρατούντα συστήματα αξιών μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταράξεις αν δεν αντιμετωπισθούν συναινετικά με δημιουργικό διάλογο, ανοικτό πνεύμα, διαπαιδαγώγηση και συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός του παρόντος βιβλίου, που περιλαμβάνει κεφάλαια από ειδικούς με γνώση και άποψη, είναι να εμπλουτίσει το δημόσιο επιστημονικό διάλογο γύρω από τις παιδαγωγικές προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας και της ετερότητας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Κουλούρη (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Παιδείας και Κοινωνίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Χαραμής (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Χαραμής είναι Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (Ο.Λ.Μ.Ε.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Αγγελάκος (Συγγραφέας)

O Kώστας Αγγελάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2014 διευθύνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες", ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 έως το 2003 υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα παιδαγωγικά περιοδικά και από το 2007 είναι διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Νέα Παιδεία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Ε. Γκότοβος (Συγγραφέας)

Ο Αθανάσιος Ε. Γκότοβος γεννήθηκε το 1951. Τελείωσε το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δίδαξε Παιδαγωγικά στο Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Διδασκαλίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (1980-1981). Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου. Στο πεδίο ειδίκευσής του ανήκουν οι Θεωρίες του Σχολείου, η Διδακτική της Γλώσσας, οι Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και η Διαπολιτισμική Παιδαγωγική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Παπαλεοντίου (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Παπαλεοντίου σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-1984), όπου συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (MA 1989, PhD 1994). Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξέδωσε τα βιβλία: "Η κυπριακή λογοτεχνία στον τύπο" (1993), "Τα πρώτα βήματα της κυπριακής λογοτεχνικής κριτικής 1880-1930" (1997), "Λογοτεχνικές μεταφράσεις του μείζονος ελληνισμού: Μικρασία - Κύπρος - Αίγυπτος 1880-1930 (1998). Επιμελήθηκε τις εκδόσεις πεζογραφημάτων της Μ. Ρουσσιά, του Ν. Βραχίμη και του Ε. Φραγκούδη. Είναι συνυπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Μικροφιλολογικά (1997 κ.ε.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Niyazi Kizilyurek

Niyazi Kizilyurek (Συγγραφέας)

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση "Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: "Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών" (ελληνικά), "Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού" (τουρκικά) και "Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία" (τουρκικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Χ. Νούτσος

Παναγιώτης Χ. Νούτσος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής (1988) της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας (1987 / 1988) εκπαιδευτικής άδειας εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994 /1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University. Κατά τα έτη 1991-1994 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Τσάφος (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Τσάφος είναι φιλόλογος, διδάκτωρ της Παιδαγωγικής με θητεία στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρετεί ως Πάρεδρος ε.θ. στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ασχολείται με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και γλώσσας και την εκπαιδευτική έρευνα. Έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες σε διάφορα περιοδικά. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Από τη διδασκαλία στην έρευνα. Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης" (Σαββάλας 2003, σε συνεργασία με την Ελένη Κατσαρού)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Η. Χαριτίδου (Συγγραφέας)

Η Γεωργία Χαριτίδου είναι Διευθύντρια του Α΄ Λυκείου Καλλιθέας, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωσήφ Σ. Ιωσήφ (Συγγραφέας)

Ο Ιωσήφ Σ. Ιωσήφ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κ. Μύαρης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κ. Μύαρης είναι φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στην κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννος Ν. Σωκράτους (Συγγραφέας)

Ο Γιάννος Ν. Σωκράτους είναι φιλόλογος στη μέση δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στη διδακτική της ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπαδάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπαδάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες που αφορούν τις εθνοτικές συγκρούσεις, τον εθνικισμό, την κοινωνική μνήμη και τη διδασκαλία της σχολικής ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωσήφ Σ. Ιωσήφ (Επιμέλεια)

Ο Ιωσήφ Σ. Ιωσήφ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Γιάννος Ν. Σωκράτους (Επιμέλεια)

Ο Γιάννος Ν. Σωκράτους είναι φιλόλογος στη μέση δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου με επιστημονικά ενδιαφέροντα στη διδακτική της ιστορίας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.457 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση