Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο

Διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Συλλογικό έργο

Βλάσης Βλασίδης

Ιωάννης Μάνος

29.00€ -27% 21.17€

Δεκαοκτώ επιστήμονες επιχειρούν να παρουσιάσουν το σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο της ταυτότητας στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Στις ανθρώπινες ομάδες που εξετάζονται συγκαταλέγονται οι αρχαίοι Μακεδόνες, οι "Ρωμαίοι", "Γραικοί" και Σλάβοι του Μεσαίωνα, οι ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι χριστιανοί των νεότερων χρόνων, οι Έλληνες και Σλάβοι Μακεδόνες της σύγχρονης εποχής. Με τη συνδρομή των εργαλείων που παρέχουν οι επιστήμες του ανθρώπου, ιδίως η ιστορία, η αρχαιολογία, η επιγραφική, η κοινωνική ανθρωπολογία, η φιλολογία, η γλωσσολογία και η πολιτική επιστήμη διερευνώνται ζητήματα όπως οι πολιτισμικές ταυτότητες, οι μύθοι, τα σύμβολα και τα στερεότυπα, η διαδικασία και οι μηχανισμοί της εθνογένεσης (με έμφαση στην ιστοριογραφία και την πολιτική χρήση του παρελθόντος), ο ρόλος των εθνικών κρατών και των ομάδων πίεσης, οι επιπτώσεις από την επανάσταση στην τεχνολογία της επικοινωνίας· πρόσθετα ζητήματα, όπως η ονοματοδοσία κρατών και η χρήση γεωγραφικών όρων στο διεθνές εμπόριο προσεγγίζονται από τη σκοπιά της επιστήμης του δικαίου· η ίδια η γεωγραφική ταυτότητα της Μακεδονίας γίνεται αντικείμενο χαρτογραφικής μελέτης. Την πολυμέρεια του έργου ενισχύει η προσπάθεια να παρουσιαστούν προσεγγίσεις στο κεντρικό θέμα των ταυτοτήτων από την ιστοριογραφική, κυρίως, παραγωγή σε τέσσερα γειτονικά κράτη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Ευάγγελος Λιβιεράτος, "Η χαρτογραφική ταξιθέτηση του τοπωνυμίου "Μακεδονία"
- Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος, "Η αντίληψη του εαυτού και του άλλου: Η περίπτωση της Μακεδονίας"
- Γιάννης Ξυδόπουλος, "Μακεδόνες και νότιοι Έλληνες: Ταυτότητα και ετερότητα, από τα κλασικά χρόνια ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση"
- Ηλίας Κουλακιώτης, "Προσεγγίζοντας πολιτισμικές ταυτότητες στον ρωμαϊκό κόσμο: Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι άλλοι Μακεδόνες βασιλείς στις λογοτεχνικές πηγές"
- Αγγελική Δεληκάρη, "Η εικόνα της Μακεδονίας και η έννοια της "μακεδονικότητας" στους σλαβικούς λαούς της βαλκανικής κατά τη βυζαντινή περίοδο"
- Βασίλης Κ. Γούναρης, "Η Μακεδονία των Ελλήνων: Από το Διαφωτισμό έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο"
- Κωνσταντίνος Κατσάνος, "Η Μακεδονία των Σέρβων, 1870-1941: Από την Παλαιά στη Νότια Σερβία"
- Vemund Aarbakke, "Ποιος μπορεί να γιατρέψει μια ραγισμένη καρδιά; Η θέση της Μακεδονίας στη σύγχρονη βουλγαρική ιστορία"
- Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, "Ποια "Μακεδονία για τους Μακεδόνες"; Πολιτική και ιστορία στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία
- Σπυρίδων Σφέτας, "Κατευθύνσεις της σύγχρονης σλαβομακεδονικής ιστοριογραφίας"
- Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, "Ταυτότητες, διπλωματία, πολιτικοί και στρατιωτικοί συσχετισμοί: Η περίπτωση των Σλαβοφώνων στην Ελλάδα (1919-1949)"
- Ευάγγελος Κωφός, "Ελληνικό κράτος και μακεδόνικες ταυτότητες (1950-2005): Εισαγωγικές επισημάνσεις
Α. Μακεδόνικες ταυτότητες και κρατική πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, 1949-1974
Β. Μακεδόνικες ταυτότητες και κρατική πολιτική την περίοδο της μεταπολίτευσης, 1975-89
Γ. Η "διένεξη για το όνομα" και οι μακεδόνικες ταυτότητες"
- Ιωάννης Μάνος, "Σύγχρονες εκδοχές της μακεδόνικης ταυτότητας στην περιοχή της Φλώρινας"
- Σταυρούλα Μαυρογένη, "Μακεδόνικη σάρισα και δικέφαλος αετός: Τα νέα σχολικά εγχειρίδια της πΓΔΜ"
- Βλάσης Βλασίδης, "Η ιστορία σε διατεταγμένη υπηρεσία: Internet και Μακεδόνικο Ζήτημα, 1990-2007"
- Αναστάσιος Τάμης, "Ελληνικές μακεδόνικες ταυτότητες και οργανώσεις αποδήμων στην Αυστραλία και ελληνική πολιτική στο Μακεδόνικο Ζήτημα"
- Νίκος Ζάικος, "Η ονοματοδοσία των κρατών στο διεθνές Δίκαιο: Η περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας"
- Φαίδων Ι. Κοζύρης, "Μακεδονία και συναφείς όροι στο διεθνές εμπόριο"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βλάσης Βλασίδης (Συγγραφέας)

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Μάνος (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Μάνος είναι Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου, στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κ. Γούναρης (Συγγραφέας)

O Βασίλης Γούναρης έχει πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη νεώτερη Ιστορία από το Α.Π.Θ. και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας νεοτέρων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Επίσης διευθύνει το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγών στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας των μελετών "Steam over Macedonia: Socio-Economic change and the railway factor" (Boulder, 1993) και "Στις όχθες του Υδραγόρα: οικογένεια, οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι, 1897-1911" (Αθήνα, 1999), που αμφότερες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τελευταία του εργασία είναι το βιβλίο "Τα Βαλκάνια των Ελλήνων: Από το Διαφωτισμό έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", (Θεσσαλονίκη, 2007). Είναι επίσης επιμελητής των τόμων "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997) και "Ο φόρος του αίματος: εκτελέσεις, βία και ασιτία στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής" (Θεσσαλονίκη, 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Κωφός (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Κωφός υπήρξε Πρεσβευτής Εμπειρογνώμων για βαλκανικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την αφυπηρέτησή του το 1995, προσκλήθηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει δίπλωμα Master Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Georgetown (Washington, D.C.), και πτυχίο Bachelor Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Ohio. Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΙΜΧΑ και του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου ΄Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, καθώς και τηςΤιμητικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. ΄Εχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό βιβλίων και πραγματειών για την ιστορία και τις σύγχρονες εξελίξεις των Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Δύο βιβλία του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Δεληκάρη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Λιβιεράτος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι καθηγητής στο Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνικής Χαρτοθήκης (1997-2006).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος

Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος (Συγγραφέας)

O Μιλτιάδης Χατζόπουλος (γενν. 1944) είναι ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Inscriptions en Belles Letters), διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εκδόσει είκοσι τόμους επιγραφικών συλλογών έργων, καθώς και άνω των εκατό μικρότερων επιστημονικών συμβολών. Τελευταίο βιβλίο του: "La Macedoine: Geographie historique, langue, cultes et croyances, institutions" (H Μακεδονία: Ιστορική γεωγραφία, γλώσσα, λατρείες και δοξασίες, θεσμοί. Εκδόσεις De Boccard, Παρίσι 2006). Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το "Εν μέρει ελληνίζων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Vemund Aarbakke (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Κατσάνος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Κατσάνος είναι ιστορικός και διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Κ. Ξυδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταυρούλα Μαυρογένη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Κουλακιώτης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Κουλακιώτης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βλάσης Βλασίδης (Επιμέλεια)

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ευάγγελος Κωφός (Επιμέλεια)

Ο Ευάγγελος Κωφός υπήρξε Πρεσβευτής Εμπειρογνώμων για βαλκανικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την αφυπηρέτησή του το 1995, προσκλήθηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει δίπλωμα Master Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Georgetown (Washington, D.C.), και πτυχίο Bachelor Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Ohio. Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΙΜΧΑ και του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου ΄Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, καθώς και τηςΤιμητικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. ΄Εχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό βιβλίων και πραγματειών για την ιστορία και τις σύγχρονες εξελίξεις των Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Δύο βιβλία του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
598
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.048 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση