Άρνηση μαρτυρίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άρνηση μαρτυρίας

Βιέννη, Άουσβιτς, Νέα Υόρκη

Ruth Kluger

17.04€ -10% 15.34€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603103318

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Νουβέλα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Θεμέλιο

Ένα σοβαρό ατύχημα σε μια επίσκεψή της στο Γκαίτινγκεν της Γερμανίας το 1988 ζωντάνεψε απειλητικά αναμνήσεις από το κατεξοχήν `ατύχημα` της ζωής της: το ναζισμό και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η Ruth Kluger δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει ή να εκπληρώσει τις προσμονές των αναγνωστών. Δεν ενδύεται το ρόλο του κατήγορου και του δικαστή, μα ούτε εμμένει στο θρήνο και τις αιτιάσεις. Κύριο μέλημά της δεν είναι, όπως θα περιμέναμε, η ιστορική ανασκόπηση, αλλά η σύγκρουση - διότι ομιλείν εστί ερίζειν. Η ευελιξία του πνεύματος που γεμίζει τις γραμμές αυτού του βιβλίου φαίνεται από το ότι η ίδια η συγγραφέας δεν μπορεί και δεν εννοεί να ησυχάσει.
Το αυτοβιογραφικό αφήγημα `Άρνηση μαρτυρίας` βρήκε ένα τέλος, οι σκέψεις όμως εξακολουθούν να τρέχουν: `Τα πάντα είναι πάλι ανοιχτά και ρευστά και πρέπει να βιαστώ να τελειώνω, ειδεμή ποιος ξέρει αν είναι αύριο ακόμη τα ίδια. Απόβλητα της νύχτας, ξεβρασμένα στην όχθη της αυγής: προκαταλήψεις, μίση, αυτολύπηση - ποιος ξέρει τι να ονειρεύτηκε. Ξυπνά κανείς σαν να κολυμπούσε στη Νεκρή Θάλασσα, η ψυχή του κολλάει αλάτι και χημικές ουσίες`. Κι αρχίζει η `επίπονη αναζήτηση των λέξεων της ημέρας για να ντύσεις τις νωπές σκέψεις του σκιόφωτος`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σοφία Γεωργοπούλου

Σοφία Γεωργοπούλου (Μεταφραστής)


Ruth Kluger

Ruth Kluger (Συγγραφέας)

Η Ruth Kluger γεννήθηκε το 1931 και σε ηλικία δώδεκα ετών μεταφέρθηκε μαζί με τη μητέρα της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζιενστατ, έναν χρόνο αργότερα στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, κατόπιν στο στρατόπεδο Κρίστιανστατ. Το 1945 κατόρθωσε να αποδράσει, φτάνοντας αρχικά στο Στράουμπινγκ, μια πολίχνη της Βαυαρίας. Στη μεταπολεμική Γερμανία παρακολούθησε πανεπιστημιακές παραδόσεις Φιλοσοφίας και Ιστορίας, πριν μεταναστεύσει το 1947 στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε αρχικά Αγγλική Φιλολογία και Βιβλιοθηκονομία στη Νέα Υόρκη και κατόπιν Γερμανική Φιλολογία στο Μπέρκλευ. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Κλήβλαντ, του Κάνσας, της Βιρτζίνια, του Πρίνστον και του Άιρβιν. Έχει εκδώσει πολλές φιλολογικές μελέτες περί γερμανικής λογοτεχνίας στις γερμανικές εκδόσεις Wallstein. Σήμερα ζει κι εργάζεται στο Γκαίτινγκεν της Γερμανίας και στο Άιρβιν της Καλιφόρνιας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
318
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.492 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση