Σκέψεις για την αρχαιότητα, Ελλάδα και Ρώμη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σκέψεις για την αρχαιότητα, Ελλάδα και Ρώμη

Wilhelm Von Humboldt

10.60€ -27% 7.74€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603827580

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Κάκτος

Αν κάποια αντίληψη ανθρώπινης τελειότητας είναι σε θέση να αναδείξει πολλαπλότητα και ενότητα, τότε αυτή πρέπει να είναι εκείνη που πηγάζει από την έννοια της ομορφιάς και την ιδέα του αισθησιακού. Σύμφωνα με μια τέτοια αντίληψη, στον ηθικό άνθρωπο δεν επιτρέπεται να απουσιάζει η αρμονική σχέση ανάμεσα στις επιμέρους πλευρές του χαρακτήρα του, όπως και σε έναν ζωγραφικό πίνακα ή σε ένα άγαλμα η αρμονική σχέση ανάμεσα στα μέλη του. Και όποιος έχει γαλουχηθεί με το κάλλος των μορφών, όπως ο Έλληνας, και ρέπει τόσο ενθουσιωδώς, όπως αυτός, προς την ομορφιά, και μάλιστα την αισθησιακή, πρέπει να έχει τελικά και απέναντι στην ηθική δυσαρμονία μια όμοια λεπτή αίσθηση όπως απέναντι στη φυσική.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Wilhelm Von Humboldt

Wilhelm Von Humboldt (Συγγραφέας)

Ο Βίλχελμ φον Χούμπολντ (1767-1835). Γερμανός ουμανιστής ελληνολάτρης, φίλος του Γκαίτε και του Σίλλερ, ιδρυτής της επιστήμης της συγκριτικής γλωσσολογίας και της φιλοσοφίας της γλώσσας, διπλωμάτης και πολιτικός, μεταρρυθμιστής του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος με βάση το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και ιδρυτής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, αναδείχτηκε σε ένα από τα κορυφαία πνεύματα της εποχής του. Ασυνήθιστα πολυμαθής στους πιο διαφορετικούς γνωστικούς τομείς, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αναλυτική θεώρηση της γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης, με τη θεωρία περί κράτους, τις σχέσεις πολίτη και κράτους και με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της παιδείας. Ως γλωσσολόγος υποστήριξε ότι ο άνθρωπος νοεί τον κόσμο μέσα από τη γλώσσα, και έγινε έτοι πρόδρομος της μελέτης γλώσσας και πολιτισμού στην αλληλεπίδραση τους, που αποτελεί βασικό αντικείμενο της σύγχρονης εθνογλωσσολογίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξενοφών Αρμύρος

Ξενοφών Αρμύρος (Μεταφραστής)

Ο Ξενοφών Αρμύρος γεννήθηκε στο χωριό Πενταγιοί της ορεινής Φωκίδας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο σχολή και οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, κοντά στον καθηγητή William Kapp, που πρώτος είχε διατυπώσει τη θεωρία του «κοινωνικού κόστους» και θαύμαζε τον Καζαντζάκη και ιδιαίτερα την Ασκητική του. Εργάστηκε ως καθηγητής οικονομίας, κοινωνιολογίας και πολιτειολογίας σε επαγγελματική σχολή της Βασιλείας, ενώ σποραδικά δημοσίευσε ποιήματα σε ελβετικές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1999 μετέφρασε από τα γερμανικά για τις Εκδόσεις Κέδρος το μυθιστόρημα της Marlen Haushofer Ο τοίχος. Το 2016 μετέφρασε από τα γερμανικά για τις Εκδόσεις Κέδρος δοκίμια του Arthur Schopenhauer με τον γενικό τίτλο Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζει από τα γερμανικά για τις Εκδόσεις Κάκτος σημαντικά φιλοσοφικά έργα, που θα έπρεπε να είχαν μεταφραστεί στη γλώσσα μας προ πολλού.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
184
Διαστάσεις:
12.5x21
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση